שתף קטע נבחר

מש' הבריאות מזהיר מפני בנק חלב אם קהילתי

בעקבות הפרסום ב-ynet הודיע משרד הבריאות כי הוא בודק את המשך צעדיו לגבי פעילות האתר "מאמילק - בנק חלב אם חברתי". "העברת החלב מתבצעת ללא בדיקה או פיקוח ויש בכך סיכונים רבים שהציבור לא מודע להם", מסבירים במשרד. "אנחנו מאמינים בטוב ליבם ויושרם של אנשים", אומרים מקימי האתר

מספר שבועות בלבד לאחר השקת האתר "מאמילק", המהווה להגדרת מקימיו "בנק חלב אם חברתי-קהילתי", מודיעים במשרד הבריאות כי הם בודקים את צעדיהם לגבי המשך פעילותו של האתר. במשרד מזהירים מפני הסיכונים הכרוכים בפעילות שכזו, שנעשית ללא בדיקות ופיקוח כהגדרתם, ומודיעים כי הם "בודקים את הכלים המשפטיים העומדים לרשותם", במטרה להפסיק את פעילות האתר. 

 

מקימי האתר, שהופתעו לשמוע את הדברים מ-ynet, אומרים בתגובה: "אנחנו רק מתווכים בין אמהות שרוצות לעזור אחת לשניה".

 

גלגולי בנק חלב אם בישראל :

  

"מבחינתי זו הייתה תרומה 'בטוחה'"

כפי שפורסם ב-ynet האתר "מאמילק" הוקם על ידי בני הזוג מיטל ואלעד וינברגר,

המגדירים אותו "בנק חלב אם חברתי-קהילתי". האתר מהווה נקודת מפגש בין נשים שרוצות להאכיל את ילדיהן בחלב אם אך לא יכולות להניק מסיבות כאלה ואחרות, לבין אמהות שיש להן עודפי חלב אם שאוב.

 

הרעיון להקים את האתר נבע אצל בני הזוג לאחר שמיטל התקשתה בהנקת בנה הלל, כיום בן ארבעה חודשים, והגיעה במקרה למכרה שהסכימה לתרום לה חלב. "רק כשעברנו לתרומת חלב האם הראשונה שלנו ובעיות העיכול של הלל חלפו ולא שבו - הבנתי שהן נבעו מתחליף החלב ולא מסיבה אחרת".

 

-לא חששת לקבל תרומת חלב אם?

"מבחינתי זו הייתה תרומה 'בטוחה' כי מדובר היה בחברה של חברה. אחת הסיבות לחשש הכבד שלי לקבל תרומה הייתה בטיחותית, כיוון שיש מחלות שיכולות לעבור בחלב אם. התייעצתי עם רופאה, קראתי על כך הרבה והגעתי למסקנה שהתועלת גדולה מהסיכון הקטן שיש בכך", מסבירה מיטל ל-ynet.

 

משרד הבריאות: בוחנים צעדים משפטיים

החשש של וינברגר היה מוצדק. הסיבה: כפי שחלב האם מעביר נוגדנים וחיידקים "טובים" מהאם לתינוקה, כך עלולים לעבור בו זיהומים, כדוגמת וירוס ה-HIV, ותרופות שונות שהאם נוטלת. באתר שהקימו בני הזוג אין גורם שמפקח ובודק את החלב. "במדינות שונות יש קריטריונים שונים בנוגע למה שצריך לבדוק בתרומה של חלב אם", מסבירה ד"ר דינה צימרמן, רופאת ילדים ויועצת הנקה מוסמכת. "הכי מפחיד הוא כמובן נגיף ה-HIV.

 


אתר "מאמילק". "חופש הבחירה בידי קהילה"

 

"לגבי תרופות, המסוכנות שבהן הן כימותרפיות שונות, ולכן הייתי ממליצה לנשים שמקבלות תרומת חלב אם לשאול על מצבה הבריאותי של התורמת, האם היא בריאה בדרך כלל או נוטלת תרופות כלשהן. כל תרופה הייתי בודקת היטב האם יש הנחיה שלא להניק בנטילתה. יש גורמים רפואיים שיודעים לענות על כך".

 

במשרד הבריאות לוקחים את הנשא צעד אחד נוסף, ובעקבות פניית ynet הם מזהירים מפני התופעה של החלפת חלב אם ומציינים כי הם בודקים את המשך צעדיהם לגבי פעילותו של האתר. "מדובר על בנק חלב 'קהילתי', שמבצע העברת חלב ללא בדיקה או פיקוח", נמסר ממשרד הבריאות. "האפשרות להקמת בנק חלב אם והמשמעויות המעשיות והכלליות נבדקו על ידי  ועדת מומחים של משרד הבריאות, בהשתתפות נציגי ציבור ונציגי איגודים מקצועיים. הרקע לכך הוא ההכרה שיש יתרונות לחלב אם הניתן מאם תורמת, לתינוקות שאינם מסוגלים לינוק מאמם (בעקר לפגים).

 

"מאידך, תרומת חלב אם לתינוק אחר באופן בלתי מבוקר, כרוכה בסיכון להדבקה במחלות זיהומיות, כולל איידס. לכן חשוב להתייחס להסדרה ולהגדרה מתאימה והתניות של מי יכולה לתרום ואילו תינוקות מתאימים לקבל תרומה, אבטחת הסטריליות של החלב, תנאי הלקיחה, שימור, הובלה, ואספקה. כל אלו צריכים להיות על בסיס בנק חלב אם עם ציוד מתאים, כוח אדם ומערך בדיקות. "העלות של פעולות אלה על פי סטנדרטים מקובלים בארצות מפותחות הן כ- 150 עד 200 דולרים לליטר חלב אם".

 

מיטל ואלעד וינברגר, מקימי האתר. הופתעו מתגובת המשרד ()
מיטל ואלעד וינברגר, מקימי האתר. הופתעו מתגובת המשרד

 

במשרד הבריאות מציינים גם כי "היתרון הבריאותי מאספקת חלב אם הוא בעיקר לפגים קטנים, אך הוא פחות מהיתרון של יניקת חלב אם מקורי. לאחר שנבדקו כל ההיבטים והוגדרו התנאים והדרישות המקצועיות להקמת בנק חלב אם הוחלט כי לאור העלויות הגבוהות אין הצדקה למימון ציבורי מלא של שירות זה. משרד הבריאות מציע שלא להפעיל בנק חלב קהילתי כמתואר ומזהיר (ההדגשה במקור - פ.פ) את הציבור בפני הסיכונים הכרוכים בו, כאמור. משרד הבריאות יבחן צעדים נוספים בהתייעצות עם הלשכה המשפטית של המשרד".

 

"על המדינה לכבד את חופש הפרט"

מקימי האתר "מאמילק" נדהמו מתגובת משרד הבריאות. "כפי שצויין על ידי

משרד הבריאות, אכן מדובר על בנק חלב אם קהילתי וככזה הוא משאיר את חופש הבחירה בידי הקהילה", אמרו ל-ynet בתגובה. "מאמילק משמש כאתר המתווך בין אמהות אשר רוצות לעזור אחת לשניה. אין הדבר שונה מפורומים שונים באינטרנט או בפייסבוק או כל אמצעי אינטרנט אחר בעזרתו אנשים מחליפים מידע, חפצים ועוד. ואנו סבורים כי על המדינה לכבד את חופש הפרט ולהשאיר את ההחלטה האם להיעזר בתרומת חלב אם בידי האמהות".

 

בני הזוג מוסיפים כי הם "מאמינים בטוב ליבם ויושרם של אנשים הרוצים לעזור ולתרום וסבורים כי ניתן להסתייע באם אשר מניקה את ילדה, מצהירה על מצב בריאותי תקין ואף נכונה לצרף מסמכים רפואיים אשר מעידים על כך. כמו כן יש לציין כי גמ"חים של תרומת חלב אם פעילים במגזר הדתי במשך שנים ולדעתנו הגיע הזמן שגם בקרב המגזר החילוני תתקיים האפשרות להסתייע בתרומות חלב אם, המשאב הטבעי אשר נועד להזנת תינוקות".

 

בנוסף הם מדגישים כי יוזמה זו רלוונטית במיוחד לימים אלה "של העלאת מחירים ויוקר המחיה. יש לעודד נתינה ועזרה הדדית בקהילה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנקה. חשוב לבדוק את מצבה הבריאותי של התורמת
צילום: shutterstock
מומלצים