שתף קטע נבחר

ארגונים חברתיים: פישר צופה את המחאה הבאה

הדו"ח החריף שפרסם בנק ישראל ששרטט את הסיבות שהובילו למחאה עורר רגשות מעורבים בקרב פעילים חברתיים. הם שמחו על כך שפישר מאשים את הממשלה בפערים, אך כעסו על העובדה שלא גיבה אותם בזמן אמת. דפני ליף: "חבל שלקח לו כמעט 8 חודשים לכתוב שהממשלה הביאה אותנו למצב הזה"

אתה צודק, אבל עכשיו נזכרים? זה המסר העיקרי שעולה משלל התגובות של הארגונים החברתיים לדו"ח השנתי של בנק ישראל, בו מתאר הנגיד כיצד פעולות של הממשלה העמיקו את הפערים החברתיים בישראל. יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי: "נגיד בנק ישראל אישר באופן רשמי את מה שהסטודנטים טענו כבר מזמן". סמנכ"ל עמותת ידיד רן מלמד: "כמעט שנה אחרי מחאת הקיץ ועשר שנים אחרי המחאה נגד קיצוץ הקצבאות, פישר נזכר לאשר את הטענות שלנו".

 

 

מלמד הוסיף ואמר: "מה שעשתה הממשלה זה מצד אחד קיצוץ קצבות ומצד שני הפחתת המס על העשירים. זו העוולה של 2003 שלא תוקנה עד היום שמביאה את ישראל להתייצב בראש רשימת המדינות בהם קיימים הפערים הגדולים ביותר".

 

סמנכ"ל עמותת ידיד הדגיש כי "הבעיה היא שהכלים שהמדינה נותנת כדי לעודד חד הוריות ואוכלוסיות מוחלשות חסרים מאוד. חלק מהכשלים שפישר מתייחס אליהם בנושא של מס הכנסה שלילי שלא הורחב לפריסה ארצית הם כשלים ביורוקרטים, כלומר אחרי שהממשלה מחליטה לעשות משהו טוב, בא משרד האוצר ומטרפד".

 

"מענה הממשלה - דל וקוסמטי"

יו"ר התאחדות הסטודנטים שמולי הוסיף כי "המדיניות הכלכלית של הממשלה רק הרחיבה את הפערים החברתיים והקפיצה את יוקר המחיה ואת מחירי הדיור למצב בלתי אפשרי שמאיים לרסק את מעמד הביניים בישראל". לדבריו, "לאור המענה הדל והקוסמטי שנתנה הממשלה לבעיות שהציפה המחאה החברתית, דו"ח הנגיד אינו רק ניתוח של מדיניות העבר, אלא גם צופה פני עתיד ואת המחאה החברתית שעתידה לפרוץ פעם נוספת בחודשים הקרובים".

 

דפני ליף כתבה בדף הפייסבוק שלה: "כל הכבוד לסטנלי פישר שאחרי שמונה חודשים מפתיחת האוהלים ברוטשילד כתב את המסקנות שלו לסיבות שפרצה המחאה - מחירי הדיור, יוקר המחיה, עבדות מודרנית, פערים חברתיים שרק הולכים וגדלים ומדיניות מסים שרק האלפיון העליון נהנה ממנו".

 

עם זאת היא הדגישה כי "חבל שלקח למר פישר כמעט שמונה חודשים לכתוב שמדיניות הממשלה היא שהביאה אותנו למצב זה. הכתובת הייתה על הקיר. כמובן נתניהו הגיב רק למה שמצא חן בעיניו. שמיעה סלקטיבית היא כנראה מצרך חשוב עבור פוליטיקאי ממולח במדינה מתפוררת מבחינה כלכלית חברתית".

 

פישר מעניק את הדו"ח לשטייניץ, היום (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
פישר מעניק את הדו"ח לשטייניץ, היום(צילום: ששון תירם)

 

"הטבות לעשירים, קיצוצים לעניים"

פרופסור דני גוטוויין מאוניברסיטת חיפה אמר בשיחה עם ynet כי "הדו"ח מאשר שכל המנגנונים שמגדילים את הפערים בישראל ממשיכים לעבוד במלוא המרץ גם אחרי מחאת הקיץ".

 

לדבריו, "הדו"ח מתאר בדיוק את מדיניותו של נתניהו כשר אוצר וכשר בממשלה של הטבות לעשירים וקיצוצים לעניים. לעניים מקצצים בקצבאות ושוחקים את מעמד הביניים באמצעות הפרטת שירותי הרווחה. כל זה בזמן שאת העשירונים העליונים מחזקים באמצעות הטבות מס".

 

הפעילה החברתית תמי מולד חיו הוסיפה כי "הדו"ח מאשש את הטענה שבשמה יצאו חצי מיליון אזרחים לרחובות, לפיה אחת הבעיות העיקריות כאן היא הפערים הכלכליים חברתיים". לדבריה, "מי שאחראי לפערים היא מדינת ישראל, כשבנק ישראל מצביע על נקודת השבר של 2003 עם קיצוץ הקצבאות.

 

"אנחנו שוב מגלים את חולשתה של מדיניות המיסוי אתה לא יכול לצמצם גירעון רק באמצעות סיוע לקבוצות אוכלוסייה חזקות, בזמן שאתה נוטש את מעמד הביניים ואת האוכלוסיות המוחלשות".

 

"פישר ובנק ישראל אינם צופים מהצד"

מתנועת "ישראל יקרה לנו" נמסר בתגובה כי "פישר אינו יכול לרחוץ בנקיון כפיו - בנק ישראל אחראי גם הוא להעמקת הפערים". בהודעה שפרסמה התנועה נכתב עוד כי "סטנלי פישר והבנק שהוא עומד בראשו אינם 'צופה מהצד', האינפלציה מאז 2006 היא המס הכבד ביותר המוטל על שכבות הביניים - ובנק ישראל שותף בכיר לכך שישראל הפכה יקרה מדי לאזרחיה הקורעים בנטל.

 

"מדיניות הריבית הנמוכה לטייקונים שהוביל פישר עזרה להגברת המינוף. המינוף אפשר השתלטות על נכסים, הגביר את הריכוזיות, הוריד את התחרותיות ועזר למונופליזציה של הכלכלה הישראלית".

 

בתנועה סיכמו וכתבו: "כיועצה הכלכלי של הממשלה, ראוי שהוא יהיה קשוב לעם במקום לבנקאים אשר נוטלים לעצמם משכורות מפליגות ולטייקונים הנהנים מאשראי זול".

  

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מראות הקיץ יחזרו?
צילום: אמיר לוי
מומלצים