שתף קטע נבחר

נאנסת, נדקרת במברג ונאסרת. חיי אשה אפגנית

עשור עבר מאז נפילת שלטון הטליבאן, אך מצב זכויות הנשים באפגניסטן בכי רע. דווקא אלה שברחו מביתן בגלל התעללות קשה מצד הבעל ונישואים בכפייה מוצאות עצמן בכלא בגין "פשעים מוסריים". "מהרגע הראשון שבו הגעתי לעולם, נחרץ גורלי", סיפרה צעירה בת 17 לארגון Human Rights Watch

מי יבוא לעזרת הנשים? עבור נשים אפגניות, המעשה של בריחה מהבית בגלל התעללות קשה, עיסוק בזנות בכפייה או בעל אלים שדוקר חזור ושוב במברג, עשוי להביא אותן דווקא לבית הסוהר בעוד הבעלים המתעללים מתהלכים חופשי מבלי שיחששו שיעצרו אותם. כך על פי ארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

באפגניסטן, בריחה מהבית נחשבת ל"פשע מוסרי" ואפילו קורבנות אונס מוצאות עצמן לא פעם בכלא בשל העובדה שקיום יחסי מין מחוץ לנישואים - גם אם נעשה בכפייה - נחשב לניאוף, "פשע מוסרי" נוסף במדינה.

 

נמצאות בסיכון של חטיפה, אונס ונישואים כפויים. נשים בקאבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נמצאות בסיכון של חטיפה, אונס ונישואים כפויים. נשים בקאבול(צילום: רויטרס)

 

"מהרגע הראשון שבו הגעתי לעולם, נחרץ גורלי", סיפרה אמינה בת ה-17, שנכלאה במשך כמה חודשים לאחר שאולצה לעסוק בזנות, לארגון Human Rights Watch. הארגון פרסם היום (יום ד') דו"ח בנושא אלימות נגד נשים אפגניות וזכויות נשים באפגניסטן.

 

אף על פי שחלה התקדמות בנושא זכויות וחופש לנשים מאז נפילת הטליבאן לפני עשור, נשים ברחבי המדינה עדיין נמצאות בסיכון של חטיפה, אונס, נישואים כפויים ומכירתן כאילו היו סחורות בשוק. לנשים רבות קשה להימלט מהאלימות מבית בגלל לחץ חברתי עצום שמופעל עליהן ורשויות לאכיפת חוק שלא מעניקות להן הגנה מספקת.

 

הנשיא מזגזג, הנשים נפגעות

"הטיפול בנשים וילדות שנאשמות ב'פשעים מוסריים' הוא עין שחורה בפניה של הממשלה האפגנית שלאחר הטליבאן ותומכיה בעולם, שהבטיחו שכיבוד זכויותיהן של נשים ייצור הבחנה בין הממשלה לבין הטליבאן", מסר ארגון Human Rights Watch שמושבו בניו יורק.

 

"המצב התערער עוד יותר בעקבות עמדתו המשתנה לעתים תכופות של הנשיא חמיד קרזאי בנושא זכויות נשים. במצב שבו הוא לא רוצה או לא יכול לנקוט קו עקבי נגד הכוחות השמרניים במדינה, הוא עשה לעתים קרובות פשרות שהשפיעו באופן שלילי על זכויות נשים".

 

במערב נערכים לנסיגת כל הכוחות בסוף 2014. כוח בריטי באפגניסטן (צילום: EPA/SGT WES CALDER RLC/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE) (צילום: EPA/SGT WES CALDER RLC/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE)
במערב נערכים לנסיגת כל הכוחות בסוף 2014. כוח בריטי באפגניסטן(צילום: EPA/SGT WES CALDER RLC/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE)

 

ארגון זכויות האדם הבינלאומי מסר כי 400 נשים וילדות עצורות או כלואות באפגניסטן בגין "פשעים מוסריים", ולעתים נדירות מקבלות תמיכה מהרשויות בגלל "מערכת משפט מושחתת שאינה מתפקדת". מצוקתה של אשה בשם נילופאר ממחישה את הבעיה הקשה עמן מתמודדות הנשים האפגניות. בעלה דקר אותה שוב ושוב באמצעות מברג בראש, בחזה ובידיה לאחר שהאשים אותה בניאוף משום שהזמינה גבר לתוך ביתם. כך מסר Human Rights Watch. אולם, לאחר מקרה ההתעללות הייתה זו דווקא היא שנעצרה - ולא בעלה.

 

"הוא לא היכה אותה מספיק חזק כדי שייכנס לכלא"

"האופן שבו הוא היכה אותה לא היה מספיק נורא כדי שישימו אותו בכלא. היא לא הייתה על סף מוות ולכן לא היה צריך לשלוח אותו לבית הסוהר", סיפר התובע בתיק של נילופאר לארגון זכויות האדם.

 

היחס כלפי נשים היה הסיבה העיקרית לכך שמדינות המערב סירבו להכיר בלגיטימיות של ממשלת הטליבאן כאשר זו הייתה בשלטון. אך בעוד המשטר האפגני ומנהיגי המערב מנהלים משא ומתן כדי לשים סוף ל-10 שנות מלחמה עקובה מדם, עתידן של הנשים האפגניות איננו ברור.

 

ארצות הברית וברית נאט"ו - שמנהלות מלחמה לא פופולרית באפגניסטן בעוד הן נערכות להסיג את את כוחותיהן מהמדינה עד סוף 2014 - הדגישו שכל הסדר שיתקבל יהיה חייב להבטיח שישמרו על החוקה שבה נכתב כי שני המינים שווים.

 

הטליבאן נפל, אך אין מי ששומר על זכויות הנשים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הטליבאן נפל, אך אין מי ששומר על זכויות הנשים(צילום: EPA)

 

בשנת 2009 עבר באפגניסטן חוק שתומך בשוויון עבור נשים, במסגרתו הוצאו מחוק לחוק נישואי ילדים ונישואים בכפייה, מכירה וקנייה של נשים כדי לפתור סכסוכים ועבירות נוספות. עם זאת, לנשים, בעיקר אלה שחיות באזורים כפריים, אין מקלטים שאליהם יוכלו לברוח מאימת האלימות מבית. יחד עם זאת, שיעור הנשים שעובדות במשטרה האפגנית עומד על אחוז אחד בלבד, כך על פי דו"ח שחיבר ארגון Human Rights Watch שמבוסס על ראיונות שקיים עם 58 נשים אפגניות, ילדות, תובעים, שופטים וגורמי ממשלה בחודשים אוקטובר עד נובמבר 2011.

 

החוויה הקשה שעוברות נשים לא מסתיימת בבית הסוהר. ברגע שהן עוזבות את הכלא, נשים וילדות נאלצות להתמודד עם סטיגמה חברתית של "פושעות מוסריות" במדינה השמרנית ועלולות אף למצוא את מותן בשל מה שמכנים "רצח על כבוד המשפחה".

 

"אני בסך הכול רוצה גירושים. אינני יכולה לשוב לאבי משום שהוא יהרוג אותי. כל המשפחה שלי נטשה אותי", סיפרה עיישה בת ה-20, שנידונה לשלוש שנות מאסר לאחר שנמלטה מבעלה המתעלל שכפו עליה להתחתן עמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"אם אחזור הביתה, אבא יהרוג אותי". נשים אפגניות
צילום: רויטרס
הרע את מצבן של הנשים בארצו. הנשיא קרזאי
צילום: EPA
מלחמה לא פופולרית. אובמה
צילום: EPA
מומלצים