שתף קטע נבחר

ארה"ב: ביהמ"ש יקבע אם יליד ירושלים נולד בארץ

בית המשפט העליון בארה"ב קבע בפסיקה תקדימית כי בית דין רשאי להתערב בסוגיה שנחשבת רגישה מבחינה מדינית ולקבוע אם בדרכונו של אמריקני שנולד בירושלים ייכתב שנולד בישראל. זוהי הצלחה ראשונה במאבקו של מנחם זיבוטופסקי בן ה-11

פסיקה תקדימית תאפשר לבית המשפט האמריקני להתערב בסוגיה שעד עתה נחשבה מדינית. שופטי בית המשפט העליון בארה"ב פסקו אתמול (יום ב') שבית משפט פדרלי בערכאה נמוכה יותר רשאי לקבוע אם אמריקני שנולד בירושלים יכול להירשם בדרכון האמריקני כמי שנולד בישראל. זוהי הצלחה משפטית ראשונה במסגרת מאבקה העקרוני של משפחת הילד מנחם זיבוטופסקי שמחלקת המדינה האמריקנית סירבה לרשום כיליד ישראל.

 

מאז 1948, כל בעלי האזרחות האמריקנית שנולדים בירושלים, יהודים או ערבים, נרשמים כילידי העיר, בעוד אלו שנולדו בערים אחרות בישראל נרשמים כילידי העיר ומדינת ישראל.

 

מנחם זיבוטופסקי ואביו (צילום: AP) (צילום: AP)
מנחם זיבוטופסקי ואביו(צילום: AP)
 

הקונגרס האמריקני העביר בשנת 1995 חוק המכיר בירושלים כבירת ישראל והקצה כספים להעברת השגרירות מתל-אביב לירושלים. אולם הנשיא ג'ורג' בוש, שבמערכת הבחירות התחייב להעתיק את השגרירות האמריקנית לירושלים, התחמק מכך כשנכנס לבית הלבן. בוש, והנשיא ברק אובמה בעקבותיו, חתמו מדי חצי שנה על צו נשיאותי המבטל את חוק הקונגרס מסיבות של ביטחון לאומי.

 

עוד חדשות מהעולם:

  • איראן מתרברבת: כך נתגונן בפני תקיפה קרקעית

גרמניה: יהודי ראשון בראש עיר גדולה מאז השואה

המחבל מטולוז נישא - והתגרש יומיים לפני מותו

 

בשנת 2002 העביר הקונגרס האמריקני חקיקה לפיה אמריקני שנולד בירושלים יירשם כיליד "ירושלים, ישראל" בדרכונו, אבל הנשיא בוש הודיע כי רק הרשות המבצעת יכולה להחליט בנושאים הקשורים ליחסי החוץ של ארצות הברית. על בסיס ההתנגדות של בוש ושל הנשיא הנוכחי אובמה, נרשמו מאות ילדים שנולדו בירושלים וזכאים לדרכון אמריקני, מבלי שצוין כי נולדו בישראל.

 

אורי ונעמי זיבוטופסקי, תושבי בית שמש, החליטו להעמיד את הנושא למבחן משפטי לאחר לידתו של בנם לפני כ-11 שנים, בניסיון לכפות על מחלקת המדינה להכיר במסמכים אמריקניים רשמיים שבנם נולד בישראל. בדיון האחרון בעניינם בבית המשפט העליון נראה היה כי הוא יימנע מהתערבות.

 

"מסוגל לקבוע בצורה מלאה"

בית המשפט תהה אז במה עדיפה החלטת הקונגרס על החלטת הנשיא. נשיא בית הדין אמר אז כי נשיא ארה"ב הגיע למסקנה שרישום ישראל בדרכון יכול ליצור בעיה משמעותית במזרח התיכון והטיל ספק ביכולתו של בית המשפט לפקפק בשיקול דעתו של הממשל בנושא מדיני זה.

 

אולם ייתכן שהפסיקה היום מעידה על שינוי כיוון. בית המשפט העליון ביטל ברוב של שמונה שופטים ובהתנגדות של אחד (השופט היהודי סטפן ברייר), פסיקה של בית משפט פדרלי מחוזי בוושינגטון לפיה לזרוע השיפוטית

אין סמכות לפסוק בעניינים של מדיניות חוץ. נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס כתב בדעת הרוב כי "בית המשפט מסוגל לקבוע בצורה מלאה" ולהכריע בנושא.

 

הפסיקה זכתה לתגובות נלהבות של ארגונים יהודיים כמו האיחוד האורתודוקסי ואחרים. אברהם פוקסמן, ראש "הליגה למניעת השמצה" אמר הערב: "אנחנו מרוצים מכך שבית המשפט העליון הורה לערכאה הנמוכה יותר לבחון את החוקיות של החוק. המטרה של דרכון היא לזהות ולא ליישם מדיניות חוץ. הקונגרס פעל על פי סמכותו כשהעניק לבודדים את האופציה לקבוע את ישראל כמקום הולדתו של בנם".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 26/03/2012 23:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרכון אמריקני על מפת ירושלים. התגוששות בין הקונגרס לממשל
צילום: shutterstock
זיבוטופסקי ואביו אורי. אתגר משפטי
צילום: AP
מומלצים