שתף קטע נבחר

שטייניץ: הדלק יכול להגיע גם ל-10 שקלים לליטר

שר האוצר לא מתרגש מקולות המחאה נגד ייקור הדלק. בראיון מיוחד מסין הוא אומר: "אי אפשר לשנות מדיניות מסים כל חודש. מחיר הדלק עלה בגלל הסנקציות על איראן"

מחיר הדלק זינק הבוקר לשיא חדש של 7.95 שקלים לליטר, הנהגים זועמים, המערכת הפוליטית סוערת, אבל שר האוצר יובל שטייניץ לא רק שמסרב לשקול הורדת מסים על הדלק, אלא ממליץ להיערך להתייקרויות נוספות. לדבריו, מחיר הדלק עלול להגיע בקרוב גם ל-10 שקלים לליטר. (בעת הראיון לא ידע שר האוצר כי עד הערב יכפה ראש הממשלה בכל זאת הוזלה במס על הדלק).

 

שטייניץ נמצא בביקור רשמי בסין, שנועד להגדיל את הייצוא למדינה. בראיון בלעדי לכתב "ידיעות אחרונות" בסין, הוא מתייחס לנושא הדלק. לדבריו, "זה לא נעים, זה מטיל עול נוסף על הציבור ואף אחד מאיתנו לא אוהב את זה, אבל צריך לומר את האמת: התייקרות הדלק נובעת מהידוק הסנקציות על איראן.

 

"אנחנו אלו שמדרבנים את כולם להחריף את הסנקציות, כדי למנוע איום גרעיני עלינו ועל העולם כולו, ולכן במידה מסוימת אנחנו גם משלמים את המחיר על כך. גם בהחלט ייתכן שזה לא ייעצר כאן. מטרתנו היא שאיראן לא תוכל לייצא נפט בכלל. אם זה יקרה, הדלק עלול להגיע ל-9 ו-10 שקלים, ואין ברירה אלא להתמודד עם זה. יש לנו אינטרס קיומי בהידוק הסנקציות".

 

אבל אפשר להקל קצת על האזרח. להפחית את המס על הדלק.

 

"אני לא חושב שמדינה צריכה לשנות את מדיניות המסים שלה בכל חודש בגלל עלייה או ירידה במחירי הדלק".

 

אבל כפי שאתה בעצמך אומר, אלה אינן תנודות רגילות במחירים.

 

"לא ראיתי שמדינות אירופה - שגם בהן מתמודדים עם דלק יקר, וגם עם משבר כלכלי ואבטלה - ממהרות להפחית את מסי הדלק. דוח ה-OECD אף ביקר את ישראל על מיסוי דלק נמוך מדי, אשר אינו מעודד מעבר לרכב היברידי או חשמלי.

 

"הפחתת מס על הדלק תזיק למשק, כי את המחיר ישלם הציבור: עם קיצוצים בתקציב, בשירותים, בחינוך ובבריאות. בעת מערבולת כלכלית עולמית, חשוב לשמור על מדיניות כלכלית יציבה, ואי אפשר לנהל מדיניות כזו לפי כותרות העיתונים, או לפי הצעות של שניים־שלושה חברי כנסת. עד היום נקטנו מדיניות אחראית ויציבה, וזה הוביל אותנו להישגים כלכליים לא מבוטלים".

 

אז כל שנותר לנהגים לעשות זה לנשוך שפתיים ולחכות שייגמר הסיפור עם איראן?

 

"נכון. לפעמים יש מקרים כאלה".

 

"קמפיין ההפחדה של משרד הביטחון"

המחאה החברתית נמשכת, כל שבוע יש שביתה חדשה, האיום האיראני מרחף, ומשרד הביטחון טוען שאין לו מספיק כסף להיערך למלחמה. אתה ישן טוב בלילה?

 

"בדרך כלל אני ישן טוב, אבל אני מודאג. אנחנו כבר שלוש שנים בקרב על כלכלת ישראל, ועד כה הצלחנו בו: האבטלה נמוכה משיעורה ערב המשבר הכלכלי; השכר הממוצע עלה; מספר העניים בירידה. עכשיו ההישגים האלו נמצאים תחת איום מחודש. חלקו נובע מהמשבר באירופה, שפוגע ביצוא שלנו וזו אחת הסיבות שאני בסין; אבל יש גם גורמים פנימיים.

 

"במשך חודש ניהלה מערכת הביטחון קמפיין אגרסיבי, שדיבר על טילים שמכוונים לערי ישראל ובעיות בהגנה על העורף. הקמפיין נועד בסך הכל להעביר לתקציב הביטחון עוד מיליארד או שניים מתקציבי החינוך והפריפריה, אבל הוא היה מרוח בעיתונים ופתח את מהדורות החדשות, והוא גרם נזק אסטרטגי. להערכתי איבדנו בגללו השקעות זרות בעשרות מיליארדי שקלים. האיום על ישראל חמור, אבל לא יותר ממה שהיה לפני שנה או שנתיים".

 

כשייפול פה טיל איראני, המצב יהיה הרבה יותר גרוע.

 

"אני לא מזלזל באיום הזה, אבל למרות האיום עשינו מאמצים אדירים להביא משקיעים זרים, והצלחנו בכך. אבל עכשיו צריך לשמור על ההישג הזה, כי אחרת נרגיש את המשבר העולמי בצורה הרבה יותר חמורה".

 

לא רק העימות התקציבי האחרון עם מערכת הביטחון מדאיג את שטייניץ. גם "מחאת הפסק הזמן" מטרידה אותו. "מחאה צרכנית היא דבר מבורך. אנחנו בעד תחרות ועוצמה לצרכנים", הוא אומר, "אבל אני מציע לא להגזים בזה. העליהום על החברות בארץ מוגזם, ומתפשט לכל תחומי המשק.

 

"אסור שתיווצר אווירה אנטי־עסקית, לפיה עסקים זה לא טוב ולהרוויח זה לא בסדר. לפעמים ייתכן שמוצר עולה פחות במקום מסוים כי היצרן נכנס לשוק חדש, כי סל המוצרים באותה מדינה גבוה יותר מאשר בישראל, או שיש לחברה עלויות נוספות. צריך לראות את התמונה הכוללת, ולא לרוץ להתלהם בכל פעם שמוצאים הפרשי מחירים".

 

מחאת הקוטג' נראתה לך התלהמות מיותרת?

 

"בזמנו היא נראתה לי הגיונית. מחירי הקוטג' ומוצרי החלב עלו מאוד, וסביר שיהיה לחץ ציבורי להוריד אותם. אבל אני מציע לא להפוך את זה להרגל, שבכל שני וחמישי יתקפו חברה אחרת. פגיעה בקהילה העסקית עלולה לקבוע אם ישקיעו כאן או בחו"ל. בלי פעילות עסקית שמכוונת להשגת רווח, הכלכלה נפגעת, ואז אנחנו יודעים מה קורה".

 

יש שחקן חדש בזירה הפוליטית, שיש המנבאים לו הצלחה גדולה. והוא שואל "איפה הכסף". נראה שהשאלה מכוונת אליך.

 

"אני מת על שאלות כאלו. כל כך יפות, מרגשות, וכל כך מכוונות למכנה המשותף הנמוך ביותר. איזו שטחיות. אם זו הרמה שהשחקן החדש מתכנן להביא לפוליטיקה, אז אני יכול לומר לו שכבר יש לנו פופוליסטים כאלה בשפע. הכסף של מדינת ישראל מושקע במקומות הנכונים. בבניית כבישים בפריפריה, רפורמות בחינוך, תמיכה באוכלוסיות חלשות, סיוע להורים לילדים קטנים. לא חוכמה לזרוק סיסמאות. מי שמציע לתת יותר לכולם, ותוך כדי כך לקחת פחות מסים, הוא פופוליסט. צריך לקבוע סדר עדיפויות נכון. וזה לא קל".

 

לשר האוצר יש לא מעט כאבי ראש כלכליים, אבל בימים אלו רובץ עליו גם כאב ראש מסוג אחר: דוח מבקר המדינה על אסון השריפה בכרמל, שיתפרסם בקרוב. המבקר, פורסם, הטיל בטיוטת הדוח שלו "אחריות מיוחדת" על שטייניץ ועל שר הפנים ישי למחדלים במערך הכבאות.

 

כעת אומר שטייניץ כי "הדברים האלה חסרי שחר באופן קיצוני. אינני מכיר עוד מדינה בה מצפים ששר האוצר יעסוק בענייניהם של כל שירותי החירום. שרי האוצר בכל העולם יודעים מהי משימתם: לצמצם אבטלה, לדאוג לצמיחה ולרמה סבירה של השקעות זרות, ולשמור על המשמעת הכלכלית והתקציבית של הממשלה והמדינה כולה. זו המשימה של שרי אוצר בכל העולם, זו ליבת האחריות שלהם, וכך גם בישראל".

 

לפי הפרסומים, המבקר אומר שהאוצר חסם העברת תקציבים למערך הכבאות.

 

"לא הייתה מעולם חסימה כזו, ולא החלטת ממשלה בנושא שלא בוצעה על ידי האוצר, אבל אני לא רוצה להתייחס לטיוטה של דוח שאני מאמין שעוד תשתנה".

 

אם זה כל כך חסר שחר, איך המבקר הגיע למסקנות האלו? מחפשים אותך?

 

"אני לא צריך להסביר זאת. שרי אוצר נבחנים על דבר אחד: על קרב המגן שהם מנהלים על כלכלת מדינתם".

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים