שתף קטע נבחר

עברת דירה: האם פוטרת או התפטרת?

מהן זכויותיו וחובותיו של עובד שעבר דירה? ייתכן שהוא זכאי לכל ההטבות של עובד שפוטר. מומחי דטה פקס עושים סדר

להעתקת מקום מגורים של עובד מהעיר אל הכפר או אל ישוב חקלאי כמו גם אזור המוגדר כאזור פיתוח, יש השלכות ישירות על זכויותיו הסוציאליות של העובד.

 

 

לא פעם, המעבר יכול לזכותו להתפטר בדין מפוטר ולקבל בשל כך פיצויי פיטורים. מהן זכויותיו וחובותיו של העובד? עו"ד מיכל שמיר – מנהלת מרכז המומחים של דטה פקס, מרכז המידע הישראלי ליחסי עבודה,שכר וחישובים עושה סדר בנושא

 

עובד המתפטר עקב מעבר מישוב באזור פיתוח לישוב חקלאי

שאלה: עובד המתגורר בשדרות ועובד בה, הודיע למעבידו כי הוא מעתיק את מקום מגוריו לקיבוץ בצפון הארץ ונאלץ להתפטר עקב כך. הוא תובע ממעבידו תשלום פיצויי פיטורים.

 

לטענת המעביד, העובד אינו זכאי לפיצויים, מכיוון שהוא מעתיק מקום מגורים מישוב באזור פיתוח, ישוב שבעצמו מזכה בתשלום פיצויים (אם עוברים אליו). עם מי הצדק במקרה שמתואר לעיל?

 

תשובה: חוק פיצויי פיטורים קובע: "לעניין חוק זה יראו כפיטורים התפטרות של עובד עקב העתקת מקום מגוריו -לישוב חקלאי - מישוב שאינו ישוב חקלאי, או לישוב באזור פיתוח מישוב שאינו באזור פיתוח... או מישוב שאינו עיר פיתוח... לעיר פיתוח...ובלבד שהוכיח כי הוא תושב ...בעיר הפיתוח...".

 

כמו כן, בתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים) נקבע, כי:"רואים התפטרותו של עובד כפיטורים לפי פיסקה (2) לסעיף 8 לחוק אם העובד גר לפחות 6 חודשים בישוב חקלאי או בישוב באזור פיתוח שאליו העתיק את מקום מגוריו. ברשימת הישובים שהם ב"אזור פיתוח" נכללת גם העיירה שדרות.

 

התנאי המזכה בתשלום הפיצויים, על-פי החוק, הוא - התפטרות עקב מעבר ל"ישוב חקלאי" מישוב שאינו ישוב חקלאי", תנאי המתמלא במקרה זה: העובד מעתיק מקום מגוריו לקיבוץ (ישוב חקלאי) משדרות - ישוב שאינו ישוב חקלאי, למרות שהוא ישוב באזור פיתוח.

 

בשולי הדברים ברצוננו להדגיש, כי הזכאות לפיצויים על-פי החוק והתקנות, כאמור, נוצרת באם התמלאו שני אלה:

(1) ההתפטרות באה עקב כוונה להתיישב בישוב חקלאי או באיזור פיתוח.

(2) העובד הוכיח כי גר באותו ישוב ששה חודשים לפחות.

 

כלומר, המעביד רשאי לשלם לעובד את פיצויי הפיטורים רק כעבור ששה חודשים בהם גר בקיבוץ ולאחר שהמעביד השתכנע כי אכן זהו מרכז חייו.

 

התפטרות לאחר 11 חודשי עבודה עקב מעבר לישוב פיתוח

שאלה: עובד התגורר בתל-אביב ועבד באותה עיר במשך 11 חודשים. הוא הודיע למעבידו, כי הוא נאלץ להתפטר מעבודתו עקב העתקת מקום מגוריו לאילת, יחד עם בת-זוגו, המתחילה לעבוד בעיר. שלטענתו, הוא זכאי לתשלום פיצויי פיטורים במקרה המתואר. האם צודק העובד בטענתו?

 

תשובה: אמנם, חוק פיצויי פיטורים קובע את זכאותו של עובד לתשלום פיצויי פיטורים, הן במקרה בו התפטר עקב העתקת מקום מגוריו לאילת (כ"ישוב באזור פיתוח") והן אם התפטר מעבודתו והעתיק את מקום מגוריו עקב הצטרפותו לבן זוגו העובר למקום עבודה אחר. יחד עם זאת, בשונה מאשר במקרה של פיטורים - במקרה של התפטרות בדין פיטורים, העובד חייב לעבוד שנה מלאה אחת לפחות, כדי שיהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים.

 

סעיף 3 לחוק פיצויי פיטורים מונה כמזכים בפיצויי פיטורים במקרה של התפטרות ודן אך ורק בפיטורים (ולא בהתפטרות) וקובע, כי: "פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים".

 

נפסק, אמנם, כי פיטורים בתום 11 חודשים ייראו פיטורים "סמוך" לפני סוף שנת העבודה הראשונה אולם, נפסק גם, כי עובד שעבד פחות משנה והתפטר "התפטרות שדינה כפיטורים", כמו התפטרות עקב הרעה מוחשית בתנאי עבודה, התפטרות עקב התגייסות לצה"ל או התפטרות עקב העתקת מקום מגורים, כמו במקרה המתואר, הוראות סעיף 3 הנ"ל אינן חלות עליו, מאחר שאינו מצוי במסגרת הזכאות לפי החוק.

 

לאור כל האמור לעיל, לא יהיה זכאי העובד שהתפטר, טרם מלאה שנה אחת לעבודתו, לתשלום פיצויי פיטורים, גם אם העתיק את מקום מגוריו לאילת, כאמור.

 

העתקת מקום מגורים ממושב לקיבוץ

שאלה: זכאות לתשלום פיצויי פיטורים עקב התפטרות עובד מחמת העתקת מקום מגוריו ממושב לקיבוץ

עובד התגורר במושב שיתופי במרכז הארץ ועבד בקרבת מקום לאותו מושב. לאחר שלוש שנות עבודה הודיע למעבידו על התפטרותו מהעבודה עקב העתקת מקום מגוריו לקיבוץ בצפון הארץ. העובד דורש ממעבידו תשלום פיצויי פיטורים.האם אכן זכאי העובד לתשלום פיצויי פיטורים במקרה המתואר

 

תשובה: חוק פיצויי פיטורים קובע: כי יראו כפיטורים התפטרות של עובד עקב העתקת מקום מגוריו – לישוב חקלאי - מישוב שאינו חקלאי, או לישוב באזור פיתוח מישוב שאינו באזור פיתוח… או מישוב שאינו עיר פיתוח…לעיר פיתוח…ובלבד שהוכיח כי הוא תושב… בעיר הפיתוח…

 

לעניין פסקה זו "ישוב חקלאי" או "ישוב באזור פיתוח" – ישוב שנמנה עם סוגי ישובים שנקבעו בתקנות… כישובים חקלאיים או ישובים באזור פיתוח, הכל לפי הענין".בתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים) נקבע, כי: "רואים התפטרותו של עובד כפיטורים לפי פיסקה (2) לסעיף 8 לחוק אם העובד גר לפחות 6 חודשים בישוב חקלאי או בישוב באזור פיתוח שאליו העתיק את מקום מגוריו.

 

בתקנת משנה זו – "ישוב חקלאי" – קיבוץ, מושב, או ישוב שמרבית תושביו הם חקלאיים;…"מלשון ההגדרה הנ"ל, עולה, שהן "מושב" והן "קיבוץ" הינם "ישובים חקלאיים".מאחר ואחד התנאים המזכים בתשלום הפיצויים, על-פי החוק והתקנות הוא – התפטרות עקב מעבר ל"ישוב חקלאי מישוב שאינו ישוב חקלאי" ומאחר ובמקרה המתואר העתיק העובד את מקום מגוריו מישוב חקלאי אחד לישוב חקלאי אחר – הוא לא יהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים עם התפטרותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים