שתף קטע נבחר

יוצאים לבלות יד ביד: נוגה וצדק בהתקבצות

שני הגופים הבוהקים מתקרבים אחד לשני בשמי הלילה שלנו עד לחבירה ב-13 במרס. המלצת צפייה

''זה לא מעט שצדק וונוס לבד יוצאים לבלות יד ביד – בשמיים'', כתב יענקלה רוטבליט, וכל מי שהרים ראשו בלילות האחרונים לכיוון האופק המערבי מיד לאחר השקיעה, לא יכל שלא להבחין בשני הכוכבים הללו, הבולטים באורם על רקע שמי הדמדומים, כאשר המרחק ביניהם מצטמצם והולך בכל יום. 

 

עוד כוכבים ב-ynet מדע:

 

הזמר אדם בביצוע ל''בלדה בין כוכבים''

 

כוכב הלכת נוגה הוא הבוהק מבין השנים. זהו כוכב הלכת הקרוב ביותר לכדור הארץ ומרחקו מכדור הארץ בימים אלה כ-130 מיליון ק"מ ורק מרחקו של מאדים בימים אלה קטן ממנו (כ-100 מיליון ק"מ). נוגה הוא כוכב לכת הדומה בממדיו לכדור הארץ אך הוא מוקף במעטה אטמוספירי סמיך מאוד, המכיל רובו ככולו פחמן דו-חמצני – אפקט החממה במיטבו, מה שמביא לטמפרטורה בלתי נסבלת של כמה מאות מעלות צלסיוס על פניו. נוגה סובב סביב השמש במסלול פנימי, כלומר, מסלולו סביב השמש מצוי קרוב יותר אליה מאשר מסלולו של כדור הארץ.

 

לכן, אין אנו יכולים לראותו מתרחק ממנה יותר מאשר הגודל הזוויתי של מסלולו (הזווית הנוצרת בין קצה מסלולו, כדור הארץ והשמש) שלעולם לא תעלה על 47 מעלות. בתקופה זו של השנה נוגה נראה ככוכב ערב וחדי העין יכולים להבחין בו גם כיום. הוא עדיין מתקרב למרחק הזוויתי הגדול ביותר מהשמש של מסלולו ולכן אם נצפה בו בטלסקופים קטנים נראה אותו כמעט כחצי עיגול, ממש כפי שרואים את הירח כיומיים לאחר הרבע הראשון של החודש העברי. הודות למרחקו הקטן יחסית מאתנו ומרחקו הקטן מהשמש וכן שכבת העננים על פניו, נוגה הוא הבוהק מבין כוכבי הלכת.

 

צדק לעומתו הוא הגדול שבין כוכבי הלכת. קוטרו גדול פי 11 מכדור הארץ ונפחו עשוי להכיל כ-1000 כדורי ארץ. בניגוד לנוגה וכדור הארץ העשויים מסלע, צדק בנוי מגזים, בהרכב דומה מאוד לזה של השמש. מעט מאוד מסה חסרה לו כדי שיהפוך אף הוא לשמש קטנה, המסוגלת להתיך את המימן בליבתה. צדק הוא החמישי במרחקו מהשמש ומצוי כעת במרחק של 830 מיליון ק"מ מאיתנו. למרות זאת, הוא בוהק מאוד הודות לגודלו העצום. מי שביט בצדק במשקפת שדה יבחין בארבעת ירחיו הגדולים, שגודלם גדול מזה של הירח שלנו. אלו הם ארבעת הירחים הגדולים ביותר מתוך למעלה מ-60 ירחים, בניגוד לנוגה הערירי, חסר הירחים. מבט בטלסקופ קטן יגלה את חגורות העננים הססגוניות שלו הנמתחות לרוחב פניו הודות למהירות הסיבוב העצומה שלו סביב צירו – הוא משלים הקפה סביב צירו אחת ל-10 שעות, למרות היקפו העצום.

 

נוגה, הקרוב יותר אלינו, נע מהר יותר על כיפת השמים והוא ישיג את צדק ויתקבץ עמו ב-13 במרס. כיוון שההתקבצות ממש תתרחש לאחר שקיעתם של שני הגופים באופק המערבי, אפשר יהיה לראות את שלבי ההתקבצות באותו יום וכן למחרת, כאשר נוגה ילך ויתרחק מצדק. והחל מ-25 במרס, יצטרף גם הירח לחגיגה וחרמש הירח יחלוף סמוך לצדק ולמחרת היום יראה בין צדק לנוגה מיד לאחר השקיעה.

 

לאחר ההתקבצות, נוגה ימשיך להתרחק מהשמש מדי יום לכיוון מזרח, בעוד צדק הולך ומאבד גובה עד להתקבצותו עם השמש. ב-3 באפריל יחלוף נוגה על רקע כוכבי צביר הכימה שבקבוצת שור, אירוע חשוב בפני עצמו.

 

בצד הנגדי של השמים, מעל האופק המזרחי לאחר השקיעה, אפשר לראות את מאדים, שב-5 במרס הגיע למרחק הקטן ביותר מכדור הארץ בתקופה זו. חדי העין יוכלו להבחין בגוון הכתום-אדמדם של המאדים, המנוגד לגוון הצהבהב-לבן של נוגה וצדק.

 

על תצפיות שייערכו ממקומות שונים בתקופה זו על כוכבי הלכת לרגל ההתקבצות אפשר יהיה להתעדכןבאתר האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 תצפית נעימה!

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2012, הכולל מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2012 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צדק במבט קרוב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים