שתף קטע נבחר

האם חברה בפירוק יכולה לפטר עובדת בהריון?

ידוע לכל כי על עובדת הנמצאת בהריון חלה הגנה לפי חוק עבודת נשים, ולא ניתן לפטרה מבלי לקבל קודם לכך את אישור משרד התמ"ת. אלא שבמקרים מסוימים כגון מתן צו פירוק וכינוס נכסי חברה, עולה השאלה - האם ניתן לפטרה?

חוק עבודת נשים מקנה הגנה מהותית לנשים בהריון ולפי חוק זה, מעביד אינו יכול לפטר עובדת בהריון אלא בהיתר של הממונה על עבודת הנשים במשרד התמ"ת, בכל מקרה, לא יתיר הממונה את פיטורי העובדת ההרה אם לדעתו הפיטורים קשורים להריון.

 

 

הרציונל ומהות החוק הם סוציאליים ומטרתם היא הגנה על עובדת בהריון מפני פיטורים שרירותיים אשר בבסיסם יעמוד ההריון, אשר במהלכו לרוב מפיק המעביד תועלת פחותה יותר מן העובדת, בהשוואה לעובד או לעובדת אחרת שאינה מצויה בהריון.

 

אך האם במקרים אשר יש בהם כדי לגדוע באחת את המשך הפעילות הכלכלית-תעסוקתית של החברה או המעסיק ואשר גורמים לפיטורי כלל העובדים, כגון: חדילת עסקו של המעביד הפרטי מלפעול עקב קשיים כלכליים או מתן צו פירוק לחברה חלה הגנת אי הפיטורים על העובדת ההרה?

 

לפי חוק עבודת נשים יש בידי בעל התפקיד (המפרק או הנאמן) הממונה על ידי בית המשפט לחדלות הפירעון, לפטר את העובדת ההרה מבלי להיזקק כלל לאישורו של הממונה על חוק עבודת נשים, במסגרת ניהול הליכי פירוק החברה או פשיטת הרגל, ולאחר שיקבל את אישורו של בית המשפט.

 

יודגש, כי הן לפי חוק פיצויי פיטורים והן לפי דיני פשיטת הרגל ופירוק חברות, מעת שנפסקה עבודתו של עובד מחמת פשיטת רגל או פירוק חברה, רואים את העובד כמי שפוטר בעל כורחו ולכן זכאי הוא לפיצויי פיטורים.

 

אישור הממונה אינו נדרש

בפסיקה נקבע כי במקרה בו מעביד פרטי נכנס להליכי פשיטת רגל או כאשר חברה נכנסה להליכי פירוק, גוברים דיני חדלות הפירעון החלים בעניין, בתור היותם דין ספיצפי, על חוק עבודת נשים. המשמעות לכך היא כי עניין פיטורי העובדת שבהריון ידונו לפני בית המשפט הדן בפירוק או בפשיטת הרגל ולא ידונו בפני בית הדין לעבודה.

 

לכך יש להוסיף, כי תביעת של עובדת הטוענת שפוטרה שלא כדין עקב היותה בהריון, במסגרת פיטורים שנבעו מפשיטת רגל או פירוק חברה, תידון תחילה בפני המפרק או הנאמן.

 

כמו כן, אבחנו בתי המשפט מקרים בהם נידון פירוק "קלאסי" של חברה, שמשמעותו הינה פירוק שגורר באופן מיידי נעילת שערי החברה, הפסקת פעילותה ופיטורי כל עובדיה, לבין מקרה שבו ניתן צו הקפאת הליכים שנועד לאפשר את המשך פעילותה של החברה והעסקת העובדים עד למכירתה למעוניין או לחתימת הסדר נושים, אשר בו יכול ויחליט המפרק על פיטורי צמצום, באשר לאפשרות פיטוריה של עובדת בהריון ללא קבלת עמדתו של הממונה על עבודת הנשים.

 

בהתאם לכך, נקבע בפסיקה כי כאשר מדובר בפירוק "קלאסי" של חברה (ובמתן צו פשיטת רגל כנגד מעביד פרטי המחסל סופית את עסקיו) לא מתאים הרציונאל של הגנת פיטורי אישה בהריון לפי חוק עבודת נשים, ובמקרים כאלו חובה על המפרק לפטר את כל עובדי החברה, וגם עובדת הרה הנמצאת ביניהם, זאת מבלי לקבל אישורו של הממונה.

 

עוד נקבע, כי ההגנה לעובדת ההרה הקבועה בחוק עבודת נשים יפה ותקפה כל עוד החברה או המעבידים בני פירעון ואין החוק חל כאשר מדובר בחברה בפירוק או במעביד שהינו פושט רגל. עוד צוין, כי במקרה שבו נכפו בפועל הפיטורים על העובדת ההרה מנסיבות שבדין ולא מבחירתו של המעביד, עולה כי אין חשש כי הפיטורים נעשו בשל הריון העובדת.

 

אין מקום ליצור הפליה

מרגע שקרסו החברה או המעביד ופוטרו כל העובדים האחרים אין מקום ליצור הפליה בין עובד או עובדת שלא בהריון לבין עובדת בהריון, שבמקרה הריונה הינו בעת קריסת החברה. זאת ועוד, קבע בית המשפט כי במקרה של פירוק חברה וחדילה מפעילות, תועסק עובדת הרה "על הנייר" עד לתום תקופת ההריון או אף בתקופת הביניים עד לקבלת אישור הממונה על פיטוריה, ייווצר מצב של העדפת נושים ועיוות בלתי רצוי של חלוקת משאביה המוגבלים של החברה.

 

לפיכך נקבע כי כאשר חברה נקלעה לפירוק או כאשר ניתן כנגד מעביד צו פשיטת רגל חובה על הנאמן או המפרק לפטר את כל העובדים ובגדרם גם עובדת בהריון.

 

יחד עם זאת, נקבע עוד בפסיקה כי במקרה שבו מדובר בהקפאת הליכים שנועדה להבראת החברה, מצא לנכון המפרק להורות על פיטורי צמצום של עובדים, ובמסגרת זו גם נדרשים גם פיטורי אישה בהריון, יש לפעול במתכונת ה"רגילה", ולפנות לממונה על עבודת הנשים לצורך בדיקה ומתן אישור האם פיטורי האישה ההרה, במסגרת הליכי הצמצום, יכלו להימנע על ידי פיטורי עובדת אחרת שאינה בהריון או עובד אחר, וכי האם בבסיס הפיטורים נעוץ הריון העובדת.

 

לפי הפסיקה ולפי חוק עבודת נשים, היתר לפיטורי אישה בהריון במקרה של פירוק או פשיטת רגל, יכול להינתן על ידי הממונה או על ידי בית המשפט, החל מהגשת הבקשה לפיטורי העובדת או החל ממתן צו הפירוק או צו פשיטת הרגל, לפי המוקדם מביניהם.

 

עולה איפוא כי בעת חדלות פירעון של חברה או מעביד פרטי לא תעמוד לעובדת בהריון ההגנה השכיחה אשר ניתנת לה לפי חוק עבודת נשים, ובעל כורכה, ובצד לקשים הרבים הגלומים בכך, תפוטר העובדת ותיאלץ למצוא מקום עבודה אחר במהלך הריונה או בגמר חופשת הלידה.

 

אם תרצה העובדת להשיג על החלטתו של המפרק בנוגע לדחיית תביעת החוב שתגיש, בגדרה תיטען כי פוטרה שלא כדין בשל הריונה על אף הליך חדלות הפירעון, עליה להגיש ערעור לבית המשפט הדן בהליך בחדלות הפירעון.

  

הכותב הינו עו"ד המתמחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי (www.abelaw.co.il). האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מקום ליצור הפליה
צילום: shutterstock
פועלים במתכונת ה"רגילה"
צילום: Shutterstock
אלון אבלה
מומלצים