שתף קטע נבחר

לבשל כמו מלכה: שפית בשטח

מסע מלכת המדבר הראשון אליו הצטרפה הבהיר לה שהאוכל הוא באמת התשוקה האמיתית שלה, למסע הבא כבר יצאה לירון ירדני בתור שפית שצריכה לבשל ל-50 נשים - חוויות מהשטח

חג הפסח מתקרב ואיתו אחד האירועים המשמעותיים ביותר, אם אתם מאלה שמארחים לחג– ליל הסדר. אם אתם חושבים שבישול למשפחה המורחבת, בהנחה שהיא לא עולה על 25 אנשים, זה משהו מסובך, מה תגידו על בישול ל-55 נשים כשאין לכם מושג מהיכן יגיעו חומרי הגלם ואת הכל צריך לעשות בשטח על גבי גזייה קטנה?

 

המשימה הזו היא רק אחת מיני רבות העומדות בפני המנהלניות של מלכת המדבר. "יש לנו כ-44 משתתפות ועוד 4 נשות צוות בכל מסע", מספרת עדנה שחם, מנהלת תפעול ולוגיסטיקה של מסעות מלכת המדבר, ואנחנו צריכות לארגן הכל מראש, כאילו אנחנו מוציאות ילדים לטיול שנתי, מארוחת הבוקר של היום הראשון ועד לרמה של בגדים, באיזה שעה אוכלים, מי שומר על האוהלים וכל הרכבים כשיוצאים לשטח, ואפילו עד למה המיקום של בתי השימוש באזור".

 

לדאוג שלכולן יהיה הכל (צילום: איה בן עזרי) (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
לדאוג שלכולן יהיה הכל (צילום: איה בן עזרי)
 

 

עבודת הצוות כרוכה בחוסר שעות שינה מטורף, עבודה פיזית, מפגש רגשי חזק מאוד ושליטה בכול התחומים עד הסוף, כולל חשיבה אסטרטגית שכוללת מצבים לא מתוכננים.

 

ארבע נשות הצוות מחולקות כך: מדריכה אחת האחראית על ריכוז המסע, תכנים מגוונים, קשר עם התפעול/לוגיסטיקה, קשר עם מקומיים ושליטה על המסלול. מלווה אחת האחראית על כל הקשר עם הבנות, מהכנת המשימות בארץ דרך שיבוץ והפעלת המשימות לאורך המסע ועוד. ושתי אחראיות לוגיסטיקה/מנהלה שתפקידן מתחיל בארץ, הכנת התלבושת האחידה לפי המידות בתיקים אישיים, קניית דברים מהארץ, הכנת כל הציודים למסע, מספור הרכבים לפי צוותים, הכנת הרכבים עם הציודים הצוותים, הטענה של מכשירי הקשר בסוף כול יום, פירוק והעמסת הרכבים בכל יום וסידורם מחדש לפי צוותים תורנים, כולל רשימה עדכנית עם שליטה מלאה מה קיים על כול רכב, קניות, ארוחות, אוזן קשבת והגשמת חלומות קטנים. הצוות המקומי אחראי לתרגום ומכניקה. 

 

אבל הדבר הכי חשוב הוא החיבור בין ארבע הנשים, היהיה ומשהו בחיבור בין הארבע לא קיים, הנושא מורגש מיד בשטח, כלומר לכימיה בין הבנות יש תפקיד חשוב בחוויה הכללית.

 

השפית לירון ירדני הגיע למסע מלכת המדבר מתוך סקרנות ובלי קשר לאוכל, אמנם מאד מעניין לדעת איך ומה מבשלים בשטח, אבל יותר סקרנה אותה השאלה "מהי מלכת המדבר?". עכשיו, כשכמה מסעות מאחוריה, היא שמחה לספר לך - זו שמתלבטת אם להירשם - מה זה אומר.

 

זה הזמן להיות מלכה, המסע שלך מתחיל בהרשמה>>

 

ארוחת מלכות בתנאי שטח (צילום: לירון ירדני) (צילום: לירון ירדני)
ארוחת מלכות בתנאי שטח(צילום: לירון ירדני)

 

עם כמה נשים אני יכולה להסתדר? 

אני הכי אוהבת אנשים, טבע, אוכל ומוזיקה - ואם אפשר לשלב את כולם יחד, הרי שזכיתי בהכל. לא אתחיל בקלישאה ש"מלכת המדבר" זה בדיוק כל ה"הכל" הזה. למעשה, כשראיתי לראשונה פרסומים על "מלכת המדבר", ואחרי בירורים שהבהירו לי שמדובר במסע ג'יפים חובק עולם שכולו מסה נשית אחת רצינית, השאלה הראשונה שעלתה במוחי היתה: "איך כל כך הרבה קצ'קס ביחד? ועוד בטח כאלה דעתניות שחושבות שהן יודעות הכל, וכולן יחד למשך 10 ימים". המילה 'מפחיד' תיארה את התחושה הרבה יותר מהתלהבות.

 

מכיוון שחייתי את רוב חיי בסביבה גברית: אחים בבית, צבא והצוותים במטבחים והרגשתי בסביבתם נינוחות, חוסר איום מבחינה ביקורתית, הרבה פרגון והערכה, סביבה נשית נשראתה לי הרבה יותר מאיימת באופן ההסתכלות של נשים על נשים אחרות - איך מתלבשים, רכילות, מותגים, תחומים שפחות התחברתי אליהם.

 

אבל החלטתי לא לוותר לעצמי ולהתעמת עם החששות, מי יודע, אולי אני היא זו שמסתכלת בצורה הלא נכונה על נשים, לכן התיישבתי מול המחשב ונרשמתי. המשכתי בענייני היומיום ומספר ימים לאחר מכן נכנס דואר ובו כתוב שזומנתי למיונים. השכמתי קום ויצאתי מוקדם מביתי בצפון, כשמראש השתדלתי לספר לכמה שפחות אנשים על מה שצפוי לי (לא יודעת, מן ג'ינקס כזה) ונסעתי ליער בן שמן לחוויה המסתורית שלי.

 

יש לך מספר?

כשהגעתי ליער בן שמן, כיוונו אותנו לאזור תחום בסרטים צבעוניים שם התכנס עדר של בנות, חלקן הגיעו בזוגות, חלקן בקבוצות וחלקן כמוני בבודד. אני חייבת להודות שלא היה לי קל באותו ברגע ותהיתי, ביני לבין עצמי, מה, לכל הרוחות, אני עושה שם.

 

התחושה היתה כאילו חזרתי לצבא- מספר על הגב, חלוקה לקבוצות ומי הכי טובה. כבר אמרתי שהרגשתי כאילו הגעתי למקום הלא נכון? אבל יחד עם זאת משהו בתוך תוכי אמר לי שאם כבר הגעתי עד לכאן אני חייבת להמשיך, חוץ מזה שהסקרנות אכלה אותי. היום היה מלא חוויות, תיזוזים, דינמיקה קבוצתית ויחד איתה חשיבה אישית. לשמחתי הודיעו לנו בסוף היום שהצוות שלנו הוא המנצח, יעד המסע הוא "דרום אפריקה" ותוך 10 ימים נדע אם אנחנו נוסעות או לא, ואז נוכל לבחור תאריך נסיעה, ישבצו אותנו לצוותים, ועל כל צוות יוטלו משימות להכין מהארץ.

 

את הדרך הביתה העברתי בדילמות ביני לבין עצמי: הסיפור לא זול בשבילי, רק חזרתי משליחות, שלושה ילדים, אני עדיין לא מוצאת את עצמי בארץ (עבדתי באותה תקופה כמנהלת מטבח בפנימייה של נוער בסיכון) אז לנסוע למצוא את עצמי בחו"ל ועוד עם מלא נשים? ואם אני כבר עוברת את המיונים, מה אני אומרת לבעל הבית, בכל זאת לא מעט ימים, ועוד ועוד דילמות.

 

בסוף כמובן לא ויתרתי, יצאתי למסע וגיליתי את הסוד הגדול, איך מסתדרים עם כל כך הרבה בנות, גיליתי אחווה, פרגון, עזרה, תמיכה ושהן לא כל כך ביקורתיות כמו שחשבתי, והכי חשוב חברות אמיתית לחיים.

 

חוויה שלא עוזבת אותך

עברו השנים ובחרתי להשתתף בהתנדבות בעזרה במיונים, החוויה כל כך השפיעה עלי שרציתי להפוך להיות חלק ממנה, בלי קשר למסע. בשנה שעברה נודע לי שבגלל תחלופה של צוותים עומדות בפני 3 אפשרויות של התנדבות, בלי להסס כמובן בחרתי במטבח, הסביבה המוכרת, הידועה, האהובה, הנוחה והטבעית עבורי.

 

מה עושות עם הציודים כשנתקעות בשטח? (צילום: איה בן עזרי) (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
מה עושות עם הציודים כשנתקעות בשטח? (צילום: איה בן עזרי)

 

"תכירי, זו עדנה שחם, מנהלת התפעול של "מלכת המדבר", מעכשיו את צמודה אליה", נאמר לי. השבתי בתגובה: "אין שום בעיה, המקום הנכון ביותר מבחינתכם שבו אני יכולה לתרום הכי הרבה הוא מטבח השדה". בדיעבד אני יודעת שעדנה לקחה סיכון כיוון שלא היה לנו שום מפגש מקדים, חוץ ממישהי שהמליצה עליי בפניה, וכך "שתלה" אותי מטעמם אצל הקייטרינג כנציגת "מלכת המדבר".

 

מאז עברו ימי מיונים נוספים ופתאום יום אחד על קו הטלפון עדנה שחם: "מה את עושה?". "עובדת כרגיל", עניתי. "תתכונני, אני צריכה שתצאי איתי למסע האחרון של סין יחד עם יעל ונילי, החלק שלך להיות איתי בלוגיסטיקה, אבל קחי בחשבון שכול נושא האוכל עלייך".

 

החששות שוב עלו- מצד אחד, מחמאה אדירה וכבוד גדול, ועוד לסין. מצד שני, אתגר מקצועי עליו חלמתי תמיד, להיזרק במדינה לא מוכרת ולנסות להשתלב ולייצר אוכל שיהיו מרוצים ועוד בתנאי מטבח ומוצרים שלא תמיד הם כמו שאנחנו רגילים". בסופו של דבר הודעתי לעדנה שאני מתגייסת למשימה. עכשיו רק צריך להודיע למשפחה, פעם שנייה שאני נוסעת לתקופה ארוכה, מאיפה מתחילים להסביר להם? שלא לדבר על זה שעדיין לא פשוט מאז שנעדרתי בפעם שעברה.

נגשתי לילדים ואמרתי להם בעדינות שאני כנראה יוצאת עם "מלכת המדבר" לסין. הילדים שלי הרימו גבה ובפה אחד עם חיוך צידי אמרו לי: שוב "מכת המדבר"? תודה לאל שהבעל שלי תמך וחיזק. הסברתי להם שהפעם אני נוסעת, אבל לעבוד ומדובר כאן במשהו שמאוד חשוב לי בגלל הכיוון המקצועי.

 

עברו ימים, ממש לקראת המסע, והודעתי לעדנה שאני לא מצליחה להכין לעצמי תפריט, משהו חסר לי בפאזל: איזה מוצרים יש לי שם, מה הם תנאי הבישול שקיימים ואיך כל העסק עובד בכלל?

 

מכיוון שהיינו המחזור האחרון והיינו אמורים להזדכות על ציודים, נאמר לי שאני צריכה להשתמש בציודים שנשארו, לא קונים או מחדשים ציודים, ואגב כך, צריכים להשתדל להשתמש במה שנשאר מהמצרכים ולא למהר לקנות.

 

עדנה ואני היינו ביחד בג'יפ עם השיירה, בימים מסוימים היינו מתנתקות באמצע הציר לדרכים אחרות ומגיעות לשווקים המקומיים, או קמות השכם בבוקר כשהחקלאים המקומיים רק היו מקימים את השוק. הסחורה הייתה טרייה ורעננה עם ריחות פרש וצבעים משכרים. היה מבחר גדול של מוצרים שאת חלקם אפילו לא הכרנו. עדנה הודיעה לי שאין לי מה לדאוג, היא לצידי, אבל ממש לא מתכוונת לטעום מכל הדברים המוזרים, ההחלטות הן שלי בלבד, היא רק משלמת בצורה חומרית, אני צריכה להתמודד עם התוצאות.

 

לפעמים התפריט נבנה תוך נסיעה, או במהלך הסיור בשוק בהתאם למה שנמצא - בשווקים של סין נהוג לעצור ליד הדוכן, לבחור מה שרוצים, ולהמשיך הלאה לשאר הדוכנים ובסוף לאסוף בדרך למכונית את הסחורה, ובסין עליך להתנהג כאחד המקומיים. בלשב מסוים ידענו שאנחנו עומדות להיכנס לאזור שאין בו שווקים ולכן הכנו תפריט ל-5 ארוחות X 50 נשים, כך רכשנו אוכל לגדוד שלם והיינו צריכות עזרה בהסעתו אל הרכב.

 

חברות לנצח (צילום: לירון ירדני) (צילום: לירון ירדני)
חברות לנצח(צילום: לירון ירדני)

 

נכנסנו להרים בין הכפרים הפזורים, נסענו בין שדות אורז וגידולים חקלאים, כמעט שלפתי את עדנה והתחלנו לעבוד עם החקלאים, אבל היא החזירה אותי למציאות והוציאה אותי מהחלום. צריך לבשל לא?

 

בכפרים הסיניים כל משפחה גרה במעיין מתחם כשמקורות המים כמו: מטבח, שירותים ומקלחת נמצאים במתחם הזה אבל לא בתוך הבית בו ישנים. כך מצאנו את עצמנו בשעות הבוקר המוקדמות, או בהכנות לארוחת ערב, חוטבות עצים ב"מטבח" כדי להבעיר את האש בבורות עליהם ישבו מגשי ברזל ענק בהם בישלנו. היינו צריכות להשגיח על הגחלת ובכל פעם שהאש נחלשה, מיד נקראו הבנות להיכנס לסבב עצים כדי שנוכל להמשיך לבשל, מצד שני אם מישהי הייתה יעילה מדי, האש הייתה חזקה והאוכל היה עלול להישרף.

 

יוצאות למסע

קשה לקבץ את כל החוויות בטור אחד, זה משהו שנשאר איתך לכל החיים וכל דבר שקורה לך בחיים מיד מעלה אצלך זיכרונות מהמסע שיכולים לעזור לך לצלוח את המסע בחיים. אני יודעת שדברים שחשבתי שהם בלתי אפשריים הפכו לאפשריים ואפילו מהנים, בארץ רחוקה וזרה, עם אוכל לא מוכר ונשים שלא מכירות אחת את השניה אבל יודעות שהן חלק מחווויה נפלאה.

 

לסיכום, מתוך החוויה שלי אני יכולה לסכם שכל השאילתות לגבי מסות של נשים השתנתה, גיליתי רק עוצמות, פרגון, תמיכה, עזרה אמיתית כמו משפחה, תרומה לקהילה, הכרה והחיזוק שצריך לדעת ליהנות ולעשות חיים, בדגש על האנשים הנכונים שסביבך, ושבעקבות המסע יש נשים שבאמת נמצאות שם תמיד בשבילך, ממש חברות לחיים, זה נשמע כמו קלישאה, אבל תאמינו לי אומרת את זה מישהי שחקרה לעומק.

 

מבחינת מקצועית, ראיתי עולם, פגשתי תרבויות חדשות, מנהגים, צורות בישול שונות וחומרים שונים, צורות גידול חקלאיות מעניינות, דינאמיקה של שווקים מדהימים וזכיתי להתארח אצל מקומיים שפתחו בפנינו את בתיהם.

 

ההשתתפות במסע היא אתגר והזדמנות מיוחדת לפנק את הבנות שהיו במחיצתי ולהעניק להן, בזכות הידע שצברתי עם השנים, קצת פינוקים בחוויה הקולינארית. נהניתי לחבר אותן לשוק המקומי ולהראות להן דברים חדשים, ובעיקר לראות את החיוך שלהן בסוף היום כשהן הולכות לישון שבעות, וקמות בבוקר סקרניות למה שמחכה מעבר לפינה.

 

תודה ענקית לסיגל יושע על ההזדמנות, ליעל וייסמן, עדנה שחם, ונילי ועקנין, שכפי הנראה, הרבה מהחוויה שנשארה לי בטעם כזה חזק שייך לכך ששהייתי במחיצתכן, וגם לבנות המקסימות שהיו במסע ותמיד פרגנו וידעו לשלוח מילה טובה "חנוכה סין 2011".

 

  • לעמוד ההרשמה של "מלכת המדבר"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים