שתף קטע נבחר

הלמ"ס: ההאטה נמשכת, בעיקר בתיירות ובמסחר

סקר מגמות בעסקים, המנתח את דיווחי המנהלים, מראה בחודש פברואר החמרה במצב לעומת החודש הקודם. בענף השירותים מפגינים אופטימיות וצופים שיפור במכירות. בענף התעשייה, הרגיש לייצוא, מדווחים על הרעה בכל התחומים. המגמה השלילית ביותר: בענף המסחר הקמעונאי

סקר הערכת המגמות בעסקים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מציג היום (ב') תמונה שלפיה מגמת ההאטה בפעילות הכלכלית של המשק הישראלי נמשכת, וזאת בעיקר עקב ירידה בפעילות בענף המסחר הקמעונאי וענף התיירות. שיפור קל נרשם בענפי התעשייה הבינוי, שהובילו עד כה את מגמת ההאטה שהחלה בחודש מאי 2011 אך גם בענפים אלה, רוב המנהלים מדווחים על ביצועים שליליים.

 

סקר זה, שנערך בארץ מאז הצטרפותה של ישראל לארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), מנתח את מצב המשק בהתאם לדיווחים של מנהלי חברות על מצב העסקים שלהם. לכל ענף מחושב מדד המייצג את ההפרש בין אחוז המנהלים שדיווחו על מצב חיובי של העסק לעומת אחוז המנהלים שדיווחו על מצב שלילי. מדד גבוה מאפס מייצג מצב שבו יותר מנהלים דיווחו על מצב חיובי ומדד נמוך מאפס מייצג מצב שבו יותר מנהלים דיווחו על הרעה בעסקים.

 

מאז חודש מאי המדד הכללי בארץ נמצא מתחת לאפס. כלומר, יותר מנהלים ישראלים מדווחים כי מצב העסק החמיר. בחודש פברואר, ירד המדד לרמה של מינוס 10, אחרי שבחודש ינואר כבר נרשם שיפור קל כאשר המדד עלה ממינוס 12.7 למינוס 9.7.

 

ענף השירותים: שיפור בהיקף האשראי

ענף השירותים הוא הענף האופטימי ביותר, כאשר מספר המנהלים שדיווחו על מצב שלילי של העסק עלה על אלו שדיווחו על מצב שלילי ב-6.5% בלבד. בענף זה דיווחו רוב המנהלים על ירידה בהיקף המכירות והמועסקים, אך ציינו כי יש עלייה בהיקף האשראי שהם מקבלים וכי הם צופים שיפור ניכר בהיקף המכירות בשלושת החודשים הקרובים.

 

גם בענף הבינוי אובחנה מגמה שלילית מתונה יחסית של מינוס 7. נתון זה מפתיע בהתחשב בכך שענף זה נחשב למי שהוביל עד כה את מגמת ההאטה. כבר בדצמבר 2010, כאשר המדד הכללי עמד על שיעור חיובי של 3.3, בענף הבינוי נמדדה מגמה שלילית של מינוס 12.4%. בענף הבינוי מדווחים עדיין על ירידה בהיקף הפעילות אך צופים כי מצב זה ישתנה בעתיד הקרוב.

 

עם זאת, רוב המנהלים צופים ירידה במספר העובדים בענף ובנוגע להתפתחות המחירים הם חלוקים בדעתם. רוב המנהלים בענף הבינוי מדברים על עלייה נוספת במחירי הדירות, אך מספרם עולה אך במעט על אלו שמתכוננים לירידה (0.7%).

 

ברשתות השיווק צופים ירידות מחירים

ענף התעשייה, הרגיש במיוחד לשינויים גלובליים בשל הסתמכותו על יצוא, הוא עוד ענף שנחשב למוביל של מגמת ההאטה במשק. בתעשייה נרשם מדד הערכת מגמות שלילי כבר בחודש מאי 2011 ובחודש אוקטובר הגיע המדד השלילי לשיעור דו-ספרתי.

 

המגמה השלילית בענף התעשייה התמתנה בחודשיים האחרונים אך היא מוסיפה להיות חדה. בפברואר עלה מספר המנהלים המדווחים על הרעה במצב העסק ב-12.9% על מספר המנהלים שדיווחו על שיפור.

 

המנהלים דיווחו על הרעה בכל התחומים: הזמנות מחו"ל, ביקושים בארץ, מספר העובדים בענף, היקף הייצור והיקף המכירות. גם כאן, עם זאת, דיווחו המנהלים על עלייה בהיקף האשראי לתעשייה וציינו כי הם מעריכים שבחודשים האחרונים יחול שיפור במצב העסקים.

 

המגמה השלילית ביותר בחודשים האחרונים נרשמה בענף המסחר הקמעונאי - שבו נכללות רשתות השיווק הגדולות, חנויות הביגוד ועוד עסקים בים המוכרים את מרכולתם ישירות לצרכן הסופי. בענף זה עמד מדד הערכת המגמות על שיעור שלילי של מינוס 23%. מהדיווחים עולה, כי מספר המנהלים שדיווחו על ירידה במכירות עלה ביותר מ-30% על מספר המנהלים שדיווחו על שיפור. כמו כן, רוב המנהלים צפו כי בשלושת החודשים הקרובים ירדו המחירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים