שתף קטע נבחר

צילום: AP

אובמה: החלון לפתרון דיפלומטי עם איראן מצטמצם

נשיא ארה"ב ורה"מ בריטניה הדגישו שהם מאוחדים נגד תוכנית הגרעין של טהרן. לפני ארוחה משותפת ואחרי משחק כדורסל, אמר הנשיא: "זו ההזדמנות של איראן להוכיח את כוונותיה". קמרון שיבח את "הגישה הקשוחה" של אובמה

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, ממשיך הערב (יום ד') ביומו השני של הביקור הממלכתי בארצות הברית, ובסדר היום הצמוד לזה של מארחו – הנשיא ברק אובמה. הסוגיות הבוערות: המשבר הגרעיני מול איראן, פסגת ברית נאט"ו והמלחמה באפגניסטן. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים המשותפת מהבית הלבן.

 

אובמה וקמרון מברכים את הקהל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה וקמרון מברכים את הקהל(צילום: AFP)

  

השניים התייחסו במסיבת העיתונאים למשבר הגרעין האיראני. הנשיא אובמה אמר כי הם מאוחדים בנחישות לנוע מטהרן נשק גרעיני: "אנו סבורים שיש עוד זמן לפתרון דיפלומטי. נמשיך בתיאום עם חברותינו המעצמות. נמשיך בלחץ עם שותפינו באירופה על הנפט האיראני. על איראן להבין שעליה להתמודד עם התוצאות של חוסר שיתוף פעולה".

 

אובמה הוסיף כי האיראנים מודעים למשמעות של מעשיהם. "יישמנו את הסנקציות הקשות ביותר נגד איראן וגייסנו את הקהילה הבינלאומית באחדות הגדולה ביותר שראינו. הסנקציות ינשכו חזק יותר בקיץ, ואנחנו רואים השפעות משמעותיות על הכלכלה האיראנית. הם מבינים את הרצינות שבה אנו רואים את הנושא. הם מבינים את המשמעות של המשך התחבולות שלהם מול הקהילה הבינלאומית".

 

אובמה הדגיש שהוא נחוש למנוע מאיראן נשק גרעיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה הדגיש שהוא נחוש למנוע מאיראן נשק גרעיני(צילום: AFP)

 

הנשיא האמריקני המשיך באיום מרומז כלפי טהרן והבהיר שהזמן לפתרון דיפלומטי הולך ואוזל. "הבהרתי להם שעליהם לנצל את ההזדמנות של השיחות כדי להפיג את החששות העולמיים. האם אני יכול להיות בטוח שהם יעשו כן? לא. בעבר הם עיכבו והשתהו. היו הרבה שיחות. עליהם להבין שמשום שהעולם הביא לכל כך הרבה סנקציות, משום שיישמנו הרבה מהאפשרויות שיש בפנינו, שהחלון לפתרון דיפלומטי מצטמצם. איני נחוש להכיל איראן עם נשק גרעיני, אלא נחוש למנוע מאיראן נשק גרעיני".

 

"הנושא אינו בעיה בעבור מדינה אחת או כמה מדינות. זו בעיה עולמית. אני מקווה שהאיראנים מבינים שזו ההזדמנות הטובה ביותר בשבילם לפתור את המשבר בדרכי שלום, לחזור לקהילה הבינלאומית ולהתפתח בשלום", סיכם אובמה.

 

קמרון: "הדגשנו - כל האפשרויות פתוחות בפנינו" (צילום: AP) (צילום: AP)
קמרון: "הדגשנו - כל האפשרויות פתוחות בפנינו"(צילום: AP)

 

דיוויד קמרון שיבח את גישתו "הקשוחה וההגיונית" של אובמה ש"איחדה את העולם נגד הגרעין האיראני". לדבריו, "אנחנו סייענו בהעברת אמברגו הנפט, שמגבירה את הלחץ בצורה משמעותית על המשטר. השיחות אמורות להתחיל, אבל המשטר חייב לעמוד בהתחייבויותיו הבינלאומית, ואם לא יעשה כן – נגביר את הלחץ הדיפלומטי והכלכלי. אני והנשיא הדגשנו שכל האפשרויות פתוחות בפנינו".

 

מערכת היחסים הקרובה בין שני המנהיגים משתקפת היטב בחיוכים ובאווירה הקלילה במפגשים ביניהם. "אנחנו האמריקנים והבריטים מדברים את אותה השפה, רוב הזמן", התבדח אובמה בקבלת הפנים של קמרון לבית הלבן והשתמש בכמה מטבעות לשון באנגלית מהממלכה המאוחדת.

 

קמרון שיבח את שליטתו של אובמה בניב האנגלי וסיפר כי כל הדגלים הבריטיים גורמים לו להרגיש בבית, אף שהבית הלבן היה מטרה לכוחות המלך הבריטי במלחמה ב-1812. "אני קצת מתבייש שלפני 200 שנה אבותיי ניסו לשרוף את המקום הזה. עכשיו, כשאני מסתכל סביבי אני רואה המקום מוגן יותר היום. בבירור, אתם לא מסתכנים יותר בכל הנוגע לבריטים הפעם".

 

אובמה וקמרון רואים ביחד כדורסל:

 

במאמר משותף שפרסמו אתמול שני המנהיגים ב"וושינגטון פוסט" הם הביעו תמיכה בהמשך המאמץ הדיפלומטי לפתרון משבר הגרעין האיראני, תוך החרפת הסנקציות הכלכליות. קמרון הביע עוד לפני בואו לארה"ב, התנגדות לפעילות צבאית ישראלית מקדימה.

 

טקס קבלת הפנים בבית הלבן. תותחים ונחתים (צילום: AP) (צילום: AP)
טקס קבלת הפנים בבית הלבן. תותחים ונחתים(צילום: AP)

 

בבוקר התקבלו דייויד וסמנטה קמרון בטקס מלא עם מטחי תותחים, ונחתים במדשאה הדרומית של הבית הלבן ולאחר הטקס נכנסו שני המנהיגים לפגישת עבודה ממושכת. בערב יארחו מישל וברק אובמה את בני הזוג קמרון לארוחת ערב ממלכתית.

 

מעבר למסיבות העיתונאים, הפגישות וארוחות הערב הרשמיות, חלק מהביקור הוקדש גם לכיף. הנשיא אובמה לקח את קמרון למשחק של כדורסל מכללות באוהיו. "חשבתי שיהיה נפלא עבורו לראות לא רק משחק כדורסל בפעם הראשונה, אלא גם לראות את אוהיו. לפעמים כשזרים באים הם רואים רק את החופים – אבל המרכז הוא המהות של הכול".

 

הבית הלבן אמר בהודעה: "הביקור מדגיש את החשיבות היסודית שביחסים המיוחדים בין ארצות הברית לבריטניה ואת עומק הידידות בין העם האמריקני לבין העם הבריטי. הוא משקף גם את הקשר האישי החזק בין שני המנהיגים ובין משפחותיהם".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה וקמרון. יחסים מיוחדים
צילום: רויטרס
מתקן גרעין איראני ליד טהרן
צילום: Google Earth, GeoEye
מומלצים