שתף קטע נבחר

"בלי שלום, ישראל לא תסכים לפיקוח על הגרעין"

השגריר באו"ם הצהיר כי ישראל לא תחתום על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני כל עוד לא יהיה שלום כולל במזרח התיכון. "זה לא יהיה רלוונטי", הסביר. לדבריו, טרם הוחלט אם ישראל תשתתף בוועידה למען פירוז המזה"ת שתתקיים השנה

השלום - תנאי לדיונים על פירוק המזרח התיכון מנשק גרעיני. שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, הצהיר אתמול (יום ו') כי לא ייתכן הסכם לפירוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית כל עוד אין "שלום כולל באזור". לדבריו, ישראל גם טרם החליטה אם תשתתף בוועידה הבינלאומית בנושא, שצפויה להתכנס בפינלנד.

 

עוד בערוץ החדשות:

"המוסד צמצם את הפעילות החשאית באיראן"

עזה: צה"ל הרג פלסטיני, חמאס הרחיק מפגינים

 

לוועידה, שמתוכננת להתקיים בהמשך השנה, טרם נקבע מועד סופי, אולם מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, כבר הביע תקווה כי ישראל תסכים ליטול בה חלק. על כינוס הוועידה החליטו 189 המדינות החתומות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) משנת 1968, בעת שהתכנסו לפני כשנתיים כדי לעדכן ולתקן את האמנה.

 

בשיחתו עם כתבים זרים, הבהיר השגריר כי ישראל תסכים להצטרף להסכם הקורא לפירוק מנשק גרעיני רק "כשיהיה שלום כולל באזור. עד אז, אנחנו מרגישים שזה יהיה משהו לחלוטין לא רלוונטי". לדברי פרושאור, בעבר נרשמו יותר מדי מקרים בהם מדינות באזור כמו עיראק וסוריה שאפו לפתח תוכנית גרעין, ואילו יכולתה של הקהילה הבינלאומית לפעול בנושא הייתה מוגבלת מאוד.

 

הכור בדימונה. נדרש לפיקוח מקיף? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור בדימונה. נדרש לפיקוח מקיף?(צילום: AFP)

 

המדינות החתומות על אמנת ה-NPT אישרו בכינוסן במאי 2010 החלטה הכוללת תוכנית פעולה רב-שלבית לקראת פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני, במסגרתו נקבו המדינות - לראשונה באופן מפורש - בשמה של ישראל כמדינה שיש להעמיד את מתקניה הגרעיניים תחת פיקוח.

 

ההחלטה גם קראה למזכ"ל האו"ם באן לארגן השנה ועידה של כל מדינות המזרח התיכון כדי לקדם את הפיכתו של האזור לנקי מנשק להשמדה המונית, כפי שדורשת האמנה, וכן דרשה מישראל לחתום על אמנת ה-NPT ולהעמיד את מתקניה הגרעיניים תחת "פיקוח מקיף" של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). איראן לא הוזכרה בהחלטה.

 

בישראל דחו אז את החלטת המדינות וכינו את תוכניתן "צבועה". "ישראל היא היחידה שמוזכרת", אמר גורם בכיר

בירושלים, "בעוד ההחלטה איננה מתייחסת לעובדה שמדינות כמו הודו, פקיסטן וצפון קוריאה מחזיקות בנשק גרעיני, וגרוע מזה - מתעלמת מעובדה שאיראן מנסה להשיג נשק שכזה".

 

גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הבהיר כי עמדת המדינות החתומות על ההחלטה אינה מקובלת עליו. "ארה"ב מקבלת בברכה את ההסכמה שהשיגו המדינות", נאמר בהודעה שפרסם הבית הלבן. "ההסכם כולל צעדים מאוזנים ומציאותיים שיקדמו את הפירוק מנשק גרעיני, אך אנו מתנגדים לבידוד ישראל בהחלטה".

 

מנגד, איראן בירכה על המהלך וקראה לוושינגטון להעניק לו גיבוי. "זהו צעד לקראת יצירת עולם נקי מנשק גרעיני", אמר עלי אסגר סולטניה, שגריר איראן לוועידה. לדבריו, "על ארצות הברית לציית לדרישת הקהילה הבינלאומית בבואה לחייב את ישראל לקבל על עצמה את אמנת פירוז הגרעין, ולהעמיד את מתקניה הגרעיניים לפיקוח".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר רון פרושאור
צילום: שחר עזרן
מומלצים