שתף קטע נבחר

מכת חשמל: "מתנת חג, החלשים נדחפים לתהום"

העלייה הנוספת במחיר החשמל והדלק שוחקת עוד יותר את מעמד הביניים וגוררת מטה את החלשים. בעמותות הסיוע מדווחים על שינוי בהרכב מבקשי הסיוע לקראת פסח: "מאבטחים, עובדי ניקיון ואפילו עובדי מדינה - כולם מתביישים, אבל נאלצים להודות שהם זקוקים לעזרה"

זעם, חשש מקריסה כלכלית וגידול משמעותי בקרב משפחות הפונות לסיוע - חג הפסח המתקרב מביא עמו לא רק תמונות אביביות ותחושה חגיגית, אלא גם דכדוך ותחושות קשות בקרב עמותות המסייעות לשכבות החלשות. העלייה החדה במחיר החשמל הוסיפה, מבחינה זו, שמן למדורה הגדולה גם כך של מעמד הביניים. "החלשים נאבקים כדי לשרוד כבר זמן רב, המכות האחרונות עלולות להפיל אותם באופן סופי", מזהירים.

 

המחאה החברתית חוזרת - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

בחצות זינק מחיר החשמל ביותר מ-8% והדלק עלה בחמש אגורות לשיא של 8 שקלים לליטר. כשאלו פני הדברים, מזהיר רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", מפני "קריסה של משפחות רבות, בשל ההוצאות הגדולות של החג בשילוב עם חשבונות החשמל המאמירים". על-פי נתוני העמותה - שמטפלת מדי חודש בכ-3,000 פניות לסיוע על רקע מצוקה כלכלית, פרופיל הפונים בשנתיים האחרונות השתנה: כ-45% מהם מוגדרים כיום כמעמד ביניים, ואילו בשנת 2009, רק 25% מהפונים השתייכו לפלח אוכלוסייה זה.

 

"משק בית ממוצע לא מסוגל לתכנן היום את עתידו הכלכלי בגלל השינויים התכופים במחירי מוצרי היסוד, כמו חשמל ומים", אמר מלמד, שחזה חודשים קשים עוד יותר. "הוצאות החג יורגשו כשיגיעו החשבונות המנופחים של החורף. בקיץ זה יעשה חור עמוק בכיס, וישפיע על היכולת לשלוח ילדים לקייטנות ועל החזרה ללימודים".

 

בעמותת "פתחון לב", שמסייעת לכ-2,000 משפחות בחודש, דיווחו על נתונים ברוח דומה. לדברי המנכ"ל ניסים ציוני, כשליש מהפונים מגיעים ממשפחות בהן אחד או שניים מבני הזוג עובדים. "בשנתיים האחרונות יש עלייה חדה וברורה במספר המשפחות המוגדרות 'מעמד ביניים', שנקלעות למצוקה ומגיעות אלינו". הוא הוסיף: "מה שמאפיין את האנשים האלו זה תסכול וכעס".

 

"עשר המכות", אמש בכיכר רבין (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
"עשר המכות", אמש בכיכר רבין(צילום: בן קלמר)
 

"החלשים קיבלו מתנה מממשלת ישראל לכבוד החג. העיתוי הופך את כל הסיפור למגוחך הרבה יותר", אמר ל-ynet אהרון כהן, מנכ"ל עמותת "תכלית", שמעבירה סלי מזון לכ-700 משפחות מדי חודש. "מאבטחים, עובדי ניקיון ואפילו עובדי מדינה - כולם מתביישים, אבל נאלצים להודות שהם זקוקים לעזרה. העליות האחרונות ישפיעו על אלו שאין להם ועל אלו שיש להם מעט. האנשים האלה קורסים ממילא, וההתייקרויות הללו דוחפות אותם לתהום".

 

מנכ"ל "לתת", עו"ד ערן וינטרוב, הצטרף אף הוא להערכות הקודרות ואמר: "העליות מעמיקות את המצוקה ומחריפות את קשיי ההישרדות של השכבות המוחלשות. ניתן לראות את ההשלכות של המדיניות האנטי חברתית הזו לקראת חג הפסח הקרב וגם לאורך כל השנה".

 

בתחנות הדלק, סמל בולט ליוקר המחיה בחודשים האחרונים, הביעו אזרחים שאט נפש מהסחף השלילי בערך כספם. "אחרי שקיבלתי 1,200 שקל חשבון חשמל, נהיה בלתי אפשרי לחיות במדינה ואני עוד מרוויחה מעל הממוצע", אמרה ל-ynet ליאור בת ה-35 מגבעתיים. "אם אני חושבת פעמיים לפני שאני קונה חמש או שש עגבניות, זה עצוב". 

 

 

עליית מחירי הדלק ()
עליית מחירי הדלק
 

 

באחת מתחנות הדלק ברמת גן, הדגיש ראובן, בן 60 מפתח תקווה, כי "אנחנו לכודים כמו עכברים במשחק גדול מאיתנו, ולא נותר לנו אלא לשחק. השוק העולמי קובע לנו את המחירים ואין מה לעשות".

 

רן, בן 44, אב לשלושה מרמת גן, הסכים עמו רק באופן חלקי. "העלייה חלקה מהכרח המציאות, אבל מרביתה מהכרח המדינה, שהחליטה שרוב הכנסותיה יהיו ממסים עקיפים, ואנחנו אוכלים אותה".

 

רותם בת ה-32, אם לילד מרמת גן, סיפרה על הפתרונות המקוריים להעביר את לילות החורף. "הנתח שאנחנו משלמים עבור חשמל ודלק הוא אחוז נכבד מהמשכורות שלנו, ואנחנו נאלצים לחשב כל צעד. אנחנו מנסים לחסוך כמה שאנחנו יכולים וישנים עם פליזים בבית, זו המציאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד יוקר המחיה בתל אביב
צילום: בן קלמר
מומלצים