שתף קטע נבחר

המפקח על הביטוח רומז על הרפורמה הבאה

הממונה על הביטוח באוצר אמר כי מבנה התגמול של הסוכנים בחסכונות הפנסיוניים מטריד את גופי הפיקוח בעולם - הבוחנים גם הם את הקביעה שסוכן יוכל לקבל עמלה רק מהחוסך ולא מחברות הביטוח. סביר להניח שבעוד מספר שנים השאלה הזו תידון גם כאן, ואולי אף תיושם, אמר שריג

על רקע הרפורמה המתוכננת שתביא להפחתת דמי הניהול באופן ניכר, וההגבלות על תגמולי הסוכנים, מנסה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, פרופ' עודד שריג להרגיע את סוכני הביטוח, אך עם זאת, כבר כעת הוא רומז כי כל מבנה התגמול של הסוכנים צפוי בעתיד להשתנות מהיסוד.

 

"שאלת מבנה התגמול של מפיצים מטרידה כמעט את כל גופי הפיקוח בעולם. כמונו, גם הם בוחנים תקרות על דמי ניהול והם בוחנים גם תקרות על עמלות של מפיצים. אחד הנושאים שנבחנו, וגם הפכו לרגולציה מחייבת במספר מדינות, היא קביעה שסוכן או יועץ יוכל לקבל עמלה רק מחוסכים ולא מיצרנים (חברות ביטוח, בתי השקעות – א.ר).

 

"הגישה הזו עדיין איננה נפוצה בעולם, אבל יותר ויותר מדינות מאמצות אותה. אנחנו לא בוחנים את החלופה הזו, אבל היות שישראל היא חלק מהכפר הגלובלי, סביר להניח שבעוד מספר שנים השאלה הזו תידון גם כאן, ואולי אף תיושם. זהו נושא שבוודאי יחייב חשיבה וניתוח מעמיקים".

 

שריג, שדיבר הערב (ב') בכנס לשכת סוכני הביטוח, המתקיים באילת, התייחס לשינויים על רקע המחאות החברתיות ואמר "המחאות מדרבנות את כולנו, הן במגזר הציבורי והן במגזר העסקי, לחשוב מחדש על דברים שלקחנו כמוסכמות מובנות מעליהן עד כה. מאז הקיץ האחרון, מה שהיה מובן מאליו איננו מובן מאליו יותר.

 

"בעיני, המסר העיקרי של הקיץ האחרון למגזר הציבורי, שנאמר באופן ברור ונחרץ, הוא שהציבור מצפה שנציגיו במגזר הציבורי, כולל אנחנו באגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ישמרו על זכויותיו".

 

שריג פירט את תוכנית האגף בשנים הבאות, הכוללת הפחתת דמי הניהול, פישוט המוצרים הפיננסיים ואיחודם, הגברת שקיפות בשוק, מעבר לשוק דיגיטלי ומניעה של תמריצים כלכליים בעייתיים.

 

הגופים הפיננסים יצטרכו להתייעל

ההמונה על שוק ההון התייחס ללחצים שהופעלו על אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, בדרישה להפחית את דמי הניהול לרמה נמוכה יותר ממה שתכנן האגף מלכתחילה במסגרת הרפורמה בדמי הניהול וציין כי הצעת האוצר לתשלום דמי ניהול של 1.2% מהסכום שצבר החוסך ו-5% מההפקדות החודשיות לחיסכון, שיקפה את תוצאת הבדיקות והניתוחים הכלכליים הפנימיים שבוצעו באגף, לפיהם בשיעורים אלו גופים מוסדיים יגיעו לאיזון מבחינת רווחים, וכדי להרוויח יהיה עליהם להתייעל.

 

עם זאת הוא הוסיף "לאחר קביעת שיעורים אלו בטיוטה, הוצגו לפנינו נתונים נוספים שהראו שגם בתקרה של 1.1% מהצבירה ו- 4% מההפקדות הגופים יתאזנו. לכן סוכם, בשיתוף עם ועדת הכספים, לקבוע מספרים אלו בתקנות", כאשר בהמשך ניתן יהיה להפחית את דמי הניהול ל- 1.05% מהצבירה ללא שינוי שיעור דמי הניהול מהפקדות.

 

שריג ציין כי "קביעת תקרה לדמי הניהול הוא הנושא הראשון שהגיע לידי סיום מתוך התכנית שהצגנו. אולם, אני רוצה להדגיש כי מדובר רק בחלק מהתכנית, ועדיין מוטל עלינו להשלים את שאר חלקי התוכנית. לטעמי, מתן זכות לעובדים לבחור בעל רישיון עמו הם מעדיפים לעבוד, הוספת כיסויי ביטוח בקופות גמל וקביעת דמי ניהול באופן שקוף לחוסכים ישפיעו מהותית ומשמעותית על השוק, לפחות כמו קביעת תקרה לדמי ניהול".

 

שריג התייחס גם למסקנות ועדת הריכוזיות והשלכותיהן על שוק הביטוח ואמר "מטרת הוועדה הייתה הגברת התחרות במשק תוך התערבות מינימלית בפעילותו". הוא ציין כי להמלצות עשויה להיות השפעה ארוכת טווח על המשק, ובפרט על שוק הביטוח והחיסכון הפנסיוני. "אני מניח שכפועל יוצא מההמלצה נראה מספר לא קטן של עסקאות גדולות בשנים הקרובות, בהן יימכרו חלק מהגופים הגדולים ביותר במשק לבעלים חדשים. בנוסף, סביר שבעתיד נראה גופים פיננסים ללא גרעין שליטה, כפי שקורה בארה"ב ובבריטניה. מצב זה מחייב את האגף להיערך לכך, ולהכין את התשתית הרגולטורית".

 

"הפחתת דמי הניהול תפגע בתחרות"

נשיא לשכת סוכני הביטוח, אודי כץ, תקף בנאומו את ההחלטה על הפחתת דמי הניהול ואמר "קשה להבין איך באחת נחתכו מחצית מתקרת דמי הניהול. קשה להבין גם איך יכול להיות שכל הנתונים ידועים, כל המודלים הוצגו ונותחו, כל הגורמים המקצועיים הסכימו על מתווה מסוים – ועדיין אותו מתווה עבר כיווץ נוסף".

 

כץ הוסיף ותמה "אומרים לנו גם שהגופים השונים צריכים להתייעל ותוך שנתיים עד שלוש שנים, הם יחזרו להרוויח, אבל מה יקרה וגופים שונים לא יוכלו לעמוד בנטל ההוצאות. האם נלקחה בחשבון האפשרות שגופים קטנים ואפילו בינוניים ייעלמו מהמפה או שפשוט יבקשו להתמזג בתוך הגופים הגדולים. האם כך תגבר התחרות".

 

"לשינויים הרדיקאליים בדמי הניהול משמעות אחת: חיסול התחרות, הגברת הריכוזיות ובסופו של דבר, פגיעה בחוסך הקטן. לצערי, אנחנו נמצאים ממש עכשיו בפתחה של הקמת ועדה נוספת, שתבחן איך השוק הפנסיוני בישראל הפך לשוק ריכוזי, שבו מעטים שולטים על רוב כספי הפנסיה של הציבור"

 

כץ התייחס בדבריו גם לקמפיין הפרסומי של חברת ביטוח ישיר המציג את הסוכנים בצורה נלעגת ואמר "אני חייב להגיד לכם שאני נפעם מהסכומים האדירים שהחברה הזו משקיעה בפרסום ובה בעת, נפעם מאוזלת היד של החברות המצהירות על עצמן כחברות סוכנים. מי שבוחר לעצום עיניים, ימצא את עצמו מתמודד בוקר אחר בוקר עם פוני, סושי ודימויים סטריאוטיפים נלוזים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' עודד שריג, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון באוצר
צילום: לע"מ
אודי כץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח
צלום: עופר עמרם
מומלצים