שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

מה שהיה הוא שיהיה. פוטין והמריונטות

ארבעה מועמדים קוראים תיגר על ראש ממשלת רוסיה, אך כשכולם נראים ונשמעים כניצבים של הקרמלין, דרכו של קצין הקג"ב לשעבר סלולה בבטחה לעבר כס הנשיא המוכר לו כל כך

היום (יום א') יחליטו אזרחי רוסיה את מה שולדימיר פוטין כנראה כבר החליט לפני 12 שנה, כאשר הנשיא לשעבר בוריס ילצין השאירו כיורשו בתפקיד נשיא המדינה - לכהן בתפקיד נשיא רוסיה במשך 12 שנים החל משנת 2012.

 

רוסיה בוחרת נשיא - כותרות אחרונות:

 

כיצד יחליטו המצביעים הרוסים למי להצביע, מה יהיו אחוזי ההצבעה, ובאיזו שקיפות וסדר יתנהלו הבחירות? את זאת נדע מאוחר יותר, אולם כבר עתה יש שני דברים ידועים מראש.

ראשית, כבר מחר מתכננת האופוזיציה ברוסיה הפגנה גדולה במוסקבה. ושנית, לפי הסקרים, ארבעת המועמדים האחרים לא מגיעים יחדיו למחצית הקולות שעשוי לקבל פוטין. זאת בדיוק הבעיה של הדמוקרטיה הרוסית הצעירה - החופש שורר במדינה, אך כ-20 שנה לאחר התפרקות ברית המועצות, טרם נוצרה מנהיגות חופשית אמיתית במדינה שתהווה אלטרנטיבה ראויה לשלטון הנוכחי.

 

בוחרים בסנט פטרסבורג, הבוקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בוחרים בסנט פטרסבורג, הבוקר(צילום: EPA)

 

20 שנה בלי אלטרנטיבה ראויה. קלפי בעיר אולשה וכרזת בחירות של פוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
20 שנה בלי אלטרנטיבה ראויה. קלפי בעיר אולשה וכרזת בחירות של פוטין(צילום: AFP)

 

יריביו של פוטין במרוץ לנשיאות הם אלה שטוענים כי "מעולם, עוד מתקופת הצארים ועד ימינו, לא קמה ברוסיה תחרות פוליטית אמיתית". אך הפלא ופלא, הם עצמם, מי שאמורים לייצג אלטרנטיבה לאיש החזק בקרמלין, נראים ונשמעים כמיישרי קו עם ראש הממשלה הרוסי שעושה את דרכו בבטחה לעבר כס הנשיא המוכר לו טוב כל כך.

 

"פוטין מוקף בנדיטים ואוליגרכים"

ארבעה מועמדים קוראים תיגר על פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה. הראשון הוא קומוניסט (גנאדי זיוגאנוב), השני סוציאליסט (סרגיי מירונוב), השלישי ליברל-דמוקרט עם דעות קומוניסטיות (ולדימיר ז'ירינובסקי)  והרביעי הוא אוליגרך (מיכאיל פרוחורוב).

 

ז'ירינובסקי מצביע, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ז'ירינובסקי מצביע, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

מנהיג הליברל-דמוקרטים ז'ירינובסקי - ללא ספק הצבעוני מבין יריביו של פוטין - בכלל טוען שמירונוב הסוציאליסט ואיש העסקים ואיל ההון פרוחורוב הם "מריונטות של פוטין". בעימות שנערך בין ארבעת המועמדים בערוץ הטלוויזיה הציבורי ORT עם נציגו של פוטין, אמר ז'ירינובסקי שראש הממשלה הנוכחי מוקף ב"בנדיטים ואוליגרכים". הוא גם טען שפוטין "לא עובד מספיק בשביל העם הרוסי" ותקף אותו על כך שלא התייצב בעצמו לעימות כפי שהבטיח ושלח במקומו אדם בעל מעמד לא ראוי.

 

ז'ירינובסקי עצמו דוגל במדיניות של "רוסיה לרוסים ואחרי כן לכל שאר העמים". לדבריו, "רבה הראשי של רוסיה, ברל לזר, אמר שפוטין עשה עבור העם היהודי מה שאף ממשלה אחרת לא עשתה ברוסיה. אני שואל אתכם, מדוע גם הרוסים לא יאמרו עליו דברים דומים".

 

12 שנים נוספות בשלטון? פוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
12 שנים נוספות בשלטון? פוטין(צילום: AFP)

 

מעניין שלפני כמה שנים נשאל ז'ירינובסקי לגבי מוצאו הלאומי והשיב במשפט המפורסם "האמא רוסייה, האבא משפטן" (יהודי למהדרין). אביו של ז'ירינובסקי קבור בבית העלמין בחולון והוא עלה לקברו לפני מספר שנים. בראיון שערכתי עמו לפני זמן רב הוא טען ש"העם היהודי הזמין עליו את השואה כדי לגרום לכל היהודים בעולם להתיישב בארץ ישראל".

 

בקולחוזים רוצים לחזור לבריה"מ של פעם

ז'ירינובסקי הוא האיש שחושב שפוטין ויתר על הרודנים מועמר קדאפי בלוב וסדאם חוסיין בעיראק אף על פי ש"מה שלא קרה, הם בכל מקרה תמכו ברוסיה". התמודדותו בבחירות היא החמישית במספר ובסקרי דעת קהל ערב הבחירות הוא הגיע למקום השלישי.

 

השני בדירוג לפי הסקרים, ומי שמתמודד בפעם הרביעית לנשיאות, הוא זיוגאנוב, ראש המפלגה הקומוניסטית של רוסיה. כשבוע לפני הבחירות הוא ביקר בקולחוזים ברחבי המדינה, בהם מוותרים מאות אלפי בני אדם על הכלכלה החופשית ומעדיפים לחיות ולשמר את המבנה של המשק השיתופי המלא כפי שהיה בברית המועצות לשעבר. 

 

תושבי הקולחוזים נושאים את הדגלים האדומים, תולים על קירות בתיהם את תמונותיו של אבי המהפכה ולדימיר לנין ומצביעים לזיוגאנוב, שמבטיח להם חזרה אל הקומוניזם וקורא להם להביא יותר ילדים לעולם. "למשפחה אמורים להיות שלושה ילדים לפחות, תוך הבנה ברורה שהם המפרנסים והחיילים לעתיד", הוא אומר להם.

 

שילם יותר מסים למדינה מאשר כל הדומה ביחד. פרוחורוב  (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שילם יותר מסים למדינה מאשר כל הדומה ביחד. פרוחורוב (צילום: MCT)

 

אף שארבעת המועמדים הללו כועסים על מתחריהם ה"מריונטות", הם עצמם נראים כ"ניצבים" של הקרמלין וחיו בשלווה וברוגע עם הממשלות שכיהנו ב-20 השנים האחרונות ברוסיה, תוך כדי השמעת ביקורת נסבלת. מדיניותו של פוטין מתאימה להם כמו כפפה ליד. הנשיא הבא של רוסיה מדבר על הקמת ברית אירו-אסייתית (הכוללת את רוסיה, בלרוס וקזחסטן) - סוג של ברית המועצות מחודשת. ואכן, האנשים שיבחרו בזיוגאנוב ובז'ירינובסקי חולמים על חזרה לתקופה הסובייטית. 

 

מי דוגל ב"קפיטליזם נאור עם פנים אנושיות"?

גם מירונוב הסוציאליסט לא יסרב להחזיר את ארצו לברית המועצות של פעם. מפלגתו, "רוסיה הצודקת", הוקמה בזמנו כמפלגת לוויין של "רוסיה המאוחדת" (מפלגת השלטון), אך עתה עושה רושם שהוא תומך יותר בקומוניסטים.

מירונוב הוא זה שקורא להפקיע את האדמות וההון מהעשירים לטובת המדינה. העובדה שהמסים שמשלם למדינה האוליגרך פרוחורוב מסוגלים לספק קצבאות גמלה לכמאה אלף מאזרחי רוסיה לא מעניינת אותו.

 

לעומת מירונוב, פרוחורוב טען ש"הוא שילם יותר מסים למדינה מאשר כל הדומה (הבית התחתון של הפרלמנט) ביחד" ודוגל ב"קפיטליזם נאור עם פנים אנושיות".

 

ומה לגבי פוטין עצמו? ראש הממשלה הרוסי משדר עסקים כרגיל ועובד קשה, אך גם מוצא זמן להופיע בפני קהל תומכיו. רק לפני שבוע הוא ערך מפגן תמיכה גדול באצטדיון המרכזי של מוסקבה והשתמש ברטוריקה מתקופת מלחמת העולם השנייה. ואם בזה לא די, הוא אף דקלם ציטוטים משיר של המשורר הרומנטי מיכאיל לרמונטוב על מלחמתה של רוסיה נגד נפוליאון ב-1812.

 

יצרו שרשרת אנושית במחאה נגד ראש הממשלה. מפגינים במוסקבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יצרו שרשרת אנושית במחאה נגד ראש הממשלה. מפגינים במוסקבה(צילום: רויטרס)

 

השורה התחתונה של דבריו של פוטין הייתה "אנו חזקים ואנו ננצח. אני אשאל אתכם שאלה פשוטה, ואני רוצה לשמוע תשובה פשוטה - והיא 'כן'", הוא הכריז ואז פנה אל 130 אלף האנשים שהתאספו באצטדיון. "האם אנחנו אוהבים את רוסיה?" הוא שאל, וכמובן, הקהל השיב לו בשאגות: "כן". בסוף דבריו הוא הוסיף שאם היה יכול, הוא היה מחבק את כל הנוכחים, דבר שריגש עד דמעות רבים ממשתתפי העצרת.

 

ומה עם שכבת האוכלוסייה המלומדת ברוסיה? שאלה טובה. תשובתו של ראש מטהו של פוטין, במאי הקולנוע המפורסם ולדימיר גובורוחין, הייתה טובה לא פחות, כשהשווה את השכבה הזו ל"חרא". לזכותו ייאמר שהוא ציטט מדבריו של לנין. בהמשך הוא הבהיר את עצמו וטען שהתכוון לא לכל האנשים המלומדים אלא רק כלפי אלה החושבים ופועלים שלא לפי האינטרסים הרוסיים.

 

הבחירות לנשיאות רוסיה מוכיחות פעם נוספת את המשפט הרוסי העתיק "מה שהיה הוא מה שיהיה". אף על פי שיש גלי מחאה מסוימים ברחבי מדינת ענק זו, לא צפויים להתרחש שינויים מהותיים ברחבי "אמא רוסיה".

 

נינו אבסדזה היא חברת כנסת מטעם מפלגת קדימה וכתבת מדינית לשעבר בעיתון "וסטי" מקבוצת "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצה לחבק את כולם. פוטין
צילום: AP
איפה המנהיגות החופשית? ילצין
צילום: רויטרס
צילום: AFP
"רוסיה לרוסים ואחרי כן לשאר העמים". ז'ירינובסקי
צילום: AFP
הבטיחו הפגנה גדולה אחרי הבחירות. מפגיני אופוזיציה
צילום: רויטרס
מדינה בלי תחרות פוליטית אמיתית. ח"כ נינו אבסדזה
צילום: ליאור חלבי
מומלצים