שתף קטע נבחר

בכורות ישראליות בפסטיבל הקולנוע הגאה

התמודדות עם הורים שמרנים, להקת שירי אירוויזיון ויום בחיי הקהילה - אלה מקצת הנושאים שבהם עוסקים הסרטים שיוקרנו השנה בפסטיבל הקולנוע הגאה, שיציג מספר שיא של פיצ'רים

שבע שנים אחרי שהוקם, פסטיבל הקולנוע הגאה, שייפתח ב-9 ביוני בסינמטק תל אביב, רושם השנה שיאים חדשים עם היקף גדול משמעותית של סרטים ישראליים באורך מלא שיוקרנו במסגרתו בבכורה. היקף הסרטים הקצרים שיוקרנו הכפיל את עצמו גם כן והשנה לראשונה יאפשר הפסטיבל, שיתפרש על פני שמונה ימים, חשיפה נוספת למקבץ סרטים שיוקרנו בפסטיבל "דוקאביב" ועוסקים בנושאים גאים.

 

רשימת הפיצ'רים כוללת סרטי תעודה וסרטים עלילתיים שעוסקים בקשת של נושאים אך הקו המחבר ביניהם נותן דגש ליצירה אישית שמתבוננת פנימה. כך למשל הסרט התיעודי, "Home Is You", של איה ויעל שוויד שעוסק בהתמודדות של הזוג עם הורים שמרנים שמסרבים להכיר באהבתן. סרט תעודה נוסף ברשימה הוא "יורופאלש" שיצרו במשותף רועי עברון ודניאלה איזנמן ובמרכזו חברי הלהקה שמחליפה את אפרוריות היומיום בהופעות שבועיות באוויטה עם להיטים מתוך האירוויזיון.

 

מתוך "סרק" של מיכל ויניק ()
מתוך "סרק" של מיכל ויניק

 

השנה לראשונה השקיע הפסטיבל בפרויקט עצמאי שיוקרן אף הוא במסגרת הפיצ'רים הישראליים תחת הכותרת: "Gay In A Day". הפרויקט, ששואב השראה מסרטו של קווין מקדונלד שהפיקו האחים רידלי וטוני סקוט "Day In A Life", מציג פסיפס שמורכב מצילומי וידאו של חברים בקהילה ההומו-לסבית-טרנסג'נדרית בישראל שצולמו כולם ביום אחד, 11.11.11, ומשמשים קפסולת זמן לקהילה צבעונית ורבת רבדים. את הפרויקט ערכו במשותף ענת סלומון ויאיר הוכנר.

 

צמד היוצרים ערן קובליק קידר וריקרדו רויסטשר חוזרים השנה לפסטיבל עם "Air Time", סרט תל אביבי שבמרכזו נשא HIV שכותב בלוג, אחותו שמפתחת רומן וירטואלי עם דמות בבלוג של אחיה וחברו הטוב שמתעד סטוצים של עצמו.

 

הסרט שינעל את קטגורית הפיצ'רים בהקרנת טרום בכורה הוא "יותר איטי מלב", סרטם המשותף של ינאי גוז ויוני זיכהולץ שבמרכזו קשרים מורכבים בין שלושה צעירים – אמן רחוב רומנטיקן ומציצן לילי, סופרת צעירה שמחפשת גיבור לספרה החדש וחברו הקרוב שחי חיים כפולים כחרדי בעל משפחה ביום וכאמן דראג בלילה. העלילה מתחילה להסתבך כשהסופרת מחליטה לפעול כדי לנתק בין שני החברים.

 

"אנחנו לא לוקחים כברור מאליו את הבחירה של היוצרים להציג בפסטיבל שלנו את סרטיהם בבכורה", אומר מייסד ומנהל הפסטיבל יאיר הוכנר, "יש עדיין המון יוצרים שמפחדים מסטיגמה שעלולה לדבוק בהם ובסרטים שלהם ויש כאלה שחוששים שיתייגו אותם כמיועדים לקהילה הגאה בלבד. יש אחרים שמעדיפים את הפרסים הגדולים שהפסטיבלים הכלליים מעניקים ושלנו אין כל דרך להתחרות בהם. פסטיבל הקולנוע הגאה הוא שער אל קהל גדול של צופים ואנחנו מהווים גם מקפצה להפצות בחו"ל בזכות השקעה מאד גדולה בקידום הסרטים גם בהמשך הדרך בפסטיבלים מקבילים לנו במקומות אחרים".

 

מעט מדי סרטים פוליטיים

לדברי הוכנר, בתוך רשימת ההצעות שמגיעות לפסטיבל מעטים הסרטים שעוסקים בשאלות פוליטיות. "אנחנו עדיין מחכים שמישהו יבוא וייתן בראש כי הבועה שהקהילה בנתה כאן לעצמה גורמת לאנשים לחשוב שהכל בסדר ולא כך הוא", אומר הוכנר, "יש מעט מאוד סרטים שמבטאים עשייה פוליטית שמדברת על מצב הקהילה או על דילמות שקשורות לחיים פה כמו בסרטו של אייל גולדברג, 'פודרה', שמתלבט אם להמשיך לעשות מילואים או סרטו של יריב מוזר, 'גברים בלתי נראים', על הומואים פלסטינים בארון שמוצאים מפלט בתל אביב. הייתי רוצה לראות יותר עשייה פוליטית שנוגעת בנושאים בוערים כמו למה הומואים לא יכולים לאמץ בישראל, למה אין לנו אפשרות להסתייע בפונדקאות ולמה עדיין אי אפשר להתחתן בארץ. אבל כנראה שהעשייה הקולנועית עדיין לא לחלוטין מגובשת בהקשרים האלה".

 

חשיפה לעשייה עם הקשרים פוליטיים יותר תינתן במסגרת הפסטיבל לשתיים מיצירותיו של יהונתן סגל שיציג את סרטו האחרון "אודם", ואת "קשר עיר" שכתב וביים. הפסטיבל יציין במקביל 20 שנה לצאת סרטו של עמוס גוטמן, "חסד מופלא", שהיה ליצירה הקולנועית הישראלית הראשונה שעסקה במחלת האיידס. הסרט, בכיכובם של גל הויברגר, רבקה מיכאלי, שרון אלכסנדר, אקי אבני וקארין אופיר, מבוסס על הביוגרפיה של הבמאי.

 

לצד הסרטים העלילתיים שם לו הפסטיבל כמטרה לתת במה גם לסטודנטים לקולנוע ולאנשים מתוך הקהילה שיוצרים סרטים קצרים אך אין להם במה מרכזית להציג אותם. "ברור שישנן מסגרות אחרות שמציגות סרטים גאים, אבל החשיפה בפסטיבל לקולנוע גאה ממוקדת", אומר הוכנר, "מעבר לכך, הפסטיבל מציג סרטים של חברים בקהילה שהם לא בהכרח יוצרים שלמדו קולנוע אבל מדברים בשפה ייחודית על נושאים שמעסיקים אותנו".

 

השנה יוקרנו בפסטיבל 35 סרטים קצרים שיתמודדו על פרס בסכום 8,000 שקל, שיוענק מטעם קרן הקולנוע הישראלי. הסרטים הקצרים נעים בין ז'אנרים שונים - אנימציה, תעודה ועלילה - ומרביתם יוקרנו בבכורה. הסרטים עוסקים בשלל נושאים - התמודדות עם מחלת האיידס, יציאה מהארון, הומואים בצבא, מיניות פורנוגרפיה, זנות אינטרנטית וטרנסג'נדריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"באני לאב". מתמודד בתחרות הסרט הישראלי הקצר
לאתר ההטבות
מומלצים