שתף קטע נבחר

תביעות ירוקות: אזרחים שלא פוחדים מתאגידים

חקלאים אקוודורים נלחמים בענקית הנפט שברון בגין זיהום יערות הגשם, משקיעים מאשימים את BP ששיקרה בנוגע ליכולתה להתמודד עם אסונות סביבה ושבט ניגרי יצא נגד חברת הנפט Shell בהאשמה של הפרת זכויות אדם חמורות. סקירה משפטית-סביבתית מסביב לעולם

שנת 2011 היתה שנה של התעוררות חברתית בכל רחבי העולם: ממדינות ערב, דרך דרום אמריקה, אירופה, וול סטריט וגם בישראל, יצאו המונים בדרישה לצדק חברתי.

 

גל המחאות הנוכחי אינו מכוון רק נגד הממשלות, הוא מכוון גם נגד התאגידים. ב-15 באוקטובר 2011 יצאו רבבות אנשים מיותר מ-80 מדינות למחות נגד ריכוז הכוח בידי תאגידים ומוסדות פיננסיים על חשבון רווחת האזרחים. מאחר שנושאים חברתיים שלובים בנושאים סביבתיים, ששלובים בנושאים כלכליים, הרי שהמחאה החברתית היא באופן בלתי נפרד גם מחאה סביבתית, ועל החברות להתייחס כבר היום, במסגרת ההתארגנות לעולם החדש, גם לנושאים אלה.

 

אבל בבתי המשפט זו כבר באופרה אחרת. לפניכם סקירה של המאבקים המשפטיים המרכזיים בנושא סביבה, שמתנהלים בימים אלה.

 

אקוודור נגד שברון

תביעה ייצוגית מתנהלת במשך כשני עשורים, בגין אחד מהמקרים החמורים ביותר של זיהום סביבתי שהתרחשו בעולם. אזרחים אקוודורים, המתגוררים באזור יערות הגשם שבצפון מזרח המדינה, תובעים את ענקית הנפט האמריקאית שברון, בגין זיהום חמור של יערות הגשם באזור.

 

בינואר השנה דחה בית המשפט לערעורים באקוודור את ערעורה של שברון על גובה הפיצוי שנפסק, בשיעור תקדימי של 18 מיליארד דולר. מחצית מסכום הפיצוי הינו פיצוי עונשי שניתן משום שהחברה לא התנצלה על מעשיה. בהמשך החודש דחה גם בית המשפט הפדראלי לערעורים בניו-יורק את ניסיונה של שברון להתחמק מתשלום הפיצוי.

 

שברון הינה אחת מחברות הנפט והאנרגיה הגדולות בעולם: היא מעסיקה 58 אלף עובדים ברחבי העולם, ורשמה בשנת 2010 רווח נקי של כ-19 מיליארד דולר. היא נקנסה בגין פגיעה בזכויות אדם, באיכות הסביבה ובקהילות בקרבן היא פעלה.

 

מעניינת לא פחות מגובה הקנס הינה פעילות המחאה הרב-לאומית שניהלו כנגד ענקית האנרגיה פעילי סביבה מאנגולה, אקוודור, אינדונזיה, ניגריה וארצות הברית, שליוו את ההליך כולו.

 

במאי 2011, במקביל לכנס בעלי המניות של החברה, התכנסו פעילים מכל רחבי העולם והגישו לבכירים דו"ח שנתי אלטרנטיבי לזה של הנהלת החברה. תחת הסיסמא The true cost of Chevron מציג הדו"ח את הנזק שגרמה שברון בפעילותה לקהילות בקרבן פעלה בתחומי זכויות אדם, איכות סביבה ופגיעה בכלכלה המקומית. במקרה זה אנו שבים ורואים את החיבור בין הפעילות בעולמות העסקיים, המשפטיים והחברתיים בהמחשה חוצת גבולות.

 

המשקיעים נגד BP

בעקבות אסון מפרץ מקסיקו בו זוהם המפרץ כולו בנפט, נפגעה פרנסת קהילות הדייגים המקומיים ונגרם נזק אקולוגי אדיר, ניצבת כיום BP (בריטיש פטרוליום) לא רק בפני תביעות נזיקין וירידת ערך המניה, אלא גם בפני תביעות הונאה מצד משקיעים, שהוגשו בפברואר השנה.

 

המשקיעים טוענים כי החברה שיקרה להם בכל הקשור ליכולתה להתמודד עם אסונות סביבתיים. בחודש שעבר התיר שופט פדרלי ביוסטון הגשת עתירה בנושא כנגד החברה. בנוסף התיר השופט, בתביעה נוספת בשווי מוערך של מיליארדי דולרים, את המשך התביעה כנגד המנכ"ל לשעבר של BP America וכנגד סמנכ"ל התפעול של החברה, בגין אחריות נושאי משרה. לעומת זאת את חלק מנושאי המשרה האחרים ובכללם יו"ר ונשיא BP America פטר השופט מאחריות. יהיה מעניין להמשיך ולעקוב אחר המשפט, שיהווה אבן דרך נוספת בכל הקשור לאחריות בעלי תפקידים לביצועים הסביבתיים של חברותיהם.

 

שבט האוגוני הניגרי נגד Shell

תביעה מעניינת במיוחד היא זו של שבט האוגוני הניגרי כנגד Shell במסגרתה תובעים קבוצת אזרחים ניגרים את ענקית הנפט האמריקאית בגין הפרת זכויות אדם חמורות (אלימות, עינויים ועוד) שהתרחשו במתקן להפקת נפט של החברה בניגריה. ההפרות בוצעו על ידי כוחות של הממשלה הניגרית ששמרו על המתקן, כאשר לפי הנטען הזוועות בוצעו בידיעתה ובאישורה של חברת Shell.

 

התובעים מנסים להשתמש בחוק אמריקאי ותיק משנת 1789 (the Alien Tort Statute) המאפשר לזרים לתבוע אזרחים אמריקאים בתביעות נזיקיות, בגין הפרות זכויות אדם שהתבצעו מחוץ לארצות הברית. בעוד שפסיקות קודמות של בתי משפט אמריקאיים קבעו כי החוק אינו חל על תאגידים, הרי שבתביעה הנוכחית טוענים נציגי בני שבט האוגוני כי קיימים די תקדימים בהם נהנים תאגידים מזכויות שהן זכויות אדם, כגון בכל הקשור לתיקון הראשון של החוקה האמריקאית, במסגרתו זכאים תאגידים לחופש ביטוי וכן זכאים לתרום מיליארדים לקמפיינים של פוליטיקאים החפצים ביקרם.

 

לאור זאת טוענים נציגי האוגוני כי באותה מידה יש לחייב את התאגידים גם לשאת באחריות בגין הפרה של זכויות אדם. התאגידים אינם לוקחים איום זה בקלות ראש, וראייה לכך היא שבמקרה דומה הגיעה חברת Shell להסכם בגובה של 15.5 מיליון דולר עם התובעים, וזאת זמן קצר בלבד לפני שהתביעה הגיעה לבית המשפט הפדרלי בניו-יורק. החלטתו של בית המשפט העליון האמריקאי בנושא צפויה להתקבל ביוני. אם יחליט בית המשפט לקבל את טענת בני האוגוני, ובהינתן כי זכות האדם לסביבה ראויה גם היא זכות יסוד, ייתכן בהחלט כי יעשה שימוש בחוק זה גם בתביעות שבסיסן מפגעים סביבתיים.

 

עו"ד עידית רייטר היא ראש תחום איכות הסביבה במשרד עו"ד פרופ' יובל לוי. את הסקירה השנתית המלאה שלה בנושא המגמות החדשות ברגולציה סביבתית עולמית, ניתן יהיה לשמוע מחר (ג') במסגרת כנס "סביבה 2050" שייערך במלון הילטון בתל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד עידית רייטר
מומלצים