שתף קטע נבחר

ההתעללות בגבעתי: "שתית קפה? קבל עונש"

לצעירים בגדוד צבר אסור היה בין השאר לאכול גבינות, לשתות חלב או נס קפה, לשבת על כיסא מרופד או לישון על מזרן עבה. מי שעבר על ה"חוקים" עמד למשפט ונענש באלימות מזעזעת. אחד הקורבנות העיד במצ"ח: כל שדרת הפיקוד ידעה על זה

"הם השפילו, השליטו טרור, טרטרו. הם קראו לי לחדר למשפט פז"ם, מינו לי 'סנגור', ואז פירקו אותי במכות עם אנטנות, מקלות ומוטות עד שנשברו לי על הגב".

 

"שבע פעמים ביום ניקינו את השירותים עם קסדה ואפוד. שטפנו את המסדרון כשהחזקנו פח אשפה ביד".

 

"אסור לצעירים לשבת על כיסא מרופד, אסור לשתות חלב, אסור לאכול גבינות".

 

כבר לפני שבועיים התייחס מפקד חטיבת גבעתי, אלוף-משנה עופר לוי, לפרשת ההתעללות של חיילים ותיקים מגדוד צבר בחבריהם הצעירים, ואמר: "מעולם לא נתקלתי באירועים חמורים כל כך". היום (א') הבשילה הפרשה לכדי ארבעה כתבי אישום ראשונים המצביעים על כך שאל"מ לוי ידע היטב על מה הוא מדבר. לידי ynet הגיעו עדויות המתלוננים, שחושפות עוד פרטים מזעזעים על הפרשה.

 

האירועים נחשפו בדצמבר האחרון, ובתחילה טופלו במסגרת היחידה. חלק מהחיילים המעורבים נשלחו לעונשי מאסר לאחר שעמדו לדין משמעתי, אך בשל ריבוי העדויות והמתלוננים התערבה המשטרה הצבאית בבדיקת המקרים וערכה מספר מעצרים.

 

בפני החוקרים התייצבו בזה אחר זה המתלוננים, חיילים צעירים שהוכו והושפלו בפלוגות המבצעיות של הגדוד, שאחראי בימים אלו על גזרת גבול לבנון. מהעדויות שהגיעו לידי ynet עולה שחרף המלחמה שהכריז צה"ל על "תופעת הצעירות-ותיקות", היא עדיין קיימת ביחידות השדה.

 

על פי כתבי האישום שהוגשו לבית הדין הצבאי בקסטינה, חיילים צעירים שהעזו לצחוק על חיילים ותיקים, או לבצע תנועה בידיהם ש"מותר רק לוותיקים לעשות", זכו למשפט פז"ם: הם הגיעו לחדר הוותיקים בפלוגה, ניתנה להם אפשרות להסביר את גרסתם ואף להתנצל, ובהתאם נקבע העונש: 20 או 60 שניות של התעללות. בפרק הזמן הזה נגזר על החייל הצעיר להתפשט מבגדיו העליונים ולספוג מכות, אגרופים, בעיטות, הצלפות באנטנה של מכשיר קשר או במוטות ומקלות.

 

כתבות נוספות בנושא התעללות חיילים בצה"ל:

 

"היו גם מקרים שבהם ותיקים הורו לחיילים צעירים לנקות שירותים שבע פעמים ביום כשעל גופם קסדה ואפוד לוחמים, ולשטוף את המסדרון כשהם מחזיקים ביד אחד פח אשפה", סיפר לחוקרים אחד הלוחמים, "ניסו להשתיק את זה וזה היה סגור בפלוגה אז לאנשים פשוט נמאס מזה. פנינו למפקד הפלוגה הקודם, סרן ש', והתלוננו פעמים רבות על היחס הזה, אבל לכל מה שאמרנו היה להם תירוץ. המ"פ הזה אמר לנו שאין דברים כאלה. מפקד המחלקה שלנו היה פחות אשם, כי המעשים היו מגובים על ידי מפקד הפלוגה".

 

"320 מדרגות עם אפוד ושק חול"

באחד המקרים תיאר לוחם צעיר עונש שהוגדר "מסע גרמני". מדובר בעונש שמוטל על חיילים צעירים שמבצעים פעולות ש"מותרות רק לוותיקים". למשל, לשאול "עד מתי?" או להרים ידיים באוויר.

 

"החייל הצעיר שם אפוד ומניח על הכתף שק חול ששוקל בערך 10 ק"ג", סיפר החייל לחוקרים. "ככה הוא עולה את 320 המדרגות של מוצב מצפה שלגים שבחרמון, כשאחד הוותיקים עולה במעלית ומודד לו זמן בשעון. אם הצעיר היה מגיע אחרי הוותיק שעלה במעלית – זה היה חוזר על עצמו שוב ושוב. זה קרה בעיקר כשהקצינים לא היו במוצב".

 

אחד החשודים בבית הדין. בין 20 ל-60 שניות של התעללות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
אחד החשודים בבית הדין. בין 20 ל-60 שניות של התעללות(צילום: רועי עידן)

 

הלוחם המשיך לתאר מערכת של חוקים שנקבעו על ידי החיילים הוותיקים: "הצעירים קיבלו יחס מסריח. בהתחלה הוותיקים כביכול בכלל לא דיברו איתך. אסור היה לצעיר לאכול גבינה צהובה או טוסט, אסור לשבת על כיסא מרופד ומי שעשה זאת נענש בניקיון שירותים עם קסדה. חיילים נענשו כי בטעות נכנסו לחדר של הוותיקים, כשהחוק קבע שעליהם לצעוק מחוץ לחדר שלהם. אחד הוותיקים החליט יום אחד שנוציא את כל הירקות החוצה, על שולחנות, בטענה שצריך לברור אותם, למרות שעשינו את זה יום קודם. זה היה סתם כדי להתעלל בנו".

 

קשר השתיקה בגדוד החל קודם כול מצד הקורבנות. "אנחנו התלוננו והוותיקים קראו לנו מלשינים", סיפר לוחם שלא עבר התעללות פיזית. "אחרים העדיפו לשתוק כדי שזה לא יקרה להם שוב ואולי יום אחד יהיו ותיקים, אבל בינתיים יסבלו בשקט".

 

"כולם ראו: המ"כים, הסמלים, הקצינים"

לוחם אחר תיאר את חוקי ה"אסור בפלוגה", שהוכתבו לדבריו על ידי הוותיקים, שלפחות אחד מהם שימש כקשרו האישי של מפקד הפלוגה: "לצעיר אסור לשתות נס קפה או חלב, אסור לעלות או לשבת בחלק האחורי של האוטובוס ואסור לו לישון על מזרן עבה. לוותיק צריכים להתייחס כמו למפקדים. אסור לצעירים ללכת עם בגדי ספורט או על חצי ב'. מי שהיה עובר על החוקים היה נשפט ונענש על ידי שני מנהיגי הפלוגה, שהם חיילים ותיקים. הם התעללו פיזית, טרטרו, הרביצו, התנכלו, נתנו ימים ביציאה, מעבידים אותם, נותנים להם פחות שעות שינה. זה היה דבר שבשגרה, כל יום".

 

אותו חייל הוסיף שההתעללות הייתה ידועה לכל שרשרת הפיקוד: "כולם ראו: המכ"ים, הסמלים, הקצינים". לפי העדויות, היחידים שניצלו מהיחס העוין היו החיילים הדתיים ממחלקת בני הישיבות, שם סירבו הוותיקים להתעלל בצעירים. הם גם אלו שפוצצו את הפרשה והתלוננו ראשונים. "התנגדנו לתפיסה הזו ולכן רבנו עם המפל"ג", סיפר אחד מהם בעדותו.

 

חייל צעיר שהעז "להרים ידיים" כדי להפשיל את שרווליו במהלך שטיפת הכלים, נקרא למשפט פז"ם. כך הוא מתאר: "בחדר הוותיקים שאליו נקראתי אחרי שכולם הלכו לישון אמרתי להם שהרמתי ידיים מאינסטינקט, ולא בכוונה. ואז הם התחילו להרביץ לי עם מקל העץ ומוט המטאטא עד שנשברו. לאחר מכן הלכתי לאמבטיה וראיתי במראה את התוצאה הזוועתית: כל הגב היה פסים אדומים, סגולים ונפוחים. המ"כים ידעו על המשפט הזה.

 

"תמיד יש אחד ששומר על הדלת כדי שאף אחד לא ייכנס. השופטים הם חיילים ותיקים, והנאשם נכנס עם חייל שמוגדר כסנגור שלו. שניהם עם כומתה הפוכה על הכותפת ועם החולצה מופשלת ובלי גומיות בנעליים. בזמן שהחיילים סופרים את השניות לפי העונש שנקבע, הוותיקים מפרקים את הנאשם במכות עם כל מה שבא ליד. ואז, כשזה נגמר, ממשיכים כאילו זה לא דבר חריג".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

גם כאשר ביקשו הוותיקים להיטיב עם חיילים, זה עלה להם במכות. "כשהם רצו להעניק חולצה או מגן לשעון לאחד החיילים, הם היו קודם מכניסים אותו לחדר ומרביצים לו", תיאר אחד החיילים. "לאחד מאיתנו קראו למועדון בפלוגה, כיבו את האור ואז הרביצו לו עד שביקש שיפסיקו. אז הם הדליקו את האור והעניקו לו פאוץ' לפלאפון".

 

"כרגיל, המפקדים הבכירים לא עומדים לדין"

המפנה החל כאשר סגן מפקד הפלוגה שמע על המקרים, וביקש מהחיילים הצעירים להעלות את תלונותיהם על הדף.

לאחר מכן הגיעה הפרשה למפקד הפלוגה החדש. הוא הפנה ארבעה חיילים ותיקים למשפט אצל מפקד הגדוד, וזה שלח אותם למאסר.

 

"זאת מסורת ארוכה", העידו חיילים במשפט. "המ"פ הקודם דגל בזה ואי אפשר היה לעשות עם זה כלום. חיילים כתבו מכתב למג"ד בתקופת האימון שבירר את זה אבל לא נעשה עם זה כלום".

 

עו"ד אילן כץ, המייצג את אחד הנאשמים, אמר בתגובה: "מדובר במעשים שקורים בצורה נרחבת ביחידות שדה רבות כמעט באופן שגרתי. הדרך הנכונה לטפל במקרים היא לא בהעמדה לדין אלא בחינוך והסברה. כאשר מדובר בתופעה, כפי שטוענת התביעה, אז הכשל הוא אצל המפקדים, כולל הבכירים, שכרגיל לא עומדים לדין".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "היום הוגשו לבית הדין הצבאי, מחוז שיפוט דרום, כתבי אישום נגד ארבעה חיילים בגין התעללות, התעללות בנסיבות מחמירות, התנהגות שאינה הולמת ועבירות נוספות. מעצרם של שלושת החיילים שהיו מעורבים מרכזיים הוארך עד ל-25 ביוני, ומעצרו של חייל נוסף הוארך עד ל-4 באפריל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד החשודים בבית הדין. משפט פז"ם ומסע גרמני
צילום: רועי עידן
עו"ד אילן כץ
צילום: רועי עידן
מומלצים