שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages

קולטים את הענף: איגרוף בלונדון 2012

מה משותף למוחמד עלי, ג'ו פרייזר, ג'ורג' פורמן ולנוקס לואיס? כולם התחילו את הקריירה עם מדליית זהב אולימפית. איזו היסטוריה תיקבע בלונדון? לראשונה נראה גם מתאגרפות (ולא, הן לא ילבשו חצאיות). וכמה ישראלים ייכנסו לזירה? אם ניחשתם "אפס", צדקתם

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: סנט לואיס 1904.

מספר אולימפיאדות: 23.

מתי נכנסו נשים: הופעה ראשונה בלונדון 2012.

 

על רגל אחת

איגרוף היה חלק מהמשחקים האולימפיים הקדומים ביוון במאה השביעית לפני הספירה. כפפות? בדיחה טובה. המתחרים ליפפו רצועות עור סביב אגרופיהם. בשנת 1867, כשהענף הפך למודרני באנגליה, נוספו גם הכפפות המרופדות לחלק מהמשחק, וכיום הן מסומנות בפס לבן באזור הפרקים. אבל גם אם עברו לא מעט שנים מיוון העתיקה ועד לונדון 2012, העיקרון בבסיסו נותר זהה: שני ספורטאים עומדים וחובטים אחד בשני באגרופיהם. אגב, השבדים עדיני הנפש אסרו על איגרוף במדינתם, וכך נשאר הענף מחוץ לתוכנית האולימפית ב-1912.

 

ענף האיגרוף היה ונשאר ספורט חובבני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ענף האיגרוף היה ונשאר ספורט חובבני(צילום: רויטרס)

 

מרבית ענפי הספורט ביטלו את האיסור על השתתפות ספורטאים מקצוענים באולימפיאדה, אבל איגרוף אולימפי היה ונשאר ספורט חובבני. הקרבות קצרים בהרבה מאשר במקצוענים (שלושה סיבובים בני שלוש דקות לעומת 12-10 סיבובים), והמתאגרפים מוגנים יותר וחובשים קסדות (לעומת ראשים חשופים אצל המקצוענים).

תחרויות הגברים מחולקות לעשרה משקלים, וכל מדינה יכולה לשלוח נציג אחד בלבד לכל משקל. כל מכה חוקית מעניקה נקודה, וישנן מספר דרכים להשיג ניצחון: 1. נוקאאוט (הפלת היריב במכת אגרוף באופן שיגרום לו להישאר על הקרקע עד שהשופט ספר עד עשר. 2. צבירת יותר נקודות מהיריב בסיום הקרב. 3. הובלה ביתרון 12 נקודות באחד הסיבובים - יתרון שמפסיק אוטומטית את הקרב.

 

נשים יערכו הופעת בכורה באולימפיאדה, כך שאף ענף בלונדון 2012 לא יסבול מהדרת נשים. הן יתחרו בשלושה משקלים, וכל קרב נשים יימשך ארבעה סיבובים בני שתי דקות. במהלך השנה האחרונה התעורר ויכוח מתוקשר סביב הלבוש של המתאגרפות. ראשי הענף דרשו שהן ילבשו חצאיות כדי להגביר את הפופולריות, אבל בסופו של דבר התקפלו בעקבות המחאה האדירה, ובלונדון כל מתאגרפת תלבש מה שבא לה. כמו שצריך.

 

לראשונה בלונדון 2012, איגרוף גם לנשים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לראשונה בלונדון 2012, איגרוף גם לנשים(צילום: gettyimages)

 

המטרה: להפיל את היריב בנוקאאוט או לצבור יותר נקודות.

החוקים:

• שיטת הניקוד: נקודה מוענקת למתאגרף שפוגע בראשו או בפלג הגוף העליון של יריבו (עם החלק הלבן של הכפפה). אבל רגע, זה לא כל-כך פשוט: הקרב מנוהל ע"י חמישה שופטים, ולפחות שלושה מהם צריכים ללחוץ על כפתור הניקוד בהפרש של שנייה אחד מהשני מהחבטה כדי שהנקודה תיחשב. כמו ב-THE VOICE. בסיום כל סיבוב מוענקות 10 נקודות למתאגרף שהשיג את מירב הנקודות ו-9 ליריבו.

• מכה מתחת לחגורה: הידעתם? המתאגרפים לובשים חגורה, וכל מכה מתחתיה אסורה.

 

המעצמות הגדולות

ארה"ב היא שליטת הזירה עם 109 מדליות, 48 מהן מזהב. במקום השני נמצאת קובה עם 63 מדליות, כולל 32 מוזהבות. באולימפיאדה הראשונה ב-1904 גרפה ארה"ב את כל 18 המדליות, אך בזו שלאחריה בריטניה השתלטה על העניינים. בין 1948 ל-1988 הייתה פולין בעלת הבית, אבל החל משנת 2000 הפכו התחרויות לצמודות יותר, ומגוון מדינות זכו במדליות.

 

רגעים מרגשים בענף גם באתונה 2004 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
רגעים מרגשים בענף גם באתונה 2004(צילום: איי פי)

 

המתאגרפים הגדולים

לא מעט אגדות איגרוף החלו את הקריירה עם מדליית זהב אולימפית, לפני שהפכו לאלופי עולם במשקל כבד. מוחמד עלי, כשעוד קראו לו קסיוס קליי, ניצח במשקל קל כבד ברומא 1960 (ומאוחר יותר השליך את המדליה לנהר, לדבריו, לאחר שמסעדה ללבנים בלבד בלואיוויל סירבה להעניק לו שירות). ג'ו פרייזר (משקל כבד) עשה זאת בטוקיו 1964, וג'ורג' פורמן שיחזר את ההישג במכסיקו סיטי 1968. לנוקס לואיס, כשעוד ייצג את קנדה, לקח זהב במשקל הסופר כבד בסיאול 1988.

 

שלושה מתאגרפים זכו בשלוש מדליות זהב רצופות: הפולני לאזלו פאפ (לונדון 48' עד מלבורן 56') עשה את זה במשקל הקל בינוני והבינוני. הקובני תיאופילו סטיבנסון (מינכן 72' עד מוסקבה 80') נחשב למתאגרף במשקל כבד הטוב בכל הזמנים מבין החובבנים. בן ארצו פליקס סאבון (ברצלונה 92' עד סידני 2000) חיקה אותו וגם הוסיף גם 6 אליפויות עולם רצופות.

 

ג'ו פרייזר נגד מוחמד עלי. מהאגדות הגדולות שבאיגרוף (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
ג'ו פרייזר נגד מוחמד עלי. מהאגדות הגדולות שבאיגרוף(צילום: איי פי)

 

תחרויות האגרוף בלונדון 2012

תאריכים: 28 ביולי עד 12 באוגוסט.

מקום: אקסל, לונדון.

מספר משתתפים: 286 (250 גברים, 36 נשים).

מספר תחרויות הגברים: 10 (זבוב קל - 49 ק"ג. זבוב – 52 ק"ג. תרנגול – 56 ק"ג. קל – 60 ק"ג. מעורב קל – 64 ק"ג. מעורב – 69 ק"ג. בינוני – 75 ק"ג. קל כבד – 81 ק"ג. כבד – 91 ק"ג. סופר כבד – 91+ ק"ג).

מספר תחרויות הנשים: 3 (קל – 51 ק"ג. זבוב – 60 ק"ג. בינוני – 75 ק"ג).

מבנה התחרויות: שיטת נוקאאוט, תרתי משמע. שני מפסידי חצי הגמר זוכים בארד.

 

הזווית הישראלית

חמישה מתאגרפים עד היום ייצגו את ישראל באולימפיאדות. זכור במיוחד סיפורו של יהודה בן חיים ז"ל, שלא יכול היה לקחת חלק בתחרויות בסיאול 1988 בשל יום כיפור. באותה האולימפיאדה הגיע יעקב שמואל (57 ק"ג) עד רבע הגמר – הישג השיא עד היום. מתאגרף ישראלי בלונדון 2012? שלילי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים