שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

השופט גרוניס הושבע לעליון: פועל מתוך שליחות

נשיא בית המשפט העליון הושבע רשמית וחלק כבוד לעמיתיו ש"מבצעים מלאכת קודש מתוך שליחות". הוא קבל על שבחלק מבתי המשפט "אין תנאים פיזיים נאותים". ראש הממשלה התחייב למנוע כל ניסיון לפגוע במערכת המשפטית, ובירך את גרוניס: "יש בך כל המרכיבים הדרושים כדי להוביל את המערכת"

השמרנות תחזור לבית המשפט העליון? בבית הנשיא בירושלים נערך אחר הצהריים (יום ג') טקס השבעתו של נשיא בית המשפט העליון החדש, אשר גרוניס. הוא מחליף את דורית ביניש, שהבוקר נערך טקס הפרידה ממנה. 

 

נשיא חדש לבית המשפט העליון - דיווחים אחרונים ב-ynet:

פרידה מביניש: "כבוד האדם היה לה כוכב הצפון"

בכנסת לא מחו דמעה: "ביניש שיחקה בפוליטיקה"

ביניש נפרדה בדמעות: "זילות בחיי אדם בישראל"

ביניש בפסיקה אחרונה: ביטול חוק, לצדק חברתי

 

בתחילת הטקס הציג מנחה האירוע את השופט אשר גרוניס בפני נשיא המדינה, ופירט את קורות חייו. נשיא המדינה ושר המשפטים עלו לבמה וחתמו על כתב המינוי של נשיא בית המשפט העליון. גרוניס עצמו נקרא לבמה והתחייב "לשמור אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, ולשפוט משפט צדק", וחתם אף הוא על המינוי. "כבוד נשיא בית המשפט העליון מתבקש לשבת", הורה לו המנחה.

 

נשיא בית המשפט הנכנס נשא דברים: "הייתה לי זכות גדולה לשבת לצידם של ענקי משפט. התחלופה הגדולה של שופטים בעליון מטילה אחריות כבדה עלינו, השופטים המכהנים. עלינו לשמור על המסורת המפוארת של העליון ואני בטוח כי חברי המכהנים ימשיכו בדרך שנסללה על-ידי קודמינו, מתוך תחושת אחריות עמוקה". גרוניס הוסיף: "מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, ועליה לשמר את הערכים היהודיים ולשמור את דרכי הדמוקרטיה". 

 

גרוניס: "תנאים לא ראויים בבתי המשפט"

עם זאת, הוא קבל על תנאי העבודה של השופטים: "השופטים מבצעים מלאכת קודש, הם פועלים מתוך תחושת אחריות גדולה. כולנו עוסקים במתן שירות מיוחד ומעליו תחושת שליחות. השופטים עומדים מול קשיים לא מעטים, כשבחלק מבתי המשפט אין תנאים פיזיים נאותים. מוצאים אנו עדיין בתי מהפשט שפועלים בתנאים לא ראויים".

 

נשיא העליון החדש גרוניס בהשבעתו הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיא העליון החדש גרוניס בהשבעתו הערב(צילום: גיל יוחנן)

 

לדבריו, "בצד בעיה זו חובה להזכיר את הבעיה העיקרית - עומס התיקים. היחס בין מספר התיקים למספר השופטים הוא שגורם לכך שבישראל לא זוכים לשירות השיפוטי שאזרחי המדינה ראויים לו". גרוניס הזהיר: יש לוודא כי אמצעי הבקרה על השופטים לא יפגעו בתפקודם ובאי תלותם. יש להזכיר כי תנאי השכר של השופטים המתמנים כיום פחותים באופן משמעותי מזה של קודמיהם". בסיום דבריו ציין: "מטבע הדברים בית המשפט העליון מושך את עיקר תשומת הלב של התקשורת, אך חובה להזכיר כי עיקרה של העבודה השיפוטית לא נעשה בעליון".

 

"על בתי המשפט ובראשם בית המשפט העליון לעמוד על המשמר ולהבטיח כי הרשויות האחרות, הרשות המחוקקת והמבצעת יפעלו תוך הקפדה על זכויות הפרט ומתוך התחשבות באינטרס הכלל". לדבריו, "בשנים האחרונות נעשו נסיונות מכיוונים שונים לפגוע ברשות השופטת. הנשיאה ביניש עמדה כחומה בצורה בפני אותם נסיונות וזו הזדמנות נוספת להודות לה". 

 

כשהנשיא פגש את הנשיא. בטקס ההשבעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כשהנשיא פגש את הנשיא. בטקס ההשבעה(צילום: גיל יוחנן)

 

בטקס נטלו חלק שרים, חברי כנסת, בכירי הפרקליטות, היועץ המשפטי לממשלה וכן בני משפחתו של גרוניס. ראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב להמשיך לעשות הכול כדי להגן על מערכת המשפט: "בכל פעם שיגיע לשולחני חוק שעלול לפגוע בעצמאות בית המשפט בישראל, נוריד אותו". נתניהו הדגיש: "גנזתי כל חוק שאיים לפגוע בעצמאות המערכת, מהניסיון לקיים שימועים לשופטים בכנסת, דרך הגבלת עתירות לבית המשפט ועד שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים".

 

בהתייחס לוויכוח על תפקיד בית המשפט הישראל, אמר ראש הממשלה כי אינו מאמין שהוא ייעלם, "זה ויכוח טבעי לכל חברה דמוקרטית והוא התקיים בדמוקרטיות הגדולות ביותר, בהן זרועות הממשל מנסות להטות תדיר את מאזן הכוח לכיוונם. הוויכוח חייב להיתחם בתוך גבולות ראויים, בהם אדם יכול לא להסכים עם פסק הדין, אך חייב לציית לו".

 

נתניהו לביניש: תודה וגם מזל טוב

הוא בירך את הנשיאה היוצאת: "התכנסנו לומר לך תודה וגם מזל טוב. במשך חמש וחצי שנים עמדת בגאון בראש משמרתה של הרשות השופטת במדינת ישראל. זו הייתה תקופה לא פשוטה, מערכת המשפט הייתה נתונה לא אחת למתקפה, ההתקפות הללו לא צלחו לגבייך ולא לגבי בית המשפט". הוא ציין בפני ביניש: "נהניתי להכיר את האישיות המיוחדת שלך, את החוכמה שלך, תבונת השכל והלב שלך, שכלתנות בצד אנושיות. בכל שיחה למדתי ממך משהו, והיו לנו לא מעט שיחות".

 

את גרוניס בירך נתניהו: אני מאחל לך שתגדיל ותפיץ עוד יותר את להבת הדמוקרטיה. אני יודע שיש בך את כל המרכיבים הדרושים כדי להוביל את מערכת המשפט בישראל. בשמי ובשם מדינת ישראל אני מאחל לך הצלחה ומבטיח לך כל סיוע שיידרש בביורוקרטיה, עד גבולות יכולתנו המשאבית. בטוח שתחת הנהגתך בית המשפט העליון בישראל ימשיך להיראות בעולם כמגדלור של חירות, שכל מי שמקדשים את הצדק והחופש יכולים להתגאות בו".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס ההשבעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס ההשבעה(צילום: גיל יוחנן)

 

הנשיאה היוצאת דורית ביניש נשאה אף היא דברים בטקס, ואמרה: "שופטים הולכים, שופטים באים, אך המוסד הזה חזק מיחידיו. שמעתי את מילות ההערכה החמות מכל מברכיי. לא פונקנו כך תמיד. מאוד התרגשתי, במיוחד מהדברים החמים שאמרתם על בית המשפט ותפקידו, בעיני זה החשוב מכול ומגיע לחבריי לשמוע זאת". היא ניצלה את הבמה וקראה לרשות המבצעת לפעול "להשגת תקציבים ותקנים. בתקופת כהונתי השקענו מאמצים רבים לשפר את ההיבטים הניהוליים של עבודת בית המשפט כדי להקל על הנזקקים. אך מלאכתנו בתחום זה לא תמה".

 

פרס: שבחים לאשה הראשונה בתפקיד

הנשיא פרס חלק שבחים לביניש, "מן הדמויות החשובות והאמיצות שכיהנו בראש המוסד השיפוטי הרם ביותר של ישראל". הוא הסביר: "תקופת כהונתך הייתה אחת התקופות הקשות בתולדות בית-המשפט העליון. גלים סוערים של התקפות, ביקורת קשה ויוזמות חקיקה בעייתיות חתרו לטלטל את בית-המשפט העליון, לפגוע במעמדו, להגבילו, להטיל עליו מורא, ולהסיגו לאחור. אָתְּ עָמַדְת בפרץ, עשויה ללא-חָת, צעדת בעוז-רוח, בתבונה ובנחישות. דָּבַקְת במשימתך להגן על כבודו, על מורשתו, על יושרתו המקצועית, על עצמאותו ועל תפקודו התקין של בית-המשפט".  

 

פרס הדגיש את העובדה כי מדובר באשה היחידה שכיהנה עד-כה בתפקיד. "פסקי-דין עקרוניים וחשובים רבים רשומים על שמך, ביניהם בתחום ההגנה על זכויות נחקרים ונאשמים והזכות להליך-חקירה הוגן", ובאותה הזדמנות אף איחל לה "ברכה במעשייך ובדרכך וכמובן, מזל טוב ליום הולדתך. בטוחני, ש- 20 השנים הקרובות שמחכות לך יהיו לא פחות מרתקות מהקודמות. וזאת מבעל ניסיון". 

 

את נשיא בית המשפט הנכנס בירך פרס: "בטוחני שמכוח אישיותך, חוכמתך, ניסיונך הרב, עמדותיך העקרוניות ובקיאותך ברזי-המשפט, תוסיף לביצור מעמדו של בית המשפט ולחיזוק שלטון החוק בישראל".

  

שר המשפטים יעקב נאמן אמר בטקס כי "מערכת המשפט בישראל מהווה אות ומופת גם בעולם ואין מדובר בדבר מובן מאליו. חובה על כולנו לעשות הכל בכדי לשמור על מערכת המשפט".

 

בסיום הטקס שרו הנוכחים את "התקווה". השופט סלים ג'ובראן לא השתתף בשירת ההמנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גרוניס וביניש, היום בבית המשפט העליון
צילום: דודי ועקנין
נשיא המדינה פרס ושר המשפטים נאמן
צילום: גיל יוחנן
פרס בטקס
צילום: אבי פרץ
מומלצים