שתף קטע נבחר

הסערה חלפה, הנזקים נשארו: מי יפצה אתכם?

אחרי גשמי הברכה והרוחות, מתבהרים גם הנזקים שגרמה מערכת החורף בסוף השבוע. מי יפצה אתכם על הנזקים שנגרמו מההצפות וכיצד יש לפעול מול חברת הביטוח? המומחים המשפטיים עונים לשאלות המציקות

הסערה החורפית מאחורינו ומפלס הכנרת ממשיך לעלות בעקבות גשמי הברכה שהומטרו עלינו בימים האחרונים. ואולם, לא מעט אנשים חוו את הסערה גם בנזק בגוף וברכוש - בתים מוצפים, חפצים שניזוקו משיטפונות, עצים שנפלו על רכבים חונים, חפצים שהתעופפו ברוחות העזות ופגעו בגוף וברכוש ועוד.

 

 

מה אפשר לעשות אם אתם או חפציכם נפגעתם? עורכי הדין רענן בר-און וורד כהן, ממשרד בר-און-כהן, משיבים לשאלות המציקות.

 

מה מכסה פוליסת ביטוח הדירה?

פוליסות ביטוח הדירה מכסות נזקי סערה, לרבות נזקי גשם, שלג, ברד ושיטפון. עם זאת, הביטוח אינו מכסה נזקים כתוצאה מחדירת מי גשם מבעד לתקרה או הקירות. יש מקרים, בהם חברות ביטוח נאלצו לפצות מבוטחים שרוחות עזות חדרו לביתם ושברו זגוגיות, חפצים וציוד. אולם זאת בהתאם לכיסוי בפוליסת הביטוח. בכל מקרה, חשוב להדגיש כי על המבוטח חלה חובה לבצע תחזוקה תקינה - פתיחת תאי ניקוז בחצרות ומרזבים, וביצוע פעולות להקטנת נזקים צפויים.

 

בפוליסות ביטוח סטנדרטיות אין כיסוי לנזקי קרה - נזקים שנגרמו כתוצאה מפיצוצים בצנרת עקב הקרה או מקפיאת מים בדודים. לכך ניתן למצוא פיתרון במסגרת הכיסוי לנזקי צנרת.

 

האם גם פוליסה של בית העסק מכסה נזקי מזג אוויר? יש לשים לב, כי פוליסות ביטוח של בתי עסק אינן כוללות, בבסיסן, פיצוי בגין נזקי סערה. ניתן להוסיף נזקים אלה, תוך הרחבת הפוליסה, בתמורה לתשלום פרמיה מוגדלת.

 

גם לרשות המקומית יש אחריות

ראוי כמובן לבטח את הדירה מראש, אך למעשה חברת הביטוח אינה הכתובת היחידה. רשויות מקומיות מחויבות לנקוט באמצעים סבירים על מנת לדאוג לשלומם ובטחונם של התושבים. הרשויות המקומיות אחראיות על מערכות תיעול וניקוז בתחומן, ומחוייבות לפעול על מנת שמערכות אלה יפעלו באופן תקין.

 

בתי המשפט דחו, פעם אחר פעם, את נסיונותיהם של הרשויות המקומיות לטעון, כאילו הצפות שאירעו בתחומן הינן בבחינת "כוח עליון". בתי המשפט חזרו ופסקו, כי הרשות המקומית חייבת להיות ערוכה למצבי מזג אוויר חריג, מה גם שמקרי ההצפות נשנים מדי חורף, ואין הם בבחינת הפתעה בלתי צפוייה.

 

עץ שקרס ברחוב קינג ג'ורג' בת"א (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עץ שקרס ברחוב קינג ג'ורג' בת"א(צילום: מוטי קמחי)

 

מעבר לכך, ניתן לבדוק הטלת אחריות על גורמים נוספים. כך, באחד המקרים ביצעה מע"צ תיקונים בכבישים, וההצפות מילאו את הבורות והשקיעות שנוצרו בכביש. הבורות הללו התמלאו במים ולא ניתן היה לראות אותם בגלל החושך והסערה. כתוצאה מכך נגרמו מספר תאונות דרכים. במקרים אלו הוטלה על מע"צ אחריות בגין היעדר שילוט מספיק.

 

מי טיפל בעץ לפני שקרס?

במקרה של עצים שקרסו בסערה וגרמו נזקים לגוף ולרכוש, ראשית, יש לבדוק מי אחראי על העץ שקרס – האם הרשות המקומית או שמא אדם פרטי שהעץ מצוי בחצרו.

 

אם העצים מצויים באחריותה של הרשות המקומית, יש להוכיח, כי זו הפרה את חובתה לתחזק את העצים, לגזום אותם, לוודא שישרדו בתנאי סערה.

 

במידה שמוכח כי הרשות המקומית הפרה את חובתה, ניתן לחייבה בתשלום פיצויים בגין הנזק שנגרם. לצורך כך נדרש תובע להוכיח את נזקיו (נזקי גוף, נזקי רכוש, חוות דעת שמאי, הוצאות, אובדן ימי עבודה וכיוצ"ב). כמובן, לא כל עץ שקורס יגרור אחריו הטלת אחריות על הרשות המקומית. אם זו תוכיח כי פעלה כנדרש.

 

אם העץ שקרס היה בחצר פרטית, יש לבדוק את אחריות בעליו, כמו גם אחריות ועד הבית המשותף, חברת האחזקה/הגננות, והאם רשלנותם גרמה לקריסת העץ.

 

בכל אחד מהמקרים, אם נגרם הנזק במהלך עבודה, או בדרך אליה או ממנה, ניתן להתייחס אל האירוע כתאונת עבודה, ולתבוע גם את המוסד לביטוח לאומי בגין כך.

 

במקרה שקריסת העץ גרמה לנזק לרכב, ניתן לנסות לתבוע גם את חברת הביטוח של הרכב, בתנאי שיש לכך כיסוי הולם בפוליסה.

 

במקרים רבים בהם נגרם לכם נזק, כדאי לתבוע גם את הרשות המקומית (אם זו אחראית לנזק) וגם את חברת הביטוח (אם יש פוליסה מתאימה), אולם בכל מקרה יש לדעת כי לא יינתן כפל פיצוי.

 

רק בגלל הרוח 

לאחרונה ארע מקרה של דלת מכולה שעפה ברוח וגרמה נזק, ואפילו תחנת אוטובוס שעפה בסערה ופגעה ברכב. במקרים כאלו לנפגע יש זכות להגיש תביעה נגד מי שהיה אחראי על החפצים האמורים, בטענה, כי החפצים לא הותקנו כראוי או לא תוחזקו כראוי.

 

כך למשל, סוכך של חנות שעף ברוח ופגע בהולך רגל - יש לבדוק את אחריות בעל החנות (שהיה צריך לדאוג לסגירת הסוכך בזמן סערה), אחריות יצרן הסוכך (במידה שהנזק נגרם מפגם בייצור) או אחריות מתקין הסוכך (במידה שהנזק נגרם בשל התקנה לא נכונה).

 

רכב שנפגע בעקבות הסערה בירושלים (צילום: בן קול) (צילום: בן קול)
רכב שנפגע בעקבות הסערה בירושלים(צילום: בן קול)

 

בעלי ומחזיקי מקרקעין מחוייבים לבצע פעולות למניעת נזקים מעין אלה, כדוגמת חיזוק אנטנות, דודי שמש, פינוי חפצים שאינם מוחזקים ועלולים ליפול ממקומות גבוהים (עציצים, אדניות) וכו'. כך גם קבלן הבונה באתר בניה והותיר במקומות פתוחים חפצים כבדים, העלולים לעוף ברוחות עזות, עלול להימצא אחראי לנזקים.

 

הפסקות חשמל

הפסקות חשמל אינן מכוסות בפוליסות הביטוח של תכולת הדירה ועדיין, ישנם מקרים, בהם תישא חברת חשמל באחריות לנזקים, לרבות נזקים למכשירי חשמל שניזוקו כתוצאה מהפסקות חשמל.

 

לצורך כך, על תובע להוכיח, שחברת החשמל לא פעלה כראוי כדי למנוע את הנזק אותו יכולה היתה למנוע. ניתן לטעון, כי על חברת חשמל היה להיערך כראוי לאור הביקוש הצפוי לחשמל, ולמנוע קצרים והפסקות חשמל שנוצרו עקב ביקושי יתר.

 

יש לציין כי על רקע תביעות רבות שהוגשו בעבר כנגד חברת החשמל, כל מקרה של תביעה נגד חברת חשמל – הכריע בית משפט, לנסיבותיו של תיק, ממה בדיוק נגרם הנזק, ובהתאם – האם היה הנזק באחריות חברת החשמל. רק במקרים שהיתה רשלנות מוכחת (לא נערכה כראוי, אי תחזוקה מתאימה וכיוצ"ב) של חברת החשמל - היא חויבה בפיצוי.

 

מה הפעולות שיש לנקוט מול חברת הבטוח?

 

יש להניח, כי במקרה של פניה אל חברת הביטוח, תתעורר מחלוקת עם החברה  - מהי ההגדרה ל"סערה" / "שיטפון", כאשר חברת הביטוח תנסה להוכיח, כי אין להגדיר את האירוע ככזה, ובדרך זו תנסה לחמוק מתשלום פיצוי. בכל מקרה בו מחליטים ללכת לכיוון של תביעה יש להקפיד על מספר כללים:

 

  • מיד לאחר הפגיעה יש לעדכן בדחיפות את חברת הביטוח או את סוכן הביטוח, ולהימנע מפעולות העלולות להקטין את גובה הפיצוי. למשל, מבוטח שניסה לייבש שטיחים שניזוקו מהצפה, וגרם להם נזק בלתי הפיך, פוצה בסכום נמוך משמעותית מהנזק שנגרם לו.

 

  • חלה חובה לפעול באופן מיידי להציל רכוש וצמצום הנזק. חברת הביטוח לא תשלם על נזק שניתן היה למנוע או לצמצם באמצעים סבירים - כדוגמת הרמת חפצים מהרצפה, על מנת שלא ייפגעו מהצפה.

 

  • חשוב מאוד לצלם ולתעד. לא לחסוך בתמונות אלא לתעד את המקום מזוויות שונות ומרחקים שונים.

 

  • יש להציג בפני שמאי חברת הביטוח את כל הנתונים, לרבות התמונות והמסמכים.

 

  • יש להימנע מהשלכת חפצים שניזוקו גם אם אינם ברי תיקון. מה שנזרק ולא תועד - בדרך כלל לא יוכר כבר פיצוי על ידי חברת הביטוח. רק אחרי תיעוד ובדיקת השמאי ואישורו לכך - ניתן להשליך את החפצים.

 

  • ניתן להמציא לחברת הביטוח חוות דעת שמאי נגדית, במידה שחוות דעת השמאי מטעם חברת הביטוח אינה משקפת, כפי שאתם רואים זאת, את הנזק שנגרם.

 

  • יש לשמור את כל החשבוניות והקבלות בגין תיקונים.

 

  • יש להקפיד לבצע בכתב את כל ההתנהלות עם חברת הביטוח.

פורסם לראשונה 04/03/2012 20:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  איציק בן לוי
ממראות הסערה. האם הבית הוכן כראוי?
צילום: איציק בן לוי
עו"ד ורד כהן
צילום: צביקה טישלר
עו"ד רענן בר-און
צילום: צביקה טישלר
מומלצים