שתף קטע נבחר

צפו: גוזל עיטם לבן זנב נדיר בקע מול המצלמה

בחי-בר כרמל של רשות הטבע והגנים עקבו במתח רב אחרי הגעתו לעולם של גוזל עיטם לבן זנב נדיר, אחד הדורסים הנדירים ביותר בישראל. אשתקד מתו בטבע שני גוזלים ממחלה קשה וצמד בוגרים מהרעלה

שנה קשה עברה על אוכלוסיית העיטמים לבני הזנב בישראל. הקינון הראשון מזה עשרות שנים של צמד עיטמים בטבע הסתיים במותם של הגוזלים עקב מחלה קשה ושני עיטמים בוגרים שהושבו לטבע לפני מספר שנים, הורעלו למוות. אתמול (א') בתזמון חגיגי בו מציינת רשות הטבע והגנים את שבוע שמירת הטבע והמורשת, הגיעה קרן קטנה של תקווה בדמות גוזל חדש שבקע בגרעין הרבייה בחי-בר כרמל.

 

  • לצפייה בגוזל בשידור ישיר

 

ההורים של הגוזל דגרו על הביצה במשך מספר ימים והיא הועברה להדגרה מלאכותית בחי-בר. יגאל מילר, אחראי על פרויקט השבת דורסים בסכנת הכחדה בחזרה לטבע ברשות הטבע והגנים, עקב אחרי הבקיעה מקרוב.

 


צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים

(צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים) 

 

"אחרי השנה האחרונה בה השקענו מאמצים גדולים ואיבדנו ארבעה עיטמים, המצב מייאש, אבל אנחנו לא מתייאשים וממשיכים להילחם עבור העיטמים", הוא מסביר. "אחרי שלקחנו את הביצה מההורים, הנקבה הטילה ביצה נוספת ואני מאוד מקווה שבימים הקרובים נגלה שהיא פוריה".

 

מאז סוף השבוע, נאבק הגוזל לשבור את קליפת הביצה העבה. אתמול בלילה הוא הצליח לבקוע בהצלחה. מילר יחד עם רם ריכטר, מטפל בעופות דורסים בחי-בר, העניקו לו טיפול ראשוני. "הוא נראה חזק ויש לו עוד דרך ארוכה עד שישוב לטבע", הם מסבירים.

 

ברשות מעריכים כי צפויות ביצים נוספות משלושה זוגות עיטמים שנמצאים כיום בשבי למטרות רבייה. צמד בחי-בר וזוג נוסף בספארי ברמת גן שכבר דוגר על ביצה חדשה. 

 

כוח חיזוק נוסף הובא בתחילת השנה לישראל מגן חיות באירלנד. נקבה צעירה אליה הוצמד מכשיר מעקב לווייני שוחררה לטבע המקומי, וכבר נצפתה משוטטת ברחבי הארץ.

 


צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים

(צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים) 

 

ברשות מקווים כי מספר מצומצם של עיטמים צעירים שבקעו בשבי ושוחררו לטבע, יצליחו להציל את המין מהכחדה מוחלטת בטבע, אך מציינים כי דרושה התערבות של המדינה במיגור תופעות ההרעלות החקלאיות, שימוש בחומרי הדברה מסוכנים והתמודדות עם בעיות האשפה והסניטציה.

 

עיטם לבן זנב נחשב לדורס הגדול והנדיר ביותר בישראל ויש לו תפקיד משמעותי בשרשרת המזון. הוא נחשב לצייד מיומן ואגרסיבי, הניזון מדגים, צבי ביצה ושפמנונים. בנוסף, הוא צד קורמורנים ועופות אחרים. עד אמצע שנות החמישים העיטמים דגרו באיזור החולה ובעמק בית-שאן.

 

לאחר ייבוש החולה נפסק הקינון באיזור והעיטמים כמעט נכחדו לחלוטין בישראל. פרוייקט השבת עיטמים לבני זנב לטבע החל בשנת 1992 על ידי רשות הטבע והגנים בחי-בר כרמל. המאבק להצלתם של דורסים נדירים נמצא בעיצומו ובשנים האחרונות אף בקעו מספר עיטמים ששוחררו בחזרה לטבע, וחלקם לא שרדו. 

 

צפו בסרטוני הבקיעה (צילום: חי-בר כרמל) 

 
 
 
 

כוח החיזוק מאירלנד (צילום: דרור גלילי, רשות הטבע והגנים) 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
גוזל חדש של עיטם לבן זנב נדיר
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
הגוזל אתמול בלילה בחי-בר כרמל
צילום: רם ריכטר, רשות הטבע והגנים
צילום: דרור גלילי, רשות הטבע והגנים
נקבת עיטם לבן זנב מאירלנד משוטטת בטבע המקומי
צילום: דרור גלילי, רשות הטבע והגנים
מומלצים