שתף קטע נבחר

סערת שמש בדרך אלינו, ייתכנו שיבושים בחשמל

התפרצות מגנטית שיגרה לכיוון כדור הארץ המוני חלקיקים קוסמיים במהירות אדירה. הסערה תגיע כבר הבוקר, ומדענים חוששים: תקשורת בין מטוסים תיפגע וגם מכשירי GPS

התפרצות השמש הגדולה ביותר בחמש השנים האחרונות עושה את דרכה לכדור הארץ. מדענים חוששים שסערת השמש תשבש את אספקת החשמל, את פעילות מערכות הניווט הלווייניות (GPS) ואת תנועת המטוסים ברחבי העולם.

 

עוד בערוץ החדשות

פעם ראשונה בים: "באנו להסתכל על הבנות"

שיא במספר המיליארדרים בעולם, 13 מהם ישראלים

 

חזאים ציינו כי התפרצות השמש התרחשה אתמול (יום ד') לפנות בוקר. לפי ההערכות במרכז חיזוי החלל האמריקני, הסערה תגיע לכדור הארץ שלנו ב-07:00 שעון ישראל. מדענים הדגישו כי ההתפרצות רק מתעצמת ככל שהיא מתקרבת אלינו.

 

ג'ו קונצ'ס, מדען בממשל האמריקני, אמר כי הסערה צפויה להימשך עד יום שישי בבוקר, אבל השמש עדיין יכולה לשגר התפרצויות נוספות לכיוון כדור הארץ. לדבריו, כתמי שמש פעילים אחרים עלולים לעבור התפרצויות נוספות מיד לאחר תום הסערה הנוכחית.

 

בינתיים, מדענים פשוט מעדיפים לחכות כדי לגלות מה בדיוק יקרה כשחלקיקי הסערה יכו בכדור הארץ במהירות בלתי נתפסת - 6.4 מיליון קמ"ש. "אין ספק שזה

יכול לטלטל אותנו", הוסיף אלכס יאנג, פיזיקאי בנאס"א, אבל הדגיש כי לא מדובר ב"סערת שמש ענקית".

 

ברחבי העולם מקווים כי התחזיות הקודרות לא יתגשמו. לסערות שמש יש כמה דרכים לשבש את הטכנולוגיה בכדור הארץ, ובראשן פליטות מגנטיות וקרינה. הפעם, לפי החוקר קונצ'ס, אנו נתקלים במצב שבו כמה סוגים של הפרעות סולאריות צפויים להיות חזקים. "פירושו של דבר שכל מיני דברים בלתי צפויים יכולים לקרות", אמר.

 

לחלק המגנטי של הסערה יש פוטנציאל לפגוע ברשתות חשמל. קונצ'ס ציין כי חברות חשמל ברחבי העולם קיבלו אזהרה מראש. עדיין לא ברור מה יהיו השלכות ההתפרצות מאחר שהתזמון והמהירות של הגעת החלקיקים לכדור

הארץ משפיעים על התגובה על רשתות חשמל. לשם המחשה, בשנת 1989 הייתה זו סערת שמש חזקה שפגעה ברשת החשמל של מחוז קוויבק בקנדה. שישה מיליון בני אדם נתקעו אז ללא אספקת חשמל.

 

השפעות נוספות של הסערה עלולות לפגוע במערכות GPS. הסערה גם יכולה ליצור בעיות תקשורת, והקרינה שתגדל באזורי הקוטב הצפוני והדרומי יכולים לאלץ חברות תעופה למצוא מסלולי טיסה חלופיים. קונצ'ס סיפר כי כמה חברות תעופה החליטו לא לקחת סיכון וכבר שינו את נתיביהן בכל מקרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסערה בדרך
צילום: AFP PHOTO / NASA
הנתיבים ישתנו?
צילום: AP
מומלצים