שתף קטע נבחר

האם המדע מסוגל לנבא זוגיות ארוכת שנים?

מה אומרים המחקרים על טיפוסי האישיות השונים ועל היכולות שלהם לנהל יחד מערכות יחסים ארוכות טווח, והאם טיפוס אישיותי גנטי, יכול לשנות את עורו במהלך החיים? רחלי לנגפורד על הפוטנציאל הרומנטי שלנו לפי הביולוגיה

בפעם הקודמת גיליתם דרך שאלון האישיות של ד"ר הלן פישר איזה טיפוס אתם, ומה זה אומר על בני הזוג שאתם נמשכים אליהם, או על המסכה שאתם עוטים על עצמכם לטובת מערכות היחסים.

 

עוד בנושא:

כמוני מסכה: מה הן ארבע המסכות הרומנטיות?

החיים רק מתחילים: סקס ואורגיות בגיל הזהב

האם ניתן לאהוב גם אחרי 40 שנות זוגיות?

 

ראינו שאוכלוסיית העולם מתחלקת לארבעת טיפוסי אישיות – החוקר (E), הבנאי (B), המנהל (D) והמגשר (N). טיפוסי אישיות אלו נובעים מהביולוגיה שלנו - מכמות ההורמונים שיש לכל אחד מאיתנו, והם משפיעים על האופי שלנו, על רמת היצירתיות, הדמיון, האסרטיביות, קבלת ההחלטות, הארגון, התכנון ועוד. אבל איך אנחנו יודעים איזה טיפוס הוא הפרטנר הרומנטי הפוטנציאלי שלנו?

 

 

רואה לך בעיניים

לפי תאור המסכות שהזכרתי בפעם הקודמת, צורת הפנים מסגירה חלק מהרמז, מאחר ולכל טיפוס יש מבנה פנים מאפיין. רמזים נוספים לסוג הטיפוס שמולנו אנו דולים מתוך העיניים אחד של השני. הנה הסיבה האמיתית לצלילה זה בעיניה של זו - אנחנו חוקרים את קשתית העין של השני, ומחפשים חריצים או שקעים.

 

נמצא שחריצים סביב קשתית העין הם סימן לאנשים אימפולסיביים – מסכת E – כלומר, סימן לטיפוסים הדופמינרגים. לעומת זאת, אם אנו מזהים שקעים בקשתית העין של פרטנר הדייט שלנו, הרי שהוא טיפוס נותן אמון ומעניק חום ורכות, כלומר, הוא טיפוס N – האסטרוגני. זה עובד אפילו דרך תמונה, כלומר, גם כאשר גולשים באתרי היכרויות, המוח מלקט מידע אודות הטמפרמנט של האדם שבתמונה, ומסיק מיד האם הוא הטיפוס שלכם או לא.

 

יותר מזה, לפי פענוח סוג הטיפוס של האדם שבתמונה או מעבר לשולחן בבית הקפה, המוח יכול להסיק הרבה על איך העומד מולכם עתיד להתנהג במערכת היחסים בעוד שנים רבות. כלומר, אנו מנסים לחזות בדמיון, איך יתנהג האדם שמולנו בעוד כמה שנים, והאם זה יתאים לזוגיות שאנחנו מתכננים לעצמנו.

 

כנראה שנשים יותר מודעות למהלך המוחי הזה מאשר גברים, כיוון שפעמים רבות אני שומעת שהנימוק שלהן לסירוב לגבר הוא: "ניסיתי לדמיין אותו כאבא לילדים שלי, ולא הצלחתי", אבל יש פה קאטצ' – טיפוס אישיות של אדם יכול להשתנות במהלך החיים, אפילו שלטענת פישר, טיפוס אישיותי זה דבר מולד.

 

לא הכול גנטי

חוויות משמעותיות שאדם עובר בחייו, כגון: מות אהוב או קרוב משפחה, חתונה, גירושין, קבלת משרה טובה או איבוד משרה חשובה, פרישה לפנסיה, התמכרות, מחלות או טראומות נפשיות, יכולות לשנות את דפוס האישיות הדומיננטי שלו. מחקרים מצאו שאירועים משמעותיים כאלו יכולים אפילו להפעיל או לכבות גנים שונים בדנ"א, ולכן הגיוני מאד שהם גם משפיעים על ביטוי טיפוסי האישיות השונים שבתוכנו.

 

יתכן שאדם יהיה טיפוס חוקר ולאחר טראומה כלשהי יהפוך לטיפוס המגשר. השינוי יכול להיות לטוב או לרע. כמו כן, יכול להיות שהגבר הזה שניסיתן לדמיין כאבא לילדיכן, בחר לעצמו מסיכה שהיא לא שלו - כלומר, אימץ טיפוס אישיותי שאינו משקף אותו כלל. מקרים כאלו קורים, ואנשים אפילו מתחתנים, אבל במוקדם או במאוחר אדם מתעייף מלשחק מישהו שאינו הוא עצמו, ואז פניו האמיתיות נחשפות. זה יכול לתרום לזוגיות שלו או להרוס אותה - תלוי מי הטיפוס שאיתו בחר להתחתן.

 

 

מי רוצה להזדקן ביחד

פישר מצאה שמעבר לכך שאנו נמשכים לטיפוסי אישיות מסוימים, ניתן לנבא מי יהיו הזוגות שבגיל 80 עוד יצעדו יד ביד בבית אבות בזוגיות למופת שהרומנטיקה שבה לא דעכה מעולם. פישר טוענת שרוב הזוגות הללו הם טיפוסי B – ה"בנאים" שנישאו זה לזו.

 

טיפוסי E – "החוקרים", שאמרנו שנמשכים גם הם לדומים להם, הרבה יותר מועדים להתגרש ולהתחתן מחדש, וללדת ילדים בכל פעם עם הפרטנר החדש שלהם, וכאמור, טיפוסי D ו-N הם אידיאלים זה לזו, אך יש להם גם מכשולי תקשורת בדרך, שעלולים להפריע אם לא מתגברים עליהם נכון.

 

ההיפותיזה הלקסיקאלית

ישנו רמז נוסף שדרכו אנחנו מגלים איזה סוג טיפוס הוא כל אחד - לפי הדיבור והכתיבה שלו. פרנסיס גולטון היה מדען אנגלי וחוקר טבע שדיבר על מספר תופעות ייחודיות. אחת מהן נקראה "ההיפותיזה הלקסיקאלית", שטוענת שתכונות האופי העיקריות ביותר באישיות של אדם, מוצאות את דרכם לשפה המשמשת אותו. כלומר, כשאנו מתארים את עצמנו, אנו משתמשים במילים וביטויים שמדגישים את התכונות שאנו חושבים שהן מרכזיות אצלנו.

 

בהתבסס על ההיפותזה הזאת, בדקה פישר במחקרה, אלו סוגי מילים אוהב כל טיפוס מתוך הארבעה שהזכרנו. היא מצאה שמילים אלו מוזכרות פעמים רבות בתיאורים העצמיים שכתבו אלפי משתתפי מחקרה בתיאור העצמי שלהם. טיפוסי E – "החוקרים", אוהבים מאד את המילה "הרפתקן". כמו כן, הם משתמשים רבות במילים: ספונטאני, אנרגטי, חדש, כיף, תשוקה, פעיל/אקטיבי.

 

המילה של טיפוסי B – "הבנאים", לעומתם, היא "משפחה". הם משתמשים רבות במילים: יושר, אכפתיות, מוסר, כבוד, נאמנות, אמון, אהבה. אצל טיפוסי - D "המנהלים", המילה הבולטת היא "אינטליגנציה". המילים המשמשות אותם הן: אינטלקטואל, ויכוח, שאפתן, פוליטיקה, אתגר. ולבסוף, טיפוסי N - "המגשרים", אוהבים את המילה "להוט, משולהב". המילים שמופיעות בתיאורים העצמיים שלהם הן: לב, נחמדות, רגישות, קריאה, מתוק, לימוד, אמפתיה.

 

 

אז כשאתם קוראים תיאור עצמי של מישהו באתר היכרויות, או שומעים אותו מדבר על עצמו, המוח אוסף את המילים המרכזיות בתיאור ובודק אילו מהן חוזרות על עצמן. יחד עם בהייה בעיניו של האחר והסתכלות בפניו, אתם מסוגלים בסופו של דבר, לחוש איזה אדם הוא. זוהי חלק מתחושת הבטן שלכם לגבי האם הוא "הטיפוס שלכם" או לא.

 

ישנו עוד רמז הזוי לחלוטין שמגלה איזה טיפוס אתם. זה קשור לאצבע שלכם, ועל זה נדבר בפעם הבאה. בינתיים, חשוב לי להדגיש: כל זה לא אומר שהביולוגיה היא הגורל שלנו - אנחנו לא מריונטות על חוטי דנ"א. הביולוגיה הולכת יד ביד עם ניסיונות החיים שעברנו ויחד הם יוצרים את מי שאנחנו.

 

לכל העדכונים, כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים  

 

 

רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים למימוש הפוטנציאל האישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנראה שגם הם שייכים לטיפוסי הבנאים. אהבה בגיל הזהב
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים