שתף קטע נבחר

מת שנודה השלישי, מנהיג הקופטים במצרים

המנהיג הדתי של המיעוט הקופטי במדינה מת בגיל 88, לאחר שסבל במשך שנים ממחלה. מותו הגיע על רקע המתח הדתי ההולך וגואה במדינה, שהוביל כבר להתקפות על מוסדותיהם של הקופטים, ולעימותים סוערים בינם לבין כוחות הביטחון

המנהיג הדתי של הכנסייה הקופטית הנוצרית במצרים, הפטריארך שנודה השלישי, מת בגיל 88, כך דיווחו היום (שבת) כלי תקשורת במדינה. שנודה סבל כבר שנים רבות ממחלה ובשנים הקודמות אף נסע פעמים רבות לארצות הברית כדי לקבל טיפול.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

המיעוט הקופטי במצרים הוא הגדול ביותר מבין מדינות העולם ומספרו עומד כיום על כמעט 10 מיליון נפשות, כ-10% מהאוכלוסייה הכוללת במצרים. שנודה נחשב בעיני רבים כמגינם, מנהיג כריזמטי שנודע גם בזכות חוש ההומור שלו. דיוקנו התנוסס על בתי עסק וקירות בתים קופטיים רבים. 

 

הפגנות קופטים במצרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנות קופטים במצרים(צילום: EPA)
 

לפני שנכנס לחיים הדתיים, עבד שנודה כעיתונאי תחת שמו האמיתי: נזיר נזיר גייד רופאיל. הוא היה חבר באגודת העיתונאים המצרית וידוע בכתיבת שירים עממיים ובהתעסקות בשירה באופן כללי. שנודה נולד ב-1923 במחוז אסיוט, והחל ללמוד באוניברסיטה על שם המלך פואד הראשון בחוג להיסטוריה, תוך שהוא מתמחה בהיסטוריה הפרעונית, האיסלאמית וההיסטוריה המודרנית.

 

הוא סיים את לימודיו בהצטיינות בשנת 1947 והחליט להצטרף לחיים הדתיים בשנת 1954. חמש שנים מאוחר יותר, הוא החל לעבוד כמזכירו האישי של הפטריארך הקופטי באותו זמן, קיריל השישי. ב-1971 מת הפטריארך ושנודה הוכתר, לאחר בחירות שנערכו, להיות הפטריארך הקופטי ה-117.

 

ערוץ אלג'זירה ציין כי שנודה התנגד בזמנו לביקור קופטים בירושלים, בצל מה שהוא כינה "הכיבוש הישראלי". הוא הוזכר גם בתקשורת המצרית כמי שהתנגד להסכם השלום עם ישראל ולביקורו של סאדאת בישראל בשנת 1977, מה שיצר עימות חזיתי בינו לבין סאדאת.

 

הידיעה על מותו של שנודה השלישי הגיעה בתקופה סוערת עבור מצרים, שידעה מאז נפילתו של חוסני מובארק עלייה גדולה בדומיננטיות האיסלאמית, שדחקה את המיעוט הקופטי וגרמה למהומות מבוססות דת ברחבי המדינה.

 

בערב ראש השנה 2011, פוצץ עצמו מחבל מתאבד סמוך לכנסיית "אל-קידיסין" הנוצרית-קופטית בעיר אלכסנדריה, בעת

שמתפללים זרמו למקום. 21 בני אדם נהרגו בפיצוץ וכ-80 אחרים נפצעו. מדובר באותה כנסייה שבה נדקר למוות מתפלל קופטי באפריל 2006.

 

המתח הוביל להתנגשויות אלימות בין מפגינים קופטים - שטענו כי הרשויות אינן עושות מספיק כדי להביא לדין את האחראים להתקפות - לבין כוחות הביטחון של מצרים. באירועים אלה נהרגו עשרות בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים