שתף קטע נבחר

איור:  אופיר בגון

הפוקדים ערוכים לקרב: 'להביא מצביעים זה מקצוע'

חברי קדימה המחוזרים מכולם הם אלו שגייסו מאות אנשים שאמורים לשמוע להוראתם ולהצביע למופז או ללבני. מהם שלושת סוגי הפוקדים הגדולים, איך בדיוק הם עובדים בשטח, ומה עושה הסיירת המיוחדת? רק אל תקראו להם "קבלני קולות"

"הכוח של הפוקדים הגדולים היום הוא כשהמתפקדים באים בשבילי, בשביל רועי. לא בשביל ציפי לבני. את לבני ומופז לא יראו למחרת, אבל את רועי יראו בשכונה, במחלקת הארנונה, בעירייה, במרפסת, במכולת. אין ספק שעצם זה שאני עומד בפרונט בכל הכוח ומריץ חזק מועמד, זה עושה משהו". כך מספר עו"ד רועי כהן, חבר מועצת עיריית חולון, שחושף טפח מפעולתם של פוקדי הקולות בקדימה, המפלגה שחבריה יכריעו מחר (יום ג') מי יעמוד בראשה.

 

פריימריז בקדימה - דיווחים אחרונים ב-ynet:

לבני: הפריימריז בקדימה - קרב על פני המדינה

מופז בטוח בניצחון: "אני אהיה ראש הממשלה"

"גורלה הפוליטי של לבני תלוי בתומכי אריק שרון"

 

בזמן שהמועמדים לראשות קדימה עסוקים בתדרוכים של הרגע האחרון ובבדיקות סופיות של המנגנון, בשטח פועלים עבורם במרץ "הפוקדים הגדולים", או כפי שבעבר הגדירו אותם: קבלני הקולות.

 

מתכוננים ליום הבחירות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מתכוננים ליום הבחירות(צילום: ירון ברנר)
 

מי הם אותם אנשים שאחריהם מכתתים לבני ומופז רגליהם בכל רחבי הארץ? אלו בדרך כלל אותם חברי מפלגה שפקדו עשרות רבות של בני משפחה וחברים, שמפגינים נאמנות וביום הפריימריז מצביעים לפי הוראתו של הפוקד הגדול. בקדימה קיימים כמה עשרות כאלה, שאחריהם מחזרים בעקביות גם לבני וגם מופז.

 

מהפוליטיקה המקומית, הוועדים ובעלי העניין

במפלגה קיימים מספר סוגים של קבלני קולות.

  • הקבוצה הראשונה מוגדרת "המנהיגים" ואליה משתייכים ראשי ערים, סגניהם, חברי מועצה ופוליטיקאים. אותם "מנהיגים" מצויים בעמדות מפתח ברמה המוניציפלית ומצליחים לפקוד מספר לא מבוטל של תומכים.
  • הקבוצה השנייה היא קבוצת הוועדים המאורגנים במקומות עבודה גדולים כגון נמלים, רשות שדות התעופה, בזק ואחרות.
  • קבוצת הפוקדים השלישית מאופיינת בעיקר בבעלי עסקים ובעלי עניין ששומרים על קשר צמוד עם חברי כנסת ושרים ומודעים לעובדה שכמה עשרות או מאות מתפקדים עשויים להיטיב את מעמדם אצל הפוליטיקאים.

 

פוקד גדול בקדימה נחשב למי שתחתיו מצויים כ-200 מתפקדים ומעלה. חלק מהם עושים זאת באמצעות רכזי משנה שפוקדים עבורם אנשים נוספים, וחלקם פוקדים עובדים, חברים או בני משפחה. לאורך כל השנה, ולא רק בפריימריז, דואגים המועמדים לראשות המלפגה לשמור עמם על קשר צמוד, מגיעים לאירועים משפחתיים שלהם ודואגים לערב אותם בענייני המפלגה. "קבלני הקולות הם הגרעין המנהיגותי בשטח", אמר בכיר באחד המטות.

 

מטה לבני. מסתמכים על מתפקדים בודדים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מטה לבני. מסתמכים על מתפקדים בודדים(צילום: ירון ברנר)
 

כיום מסתמכת לבני על המתפקדים הבודדים, וכנראה לא בכדי: בקרב אנשי השטח מדובר ב-70 אחוז מהפוקדים הגדולים שעובדים לטובת מופז, אל מול 30 אחוז בלבד הפועלים לטובת לבני. כך או כך מספרים הפוקדים שהם עובדים בימים האחרונים סביב השעון בקרב חסר פשרות על כל קול. בכלל זה הם מנהלים שיחות טלפון, מפגשים, הנעה של אנשי השטח ותחזוק קשרים עם המתפקדים תחתיהם.

 

חבר מועצת העיר: "מתלכדים סביבי"

רועי כהן עובד סביב השעון בהנעת האנשים שפקד עבור לבני בחולון: "כתוצאה מהפעילות הציבורית כחבר מועצת עיר, שבה עוזרים ומסייעים לאנשים, חלק מההתלכדות סביבך היא גם להצטרף למוקד שבו אתה נמצא. בקדימה ההצטרפות היא חד פעמית וכך אוספים עוד ועוד אנשים".

 

כהן מאמין שמתוך כ-2,000 מתפקדים בחולון, בערך 1,500 איש "קשורים איכשהו אליי". לדבריו, "היום לדוגמה האווירה לצערי לא טובה, ולכן המאמץ שלנו הוא יותר גדול. ביום רגיל יכולתי להביא 80 אחוז והיום אני מעמיד רף של 60 עד 70 אחוז". לדבריו, הוא פועל במלוא המרץ, "אין לנו ימים ולילות".

 

זה כחודש וחצי שכהן ואנשיו "עורכים שיחות טלפוניות, מפגשים עם אנשים שפקדו לי משפחות, חברים, מקומות עבודה של אבא שלי כמו 'אגד' - אנחנו מוודאים כעת שכולם בקשר עם אנשיהם". כהן מספר כי לקראת יום הבחירות הוקמו מספר מטות בחולון והוכן מערך היסעים מיוחד על מנת להביא את המתפקדים לקלפי. "הגענו למצב שאנחנו מאוד מאורגנים מבחינה לוגיסטית. לכל אחד יש את מכסת האנשים שלו שהוא יגרום להם להגיע".

 

חבר מועצת העיר לשעבר בראשון לציון ומי ששימש בעברו גם יו"ר סניף הליכוד בעיר, שאול סעיד, כיום עצמאי, תומך גם הוא בלבני. "אנחנו פועלים להבאת מתפקדים דרך מכרים וחברים - מתחילים בחוג המצומצם ומתרחבים. חבר מביא חבר".

 

סיירת מיוחדת 

סעיד, דמות מוכרת בראשון לציון, מסביר כי שיטת העבודה שלו למפקד חדש "היא לקחת את האנשים הקיימים בשטח ולמנף. דיברתי עם רובם, הבנתי מי בעל עניין וביקשתי מהם להתחיל להביא את השכנים, החברים והמשפחה". לאט לאט תחת אותם אנשי קשר הצטברו עוד ועוד מתפקדים שבסופו של דבר יצטרכו גם להגיע לקלפי ולשים את הפתק הנכון מבחינתו.

 

"להביא את האנשים לקלפיות, זה כבר מקצוע", אומר סעיד בחיוך. "יש עשרות אנשים שתפקידם להתקשר לתומכים ולמתפקדים תחתיי ולוודא שיגיעו. ביום הבחירות, יש לי סיירת מיוחדת שבכל פעם שיוצא פלט, אני יודע מי מהאנשים שלי הגיע ואת מי עוד אני צריך להוציא". תחת סעיד עובדים מי שמכונים "רכזים" שאחראים על קבוצות קטנות של בין שישה לשבעה מתפקדים שמצויים בתחום אחריותם ביום ההצבעה.

 

"בשבוע האחרון אנחנו מתקשרים לרכזים", הסביר. "אנשים שאיתרנו כמתנדבים הם אלו שהמתפקדים מכירים מהסופר, מהמספרה, מהקיוסק השכונתי. בשבילם הם ייצאו להצביע. להרכיב את הקבוצות האלה זה המון עבודה. במשך שבוע שלם רק עמלנו לצוות את המתנדב לקבוצה המתאימה".

 

"מדגישים שמופז הוא האלטרנטיבה"

במחנה מופז השיטה דומה. יוסי טובור, פוקד בבת ים, מסביר: "תחת כל פוקד ראשי יש אנשים שפוקדים אחרים. בערך 500 איש רשומים כאנשים שהתפקדו דרכי בחמש השנים האחרונות. מאז שהוקמה קדימה אני נפגש עם אנשים, מתחבר אליהם, מדבר איתם ומסביר להם את חשיבותה של ההתפקדות".

 

מטה מופז. הקרב על השטח (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מטה מופז. הקרב על השטח(צילום: עופר עמרם)
 

טובור סיפר: "כשאני פוקד מישהו קרוב אליי, אני מבקש ממנו להביא איתו את המעגל הקרוב ביותר שלו, המשפחה והחברים, אנשים שהוא מצוי איתם בקשר יומיומי. לדוגמה, פקדתי את דוד שלי, בעל משפחה ענפה, וביקשתי ממנו לפקוד את הקרובים אליו. אני מחתים איתו את הטפסים והוא משלם עבור כל התפקדות 50 שקל. אותו אדם שפניתי אליו חוזר אליי עם 15 טפסים לדוגמה, ואני מצלם אותם ומקצה לכל איש קשר קלסר שבו שם המתפקד והאנשים שהביא איתו. כולם אצלי במאגר". 

 

לדבריו, "כשמגיעים לבחירות, קודם כול מוודאים שהם לא נגרעו מרשימות הבוחרים ומתחילים לעבוד בשטח. אנחנו מגיעים אליהם, מסבירים להם שהגיע הזמן לדבר עם האנשים שלהם, להדגיש שאנחנו תומכים במופז, שהוא האלטרנטיבה הראויה והטובה ביותר להחליף את נתניהו ומבקשים מהם לצאת להצביע".

 

אנשי הקשר שלו, אותם "רכזי שטח", בודקים כתובות, טלפונים ו"כל מה שצריך", ומגיעים לכל המתפקדים שלהם. טובור מסביר כי המטה יודע בדיוק מי הם האנשים שתחת אחריותו לפי מספר סידורי. "כל מי שהצביע אוטומטית נמחק מהרשימה באמצעות המחשב. אחת לשעה-שעתיים אני מקבל עדכון מי לא הצביע ואני פונה לאנשים שלי כדי שיתקשרו למי שעוד לא הצביע ויביאו אותו לקלפי".

 

טובור מכוון למטרה: "להגיע ל-80 אחוז של מיצוי פוטנציאל. הכוח הוא בהנעת האנשים. לא מספיק שפקדת אותם, צריך גם להצליח להביא אותם להצביע".

 

"ביקשתי להאמין בקדימה ובדרך"

ד"ר אהוד ויצמן, סגן ראש עיריית יבנה ומתומכי מופז, סולד מהמונח "קבלני קולות". "עשיתי מפקד אישי בעיר וסביבו משהו כמו 120 איש שהם בעיקר חברים ובני משפחה. מכל אותם אנשים שאליהם פניתי, ביקשתי להאמין בקדימה ולהאמין בדרך", הדגיש.

 

ויצמן סיפר כי מפקד קדימה מבוסס על כמה רבדים. "היה את גל מתפקדי אריאל שרון, מתפקדי המערכה המוניציפלית ומתפקדי הפריימריז". לדבריו, לאורך השנה משמרים את הקשר עם המתפקדים וביום הבחירות המטרה להביאם לקלפי. "בבחירות הקודמות תמכתי בלבני. כעת היה צורך לשכנע את האנשים אחרי התייעצויות רבות שמעבירים את התמיכה. כמובן שעם כל אותם מתפקדים אנחנו מדברים ומשכנעים. לפחות אצלי, לא מדובר בעדר. אנשים שואלים, מתעניינים ויש צורך לשכנע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מופז ולבני. רק אחד שורד
צילום: עידו ארז
מופז. 70% מהפוקדים הגדולים בידיו
צילום: עידו ארז
לבני. 30% מהפוקדים בשטח
צילום: עידו ארז
מתכוננים ליום הבחירות
צילום: ירון ברנר
מומלצים