שתף קטע נבחר

נישואים מגיל 18: "יאפשר לערביות לממש זכויות"

שמונה שנים נאבק הארגון הערבי-ישראלי "ועד הפעולה לשוויון בדיני אישות" להעלאת גיל הנישואים. על רקע החלטת השרים אומרים שם: "עכשיו נערות יוכלו לסיים תיכון, לרכוש השכלה ולצמצם את התלות בבעל". אבל יש מי שמזהיר שהחקיקה עלולה לא להספיק: "לא בטוח שהרשויות יאכפו את החוק"

"הצעת החוק לאיסור נישואי קטינים תאפשר לנשים בחברה הערבית בישראל לממש זכויות כגון השכלה ותעסוקה" – קולות במגזר הערבי הביעו אתמול (א') סיפוק מהחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה להעלות את רף גיל הנישואים המינימלי ל-18.

 

הוועדה אישרה לתמוך בהצעת החוק של חבר הכנסת יריב לוין, שקובעת כי יש להעלות את גיל הנישואים המותר מ-17 ל-18. חמישה שרים תמכו בהצעה (דניאל הרשקוביץ, בני בגין, אורית נוקד, דן מרידור ויו"ר הוועדה, שר המשפטים יעקב נאמן), מול מתנגד יחיד (משולם נהרי).

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-2009, באותה שנה נישאו 2,781 צעירות מוסלמיות ו-133 נערים מוסלמים מתחת לגיל 18. בארגון הערבי-ישראלי "ועד הפעולה לשוויון בדיני אישות", שמנהל קמפיין בנושא זה שמונה שנים, קיבלו את תוצאות ההצבעה בוועדת השרים בסיפוק. "החוק הזה בא להגן על זכויות של נערות ונשים בכלל בחברה הערבית והחרדית", אומרת עו"ד ראויה אבו רביעה מהאגודה לזכויות האזרח וחברה בוועד. "העלאת גיל הנישואים תשפיע על מימוש ההשכלה שלהן ולאחר מכן גם התעסוקה. נערות רבות שנישאו נהגו לנשור מבית הספר ולפתח תלות בבן הזוג".

 

רכזת ועד הפעולה, היבא יזבק, מברכת על החלטת ועדת השרים, אולם חוששת שאם וכאשר יתקבל החוק – תחל מלחמה חדשה על אכיפתו. "אנחנו דורשות שהחוק ייאכף ויכלול סעיפי אכיפה", היא אומרת. "כיום יש רבים שמתחתנים מתחת לגיל 17 בידיעת הרשויות, אשר לא עושות דבר.

 

"השנה הזאת – מגיל 17 ל-18 - חשובה מאוד. כך אנו מבטיחים שהצעירה תסיים את לימודיה ותהיה לה תעודת בגרות. לפי האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, עד גיל 18 כל אדם נחשב ילד. החוק הנוכחי בעצם אפשר חיתון ילדים וילדות. העלאת הגיל מתקנת את העוול הזה".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

תיכוניסטים ערבים: לא מודעים להגבלת גיל הנישואים

בשנת הלימודים הקודמת ערך "ועד הפעולה לשוויון בדיני אישות" סקר בקרב תיכוניסטים ערבים בישראל. הסקר עסק בנושא נישואים בגיל צעיר, וגילה ש-94 אחוז מהם סברו שהגיל המינימלי לנישואים צריך לנוע בין 21 ל-23. עם זאת,

77 אחוז מהמשתתפים כלל לא היו מודעים לקיומו של החוק הקובע כי ניתן להתחתן רק מגיל 17.

 

"לנישואי קטינים יש השפעה רבה על חיי הנערות, שבעצם לא יכולות להשתלב במעגל התעסוקה בגלל שלא סיימו תיכון", ממשיכה יזבק. "אנחנו נתקלים במקרים של צעירות בנות 26-27 עם שלושה או ארבעה ילדים, שרוצות לעבוד אבל לא יכולות לעשות זאת. משיחות שלנו עם נשים בנות 40 שהתחתנו כקטינות אנחנו מגלות נזקים גופניים אדירים. הגוף עצמו לא בוגר כדי להיכנס להיריון בגיל כה צעיר".

 

פרופ' איסמעיל אבו סעד, מהמחלקה לחינוך באוניברסיטת בן גוריון וממקימי המרכז לחקר החברה הבדואית, סבור מאידך כי העלאת גיל הנישואין ללא הורדת גיל הלימודים באוניברסיטאות, לא תסייע רבות למעמדן של הנשים במגזר הערבי.

 

"למה מתחתנים מוקדם? מפני שאין מסגרות לימודים ראויות", הוא מסביר. "כדי ללמוד, הנשים צריכות לחכות לגיל 20 כי במקצועות רבים הגבילו את גיל הלימודים. אמנם את גיל הנישואים הגבילו כעת ל-18, אבל האוניברסיטאות לא פותחות את שעריהן לצעירות בגיל הזה. הרי ביישוב הערבי אין תשתיות כלכליות. החוק הזה לא יעשה כלום אם במקביל לזה לא ישנו את מדיניות התעסוקה וההשכלה".


פורסם לראשונה 04/03/2012 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "הגוף לא בוגר כדי להיכנס להיריון בגיל כה צעיר"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים