שתף קטע נבחר

עושים סדר: מהן זכויות העובדים במהלך הפסח?

חג הפסח עומד בפתח ועובדים רבים שואלים את עצמם מהן הזכויות המגיעות להם בעבור עבודה במהלך חג החירות?

פקודת סדרי השלטון והמשפט קובעת שהוראות חוק שעות העבודה והמנוחה, העוסקות בזכויות עובדים בחגים, חלות על עובדים יהודים לגבי חגי ישראל, ועל עובדים שאינם יהודים בהתאם לחגיהם עדותיהם. עובדים שאינם יהודים רשאים לקחת את חופשותיהם בהתאם לחגי ישראל, זאת בהתאם לבחירה והודעה מראש.

 

 

מומחי דטה פקס, מרכז המידע הישראלי ליחסי עבודה, שכר וחישובים מסבירים: ימי החג הם אלה - 2 ימי ראש השנה, יום הכיפורים, 2 ימי סוכות, 2 ימי פסח, חג השבועות ויום העצמאות. עובד במשכורת חודשית זכאי לשכר עבודה גם עבור ימי חג החלים באותו חודש, מאחר שהבסיס לתשלום שכר עבודתו הוא חודשי (קבוע). עובד כזה יקבל את משכורתו הקבועה גם בחודש בו חל חג והוא אינו זכאי לתשלום נוסף עבור ימי החג

 

עובד בשכר יומי (או קבלני או לפי שעות), זכאי לתשלום בגין ימי חג, בתנאי שעבד לפחות, שלושה חודשים במקום העבודה ובתנאי שלא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (יום לפני החג ויום אחרי החג), אלא בהסכמת המעביד. הוראה זו חלה מכוח צו ההרחבה בדבר קיצור שבוע העבודה ל- 43 שעות, שחל, כידוע, החל מיום 1.7.2000, על כל העובדים והמעבידים במשק .

 

בכל מקרה, יש לבדוק האם במקום עבודה מסוים קיים הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הסכם אישי או נוהג המיטיבים עם העובדים מעבר להוראה הנובעת מצו ההרחבה האמור. במקרה כזה, יש לנהוג על-פי ההוראה המיטיבה עם העובד.

 

יש לי שורת מטלות לבצע ערב החג. החוק מתחשב?

חוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי יום העבודה בערב חג וביום שישי הינו בן 7 שעות, במקומות עבודה בהם עובדים 6 ימי עבודה בשבוע (8 שעות עבודה ביום). לגבי מקומות עבודה בהם עובדים 5 ימי עבודה בשבוע (9 שעות עבודה ביום או פחות, על-פי צו ההרחבה בדבר קיצור שעות העבודה השבועיות) וחל שם ההסכם הקיבוצי בדבר עבודה ב-5 ימים בשבוע או צו ההרחבה שהוצא מכוחו, נקבע כי: "בערבי חגי ישראל החלים ביום שהעובד חייב לעבוד בו יהיה יום עבודה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות - כלומר, בתשלום של יום מלא –  או יום עבודה בן 7 שעות בתשלום של 8 שעות.

 

ההנהלה ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור. בכל מקרה אחר יש לנהוג על-פי ההסכמים החלים באותו מקום עבודה או הנוהג הקיים בו.

 

ומה לגבי תשלום בגין שעות עבודה בערב חג?

ערב פסח חל השנה ביום ו'. לגבי העובדים חמישה ימי עבודה בשבוע, כשיום ו' הינו "היום הפנוי" לגביהם, יחולו הכללים שלהלן: עובדים במשכורת חודשית יקבלו משכורתם החודשית הרגילה ואילו עובדים "בשכר", לא יהיו זכאים לתשלום עבור ערב החג, מכיוון שאינם עובדים בו.

 

השנה חל חג הפסח ביום שבת. מה המשמעות של כך?

עובדים במשכורת חודשית יקבלו משכורתם החודשית הרגילה. אמנם, חלק מההסכמים הקיבוציים הענפיים החלים במשק וצווי ההרחבה שהוצאו מכוחם קובעים, כי יש לשלם לעובדים "בשכר" (יומיים, שעתיים ובשכר קבלני), גם בגין יום חג החל בשבת; אולם צו ההרחבה אשר הוזכר לעיל (מיום 1.7.2000) קובע, כי עובד בשכר, כאמור, לא יהיה זכאי לתשלום בגין יום חג החל בשבת .בכל מקרה, יש לנהוג על-פי ההסכמים החלים באותו מקום עבודה או הנוהג הקיים בו.

 

מה הדין לגבי יום חג שחל ב"יום הפנוי" במקום עבודה בו עובדים 5 ימי עבודה בשבוע?

השנה חל פסח שני ביום ו' (13.4.2012). האם עובדים העובדים חמישה ימי עבודה בשבוע, כשיום ו' הינו "היום הפנוי" שלהם, זכאים לתשלום עבור יום החג. ההסכם הקיבוצי הכללי, שדן במעבר העובדים לשבוע עבודה בן 5 ימים וצו ההרחבה שהוצא מכוחו קובעים, כי עובדים בשכר לא יהיו זכאים "לתשלום נפרד עבור ימי חג החלים ביום הפנוי".

 

יש לציין, שצו ההרחבה בענין קיצור שבוע העבודה ל- 43 שעות (מיום 1.7.2000) לא מתייחס כלל לחובת תשלום החג ביום הפנוי אלא רק לתשלום עבור חג החל בשבת: "עובד לא יהיה זכאי לימי חג החלים בשבת", כאמור לעיל. מהאמור בשני ההסכמים והצווים הנ"ל עולה, לדעתנו, שהן במקרה בו חג חל ביום הפנוי והן במקרה בו יחול החג ביום שבת – לא יהיה זכאי עובד בשכר לתשלום נפרד עבורו וזאת, רק אם לא קיים באותו מקום עבודה הסכם הקובע אחרת לענין זה. עובד חודשי, יקבל את משכורתו הרגילה.

 

מה הדין לגבי שעות עבודה בחול המועד

אין בחוק כל הוראה המתייחסת לשעות עבודה ב"חול המועד" או לתשלום בגינן. מבחינת חוקי העבודה - ימי העבודה בחול המועד הינם ימי עבודה רגילים לכל דבר וענין. כל זאת - אם אין הסכם קיבוצי, הסכם אישי או נוהג במקום העבודה, הקובעים אחרת.

 

תשלום עבור ימי עבודה במהלך החג

עבור עבודה במהלך החג עובד זכאי לתשלום בשיעור של 150% משכרו לכל הפחות (כלומר, תוספת של 50% על השכר הרגיל). אולם אם חל על מקום העבודה הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה ענפי ו/או חוזה אישי ו/או נוהג, המעניקים גמול בשיעור גבוה יותר על המעסיק לשלם בהתאם לשיעור המיטיב.

 

לצד האמור יש לזכור כי נקבע, שאם העובד עובד בחג, שלא מתוך בחירה אלא מתוך כורח, הוא זכאי לתשלום עבור אותו יום כיום עבודה, בתוספת הגמול בעבור עבודה בחגים (דהיינו, יהיה זכאי לתוספת של 150% לשכרו ולא של 50% ).

מה הדין באשר לתשלום עבור ימי חג לעובד אשר אינו עובד מידי יום

 

לגבי תשלום עבור ימי חג לעובד (יומי או שעתי) אשר אינו עובד מידי יום, קיימות שתי פרשנויות:

האחת - שעובד כנ"ל אינו זכאי כלל לתשלום בגין ימי חג, כיוון שצו ההרחבה הנזכר לעיל קובע, כי עובד יהיה זכאי לתשלום בגין ימי חג (לאחר שלושה חודשי עבודה) רק בתנאי ש"לא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג, אלא בהסכמת המעביד". הדוגלים בפרשנות זו למדים מתנאי זה, כי כוונת מוציא הצו היתה לזכות רק עובדים העובדים מידי יום, בתשלום עבור ימי חג.

השנייה - שעובד כנ"ל זכאי לתשלום עבור ימי חג, רק אם יום החג חל ביום בו אמור היה לעבוד.

 

האם יש לשלם "דמי חגים" לעובד לא יהודי?

מעביד לא חייב לשלם לעובד שאינו יהודי גם עבור ימי חג יהודיים וגם עבור ימי חג לפי דתו של אותו עובד. במקרה כזה יבחר העובד אם לקבל תשלום עבור חגי ישראל או עבור חגי דתו.

 

האם המעביד רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת במהלך חג הפסח?

קביעת לוח המועדים שבהם יצאו עובדים לחופשה היא מסמכויות המעביד. אמנם, בדרך-כלל, יש להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו, אך בסופו של דבר המעביד הוא זה "הנותן" חופשות או קובע את מועדן.

 

לאמור לעיל יש להוסיף את הוראת החוק הקובעת, כי על החופשה להיות רצופה, אלא שבהסכמת העובד והמעביד אפשר לחלקה, ובלבד שפרק אחד ממנה יהיה לפחות בן שבעה ימים (סעיף 8 לחוק חופשה שנתית) וכן - אם אורך החופשה הוא שבעה ימים ומעלה, על המעביד לקבוע את מועד תחילתה 14 יום מראש (סעיף 9).בהתמלא התנאים הנ"ל ובכל הנוגע לאותם עובדים שלגביהם הודיע המעביד כי יזקוף את הימים בהם ייעדרו מהעבודה עקב החופשה המרוכזת, על-חשבון ימי חופשתם השנתית הצבורה, הוא נוהג כשורה.

 

אולם, לדברי מומחי דטה פקס, לא נוהג המעביד כשורה בכל הנוגע לעובד שלא נותרו לזכותו ימי חופשה בלתי מנוצלים. במידה שעובד זה מוכן לבוא ולעבוד באותם ימים, אין המעביד רשאי לאלצו לשבות מעבודה ולא לשלם לו שכר בגין אותה התקופה בה לא ישהה בעבודה, ולא מרצונו.

 

כל חופשה ללא תשלום חייבת את הסכמת שני הצדדים: במידה ולא הושגה הסכמה כזו מצד העובד, על המעביד לשלם לו את שכרו, כרגיל וזאת - אף אם לא עבד בפועל.

 

האם העובד זכאי לתשלום דמי חגים בזמן חופשה ללא תשלום?

חופשה ללא תשלום - כשמה כן היא ; כלומר - עובד הנמצא בחופשה ללא תשלום אינו זכאי לכל תשלום מאת מעבידו באותה התקופה. לכן, גם אם חלים ימי חג בתקופה בה שוהה העובד בחופשה ללא תשלום, לא יהיה זכאי לתשלום בגינם. למרות שבמהלך תקופת החופשה ללא תשלום נמשכים יחסי עובד-מעביד, אין העובד חייב לעבוד באותה התקופה ואין המעביד חייב לשלם לו שכר עבודה (והרי דינו של תשלום בגין ימי חג כדין שכר עבודה) או כל תשלום אחר.

 

עו"ד רועי גאליס, שותף במשרד עוה"ד בן חיים, כהן & גאליס מוסיף כי המעביד רשאי לנכות ממשכורתו של העובד יום חופשה מלא גם אם לקח האחרון את יום החופש בערב החג. עם זאת, במקרים בהם קיים הסכם קיבוצי או הסכם אישי אחר בין העובד למעביד, יש לבחור בהוראה המטיבה ביותר עם העובד. חוק שעות עבודה ומנוחה אינו מתייחס לימי חול המועד כימים מיוחדים המזכים את העובדים בשכר נוסף כאמור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים