שתף קטע נבחר

שובי שובי לים: צבת הים מיקה חזרה לטבע

צבת ים נדירה נמצאה לפני כשנה פצועה בחוף הים לאחר שבלעה קרס דיג. בתום שיקום שנמשך כשנה, היא השמינה והתחזקה. היום היא שבה בחזרה לטבע יחד עם נוסע זעיר על שריונה

בתום הליך שיקום שנמשך כמעט שנה במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במבואות ים במכמורת, מיקה, צבת ים חומה מתבגרת שבה היום  (ג') בחזרה לטבע. זו הסנונית המשוריינת הראשונה לשנת 2012, ששוקמה וחזרה לים.

 

מיקה נמצאה באזור חוף נחשולים לפני כשנה על ידי יעל ובני טלטש, תושבי קרית טבעון, שהגיעו לטייל בחוף בשעות הבוקר. "במהלך הטיול ראינו צבת ים במצב גרוע מאוד. היא היתה קטועת גפה ועם קרס שתקוע בפה שלה יחד עם חתיכת ניילון והפרשות רבות", מספר ל-ynet בני טלטש.

 

"היא היתה חלשה מאוד והגלים עוד דחפו אותה אל החוף. למרבה המזל, אישה שעברה במקום נתנה לנו את מספר הטלפון של המרכז להצלת צבים והם הגיעו לקחת אותה לטיפול".

 


יניב לוי, רשות הטבע והגנים

בדרך הביתה. מיקה בחוף (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

שנה של שיקום: בלעה קרס דיג ונפצעה בלסת

מצבה של הזוחלת המתבגרת היה בכי רע. "היא סבלה מפגיעה קשה בלסת כתוצאה מכך שחוט הדיג השתפשף לה על צידי הלסת. היה לה מזל שאת הקרס שבלעה, אפשר היה להוציא ללא ניתוח כירורגי", אומר אומר יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במבואות ים במכמורת.

 

הווטרינרית ד"ר יעל גרונדלנד חילצה את הקרס שנתקע בוושט הצבה. בנוסף, סבלה הזוחלת הימית מפציעות בסנפיר הקדמי הימני. בתום הטיפול, היא החלה את הדרך הארוכה לשיקום. על פי נתוני המרכז הארצי, תקופת השיקום הממוצעת של צב ים פצוע היא בין שלושה לארבעה חודשים. תקופת השיא של המאושפז הוותיק ביותר שייכת לצב ים בשם "לירן" שבילה שלוש שנים וחצי בשיקום.

 

לוי מציין כי מיקה נזקקה להתאוששות ארוכה במיוחד שנמשכה כמעט שנה. "היה לה מאוד קשה להתגבר על הטראומה. היא לא אכלה היטב ורק לאחרונה מצבה השתפר".

 

הצבה שהגיעה במשקל של פחות מ-15 קילוגרם, זכתה לתזונה עשירה בדמות דגים ודיונונים קטנים. ביום השיחרור המטפלים מציינים בגאווה כי היא הגיעה למשקל של 24 קילוגרם ובדיקות הדם הראו שהיא בריאה וחזקה. 

 


דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים

ד"ר יעל גרונדלנד מוציאה את הקרס ממיקה (צילום: דותן אוחיון, רט"ג)

 

עשרות צבים פצועים הגיעו בעקבות סערות החורף

מזג האוויר הסוער בחודש האחרון הביא לזינוק חד במספר הצבים הפגועים והפצועים שהגיעו לטיפול. כיום מאושפזים 20 צבי ים חומים ועשרה ירוקים במרכז ההצלה. 24 צבים הגיעו מאז פברואר, לאחר שנמצאו על ידי אזרחים ופקחי רשות הטבע והגנים, כשהם סובלים מפציעות שונות על גופם.

 

לדברי לוי, "צבי הים סובלים מפציעות או מחלות במשך חודשים בטבע, אך עדיין מספיק חזקים כדי לא להיסחף לחוף, אבל עם הזמן, הכוחות שלהם נחלשים ובתקופות של סערות, הם לא יכולים להתמודד עם עוצמת הזרמים והגלים ונפלטים אל החוף", הוא מסביר.

 


יניב לוי, רשות הטבע והגנים

תפס טרמפ. סרטן על הגפה של מיקה (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

שוחררה יחד עם אורח נוסף על השריון

עשרות תלמידים מבתי הספר היסודיים בג'אסר א-זרקא ופרדיס, הגיעו הבוקר (ג') אל חוף תל מכמורת כדי לקחת חלק בשיחרור הצבה יחד עם אנשי רשות הטבע והגנים ומוזמנים נוספים, ביניהם יעל טלטש, אם המשפחה שלקחה חלק בהצלת הצבה. לדברי המשפחה, הם בחרו להעניק לצבה את השם "מיקה", על שם הנכדה שנולדה למשפחתם בחודש בו מצאו את הצבה בחוף הים.

 

יחד עם מיקה, הצטרף גם אורח נוסף. סרטן זעיר שהגיע על שריונו של אחד מהצבים הפצועים בסערה האחרונה. "החלטנו לשחרר אותם יחד על הדרך", מסכם לוי את המבצע. "הסרטנים הללו חיים עם הצבים בסימביוזה ושוהים רוב הזמן בין הרגליים האחוריות והזנב של הצב. בתקופות מנוחה של הצב, הסרטן מטפס על השיריון ונהנה מאכילת הטפילים על שריון הצב. כשהצב שוחה הסרטן בורח בחזרה למקומו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
פציעה קשת בלסת. מיקה עם הגעתה לטיפול לפני כשנה
צילום: דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
מוציאים את הקרס
דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
יצא בחוץ.
דותן אוחיון, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
נוסע לא סמוי. סרטן שמסייע בהסרת טפילים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים