שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

שכחו אותו בבית. מדבדב עובר למושב האחורי

מאז הודיע בספטמבר כי לא ירוץ לכהונה נוספת אלא יפנה כיסאו לפוטין, נעלם הנשיא הרוסי מעין הציבור ומבקריו לועגים לו שהמורשת הכי בולטת שהותיר אחריו היא ההחלטה הביזארית להעביר את רוסיה לשעון קיץ תמידי. פרידה מ"איש הצל"

"בשורה התחתונה, שום דבר לא הצליח לדמיטרי מדבדב באף אחד מהמישורים. את המורשת שלו אפשר לסכם במשפט אחד - הרבה כוונות טובות עם אפס תוצאות. או במלים אחרות: הנשיא סיים את לימודיו עם השכלה מאוד גבוהה אבל בלי מקצוע". על רקע ההמולה שסובבת את הבחירות לנשיאות רוסיה ואת שובו הוודאי של ולדימיר פוטין לכס הנשיא, נראה שאדם אחד נשכח מאחור. לא סתם אדם אלא נשיא המדינה דמיטרי מדבדב.

 

רוסיה בוחרת נשיא - כותרות אחרונות:

 

מבחינה חוקתית, עד השבעת הנשיא החדש, מדבדב הוא האיש הכי חזק ברוסיה וכך היה בארבע השנים האחרונות. אך בפועל, הוא תמיד חסה בצלו של פוטין ובשבועות ואף חודשים שקדמו לבחירות שנערכות היום (יום א') קולו כמעט ואינו נשמע בציבור.

 

מחליפים כיסאות. מדבדב ופוטין (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מחליפים כיסאות. מדבדב ופוטין(צילום: MCT)

 

פוטין כיהן כנשיא משנת 2000 ועד 2008, אז בחר את מדבדב, איש עסקים חסר ניסיון פוליטי, להתמודד לנשיא מטעם מפלגתו "רוסיה מאוחדת". החוקה הרוסית אוסרת על אדם להיבחר לשלוש כהונות רצופות כנשיא ורבים ברוסיה ובעולם בכלל העריכו כי הבחירה במועמד אפור לתפקיד הנשיא תקל על חזרתו של פוטין לראשות הקרמלין בבחירות לנשיאות ב-2012. היום, לאחר שעקף את מגבלות החוקה, פוטין מעמיד את עצמו לבחירה ודי ברור שהוא ייבחר לנשיא עוד לפני שפתקית אחת הוטלה לקלפי.

 

התחיל טוב: "החירות עדיפה על היעדר חירות"

כאשר הוא הוזנק לראשות הקרמלין ב-2008, מדבדב בן ה-42 היה השליט הרוסי הצעיר ביותר מאז הצאר ניקולאי השני, הצאר האחרון לבית רומנוב, שנרצח בידי הבולשביקים ב-1918. הוא גם היה המנהיג הרוסי הראשון שלו ניסיון במגזר הפרטי.

הליברלים ברוסיה תלו בו תקווה שיוביל סדר יום שונה מזה שהוביל פוטין בשמונה שנותיו כנשיא. הייתה לליברלים סיבה טובה לתלות במדבדב תקווה בעקבות הצהרות שפיזר בהן "החירות עדיפה על היעדר חירות". אולם, עם סיום כהונתו קשה לומר שהנשיא הרוסי הביא לרפורמות פוליטיות משמעותיות, ואם היה תלמיד בית ספר הרי שהיה מקבל תעודה ובה מהדהד בגדול הציון "נכשל".

 

אם למישהו היה ספק לגבי זהות האיש החזק בקרמלין בארבע השנים האחרונות, באו האמריקנים והבהירו: "פוטין הוא השליט היחיד". בסוף 2008 שיגרה שגרירות ארצות הברית במוסקבה מברק המתאר את היחסים בין הנשיא מדבדב לבין ראש ממשלתו פוטין בלשון ציורית מאוד. "מדבדב חיוור והססן ומתנהג כמו 'הרובין של באטמן'", נכתב במברק האמריקני שהודלף לאתר ההדלפות ויקיליקס ולמייסדו ג'וליאן אסאנג'. כלומר, האמריקנים האמינו שהנשיא הרוסי הוא לא יותר מאשר עוזרו הכנוע של ראש ממשלתו, בדומה לרובין, עוזרו הכנוע של גיבור העל ההוליוודי.

 

בוחרים בדרך חדשה-ישנה? קלפי בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בוחרים בדרך חדשה-ישנה? קלפי בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

מאז הודיע בספטמבר האחרון כי לא ירוץ לכהונה שנייה אלא יפנה את כיסאו לטובת פוטין, נעלם מדבדב מעין הציבור. מבקריו האשימו אותו בהובלת רפורמות שטחיות ביותר. לטענתם, המורשת הבולטת ביותר של עידן מדבדב היא ההחלטה הביזארית להעביר את רוסיה לשעון קיץ תמידי. מדבדב הסביר מדוע בארצו לא יהיה עוד שעון חורף ואמר כי הוא הבחין בכך שלתושבים לוקח זמן להתרגל לחילופי השעונים, שגורמים לדבריו למחלות וללחץ מיותר.

 

שעון הקיץ וההשפלה הפומבית

תוצאת החלטתו של מדבדב: ברוב שטחי רוסיה שררה בימי החורף השנה אפלה גמורה עד שעות הבוקר המאוחרות. אפילו כאשר ניסה כמה פעמים להוביל דרך עצמאית משלו, נחל מדבדב השפלות. ודוגמאות לא חסרות. בחודש ספטמבר קרא מדבדב לשר האוצר אלכסיי קודרין, מקורב לפוטין, להתפטר מתפקידו לאחר שקודרין מתח ביקורת על הנשיא באופן פומבי. אך שלושה חודשים מאוחר יותר אמר פוטין כי השר לשעבר נותר חלק מצוותו ו"לא הולך לשום מקום".

 

"ברוסיה העריכו שמדבדב יחמם את הכיסא ארבע שנים ויפנה את המקום לבא אחריו. פוטין בכלל רצה להגשים את חלומו להשאיר את המערכת מתפקדת, לצאת לחיים פרטיים ולעשות לביתו", מסביר ל-ynet ד"ר זאב חנין מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן והמדען הראשי של משרד הקליטה.

 

הליברלים תלו תקוות רבות בנשיא הצעיר מדבדב. מפגין במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הליברלים תלו תקוות רבות בנשיא הצעיר מדבדב. מפגין במוסקבה(צילום: EPA)

 

איזו מורשת הותיר אחריו מדבדב לאחר ארבע שנים? לדברי ד"ר חנין, "במישור הפוליטי, מדבדב הכניס באמצע השנה השנייה לכהונתו סוג של ליברליות לשלטון, אך לא ביצע מהפכה ליברלית כמו זו של בוריס ילצין ומיכאיל גורבצ'וב. הוא תמך בשלטון החוק ותמך בדמוקרטיה ובחזרה לעקרונות של דמוקרטיה הסכמתית, כלומר שהשלטון והאופוזיציה מגיעים להסכמות ולא רבים ביניהם".

 

כמו פוטין, אבל בשיתוף פעולה

אך הקש ששבר את גב הקרמלין היה, לדברי ד"ר חנין, כאשר חלק מיועציו ביקשו אפילו לבנות מפלגת שלטון אלטרנטיבית ל"רוסיה המאוחדת" על בסיס דמוקרטי ולא לאומני ושתהיה מורכבת מקבוצות אופוזיציה שהיו מנותקות מהשלטון.

 

"במישור הבינלאומי, מדבדב המשיך ב'מדיניות מינכן' של פוטין - החזרתה של רוסיה למעמד של מעצמת על - אך ניסה לנהוג בצורה שונה מזו של פטרונו ולהתנהל בפתיחות", אומר ד"ר חנין ומסביר שהנשיא הרוסי רצה שרוסיה תהיה חלק ממועדון מעצמות העל ותפעל בשיתוף פעולה ולא בכוח. "בין הראיות לכך ניתן למצוא את אתחול היחסים עם ארצות הברית וההסכמה לצמצם את הארסנל הגרעיני של רוסיה".

 

"מדבדב רצה מדיניות חוץ של שיתוף פעולה ולא כוחנות". עם סרקוזי ומרקל (צילום: AP) (צילום: AP)
"מדבדב רצה מדיניות חוץ של שיתוף פעולה ולא כוחנות". עם סרקוזי ומרקל(צילום: AP)

 

היוצא מן הכלל הוא החלטתו של מדבדב לפתוח במלחמה עם גאורגיה בקיץ 2008, אומר ד"ר חנין. "מדבדב ניסה להוכיח שהוא יודע לפעול בצורה כוחנית וגסה. מלחמת רוסיה-גאורגיה הייתה הוכחה של שילוב של ליברליות ויד ברזל במדיניות חוץ. אפילו פוטין לא הלך רחוק כמוהו".

 

"מדבדב רצה לחקות את ההצלחה הישראלית בהייטק"

"ובמישור הכי חשוב, הכלכלי-אסטרטגי, מדבדב שאף למעשה לבטל את התלות של הכלכלה הרוסית במשאבי טבע ורצה להשקיע בתיעוש ובהייטק", אומר ד"ר חנין ומתאר את שיתוף הפעולה בין ישראל לבין רוסיה בתחום ההייטק כניסיון של מדבדב ורוסיה לחקות את ההצלחה הישראלית: "משלחות של מדענים ראשיים ישראלים הגיעו לרוסיה ונפגשו עם הרמות הגבוהות ביותר של השלטון".

 

עם זאת, כאשר הוא מתבקש לסכם את כהונתו של מדבדב, אומר ד"ר חנין כי "בשורה התחתונה, שום דבר לא הצליח למדבדב באף אחד מהמישורים. אפשר לסכם את המורשת שלו במשפט אחד - הרבה כוונות טובות עם אפס תוצאות. או במלים אחרות: הנשיא סיים את לימודיו עם השכלה מאוד גבוהה אבל בלי מקצוע".

 

"אחד ההישגים הגדולים - אתחול היחסים עם ארה"ב". אובמה ומדבדב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אחד ההישגים הגדולים - אתחול היחסים עם ארה"ב". אובמה ומדבדב(צילום: AFP)

 

לאחר שייבחר מחדש לנשיא רוסיה, צפוי פוטין למנות את מדבדב לראש הממשלה, אך רוב הפרשנים מעריכים שהנשיא היוצא יהיה במקרה הטוב ממלא מקום זמני ויידחק הצדה לאחר כמה חודשים. ד"ר חנין דווקא חושב שמדבדב ימלא תפקיד בכיר בממשל החדש.

 

ומה לגבי פוטין? האיש החזק ברוסיה מתכוון להישאר עוד זמן רב בתפקיד הנשיא ולמעשה צפוי להישאר בו עד 2018 לפחות ואפילו עד 2024. הסיבה לכך היא שהפרלמנט הרוסי - ביוזמת מדבדב עצמו, כמה מפתיע - האריך בסוף 2008 את כהונת הנשיא לשש שנים. המשמעות - פוטין יכול, על פי החוק, לכהן שתי קדנציות רצופות נוספות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה נעלמת? מדבדב
צילום: AFP
"דימה, הבטחת רפורמות". מפגינים בסנט פטרבורג
צילום: AFP
היה ונשאר האיש החזק. פוטין
צילום: AFP
"הוא היה מהפכן". גורבצ'וב
צילום: רויטרס
מומלצים