שתף קטע נבחר

בעלי מוגבלויות צורכים חשמל ב-2,500 שקל

בישראל חיים כ-750 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי 20-64, המהווים כ-18% מכלל האוכלוסייה בישראל בקבוצת גיל זו. כמחציתם לא משתתפים במעגל העבודה . דו"ח חדש מציג כיצד יוכלו לחסוך

אם לא די בכך שאנשים עם מוגבלויות מרוויחים פחות - הם גם משלמים יותר על צריכת החשמל הביתית: דו"ח, שנערך עבור אגף נכויות ושיקום בג'וינט ישראל על ידי הקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות, עולה כי צריכת האנרגיה בבתים של אנשים עם מוגבלות יכולה להגיע לכ-2,500 שקל - שהם כ-75% יותר מהממוצע במשקי הבית בישראל.

 

על פי הנתונים, בישראל חיים כיום כ-750 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי 20-64, המהווים כ-18% מכלל האוכלוסייה בישראל בקבוצת גיל זו. כמחציתם לא משתתפים במעגל העבודה ורמת ההכנסה שלהם נפגעת. בד בבד, ההוצאות החודשיות שלהם על חשבונות משק הבית גבוהה יותר בקרב אוכלוסייה זו ביחס לכלל האוכלוסייה.

 

בקואופרטיב מסבירים כי הסיבות לצריכת החשמל הגבוהה יותר, נובעות מהצרכים המיוחדים של בעלי המוגבלויות, בעיקר בשל הצורך להטעין כסאות גלגלים חשמליים במקרים, והפעלת חימום באופן מתמיד, בשל רגישות גבוהה לקור באזורי הנכות.

 

מהנתונים עולה כי מלבד חשבונות החשמל, גם חשבונות המים והגז גבוהים יותר ברוב הבתים של אנשים עם מוגבלות מהממוצע הארצי. אולם על פי הדו"ח, אחד החסמים המשמעותיים ביותר למימוש פוטנציאל החיסכון, הוא היעדר מודעות לצעדים שניתן לבצע בבית להפחתת צריכת אנרגיה.

 

מה אפשר לעשות?

נושא החסכון ברמה הביתית חשוב ביותר לאוכלוסיות בעלות הכנסה נמוכה, מאחר שהחלק היחסי של ההוצאות על צריכת האנרגיה גדול יותר. אז מה ניתן לעשות כדי להפחית את צריכת האנרגיה בבתים בהם מתגוררים אנשים עם מוגבלות? עורכי הדו"ח ממליצים על מספר צעדים שיכולים להביא לחיסכון של עד 1,200 שקל בהוצאות החשמל בשנה.

 

הצעדים מתחלקים להפעלה נכונה של הבתים, שימוש באמצעים להגברת יעילות החימום או מיזוג האוויר, ושיפוץ ממוקד בבתים. חלק מצעדים אלו ניתן לבצע באופן מיידי וחלק מצריך עבודת הכנה להתאמת פתרונות לבעלי המוגבלויות. בין ההמלצות שמעלה הדו"ח:

 

  • העדיפו מיזוג אוויר - אנשים עם מוגבלות רגישים מאוד לשינויי טמפרטורה ולא פעם בוחרים באמצעי חימום ואיוורור מיידיים, דוגמת מפזרי חום. מדובר באמצעים לא חסכוניים המעלים באופן משמעותי את צריכת החשמל. שימוש במיזוג אוויר לחימום יכול לחסוך משמעותית את צריכת החשמל.

 

  • הקפידו לסגור דלתות - החללים בהם נמצאים אנשים עם מוגבלות הם מרווחים יחסית בדרך כלל, על מנת לאפשר את אביזרי העזר השונים, כך גם הדלתות והמעברים בין החללים. עובדה זו מקשה יותר לשלוט על הטמפרטורה באופן יעיל. לפיכך יש לדאוג להפעלה יעילה של אמצעי המיזוג תוך דגש על סגירת חללים בבית. סגירת דלת תקטין מיידית את נפח החלל שהמכשיר פועל לחמם או לקרר.

 

  • פתיחת חלונות לאוורור - יש המתקשיםלפתוח את התריסים והחלונות לאיוורור, ומכאן יש חשיבות המודעות גם לאנשים התומכים – המשפחה והמטפלים – היכולים לסייע בכך. פתיחת חלונות ואיוורור החלל בימים חמים גם יכולה לחסוך, מלבד את המיזוג, גם את התאורה.

 

  • מעקב אחר ההוצאות - חשוב מאוד לעקוב אחר ההוצאות באופן קבוע, אולם בקרב אנשים עם מוגבלות יש לכך חשיבות יתרה. רק מעקב כזה יוכל להראות מהן ההוצאות הקבועות והיכן ישנה בזבזנות שניתן לחסוך. בנוסף, חשוב לוודא האם אנשים עם מוגבלות מקבלים הנחות והטבות להן הם זכאים כמו הנחה חלקית בתעריפי החשמל, או רישום בתאגיד המים מבחינת מספר הדיירים בצורה נכונה. באופן כזה, גם ניתן לשמור על תודעה גבוהה וגם לנהל באופן עצמאי ויעיל יותר את משק הבית.

 

  • צמצום "צריכת רפאים" ושימוש באביזרי עזר – בכל הבתים בישראל יש כיום "צרכני חשמל" הפועלים ללא צורך, דוגמת ממירי טלויזיה. מדובר בסכום מצטבר גדול מאוד בכל שנה. לאנשים המתקשים פיזית לכבות ולהדליק אותם כל פעם מחדש, ישנם אמצעים מיוחדים כמו שימוש בשקע-תקע עם שלט רחוק ואביזרי סיוע נוספים. גם שעון שבת יכול לסייע בניהול משק בית יעיל, כמו גם בקביעת סדר יום קבוע. חשוב להיות מודעים לכך שיש הרבה מאוד פתרונות בשוק המסייעים לסוגים שונים של מוגבלויות.

 

קורס מיוחד

הדו"ח הוזמן על ידי מסד נכויות – שותפות בין ג'וינט ישראל, הממשלה קרן משפחת רודרמן, לפיתוח שירותים למען אנשים עם מוגבלות ושילובם בחברה. נוכח ממצאיו, יזמו במסד נכויות קורס ייעודי לאנשים עם מוגבלות, לחיסכון בהוצאות כלכליות בבית על ידי התייעלות אנרגטית.

 

הקורס, שכבר החל לפעול במרכזים לחיים עצמאיים בבאר שבע ובירושלים כפיילוט, יורחב בעתיד הקרוב למקומות נוספים. הוא כולל שמונה מפגשים בני כשלוש שעות, המועברים על ידי מנחים שבעצמם מתמודדים עם מוגבלות. בנוסף לסדנא פרונטאלית, מתקיימים גם מפגשים פרטניים שכוללים הגעה לבתי משתתפי הקורס המעוניינים בכך, על מנת לבחון את השימושים האנרגטיים השונים וכיצד ניתן ליעל את השימוש בהם על מנת לחסוך. 

 

הקורס מתקיים בשיתוף הקואופרטיב , עמותת מילב"ת ועמותת פעמונים. לדברי אביטל סנדלר-לף, מנהלת מסד נכויות, ממצאי הדו"ח משמשים בסיס לתכניות ההכשרה לחיסכון אנרגטי, כמו גם לבחינת שיתופי פעולה עם הממשלה במטרה להקל את עומס החשבונות החודשיים לאנשים עם מוגבלות.

 

קדם לוי, אחד מעורכי הדו"ח בקואופרטיב, ציין כי מדובר בכיוון פעילות חדשני בעולם. "לא ידוע כיום על פרויקטים בתחום ההתייעלות, בהם ניתן דגש על בעלי צרכים מיוחדים", מסר. "הדו"ח מראה שיש אפשרות להוביל לחסכון רחב היקף ובזמן קצר. האתגר הוא במציאת המסגרת לקדם את הנושא".

 

המשתתפים בקורס משלמים דמי רצינות של 90 שקל, שמוחזרים להם במלואם בסופו. מהג'וינט נמסר, כי מטרת דמי הרצינות היא אך ורק לעודד את האנשים להתמיד בהגעה למפגשים. לפרטים נוספים על הקורס: אגף נכויות ושיקום בג'וינט ישראל, טלפון: 02-6557200.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים