שתף קטע נבחר

פסח באתרי המורשת: רבותיי, ההיסטוריה חוזרת

אתרי המורשת בארץ מציעים פעילויות לפסח, ובמקומות שבהם טרם נס לֵחָהּ של ההיסטוריה. הנה מקבץ של כמה מהפעילויות המיוחדות שמחכות לכם בחול המועד

>> טיולים, אירועים ופעילויות - הכל בעמוד פסח המיוחד של ynet

 

צפון

 

מחנה המעפילים בעתלית

חשיבות המקום: אתר לאומי המשמש כמרכז חינוכי ללימוד תולדות ההעפלה לארץ ישראל ולהנצחת גבורת הלוחמים. במקום סיור בדגם אניית המעפילים "גלינה" הכולל חזיון אור קולי; משחקי מחשב מולטימדיה אינטראקטיביים, ביקור בצריפים של מחנה המעצר, וספרייה חינוכית היסטורית. כמו כן פועל במקום מאגר המידע הממוחשב "בנתיבי ההעפלה" הכולל עדויות מעפילים ופעילי העפלה וכן פרטים אודות אוניות המעפילים ומחנות המעצר.

 

פעילות מיוחדת לפסח: סיורים מודרכים בכל שעה עגולה.

שעות פעילות: חול המועד וערבי חג (סיור אחרון ב-12:00) 9:00-16:00.

עלות: 25-30 שקל

לפרטים והרשמה: 04-9842913


מחנה המעפילים בעתלית (צילום: אלכס ליבק)

 

עין שמר

חשיבות המקום: בשנת 1913 הוקמה חוות עין שמר, שהפכה ברבות השנים לקיבוץ חקלאי בו מאות חברים. זו ההתיישבות השיתופית הראשונה,חלק מההתיישבות החלוצית בארץ בשנות ה-20 של המאה הקודמת. בתחילת שנות ה-80 ביוזמת אחדים מחברי המשק, שוחזרו המבנים ההיסטוריים.

 

בשנת 1983 נפתח מוזיאון 'החצר הישנה' - אתר חינוכי המציג את סיפורו של הקיבוץ דרך תיאור חווייתי של ימי ראשיתו. צריפי המגורים שבפאתי החצר שוחזרו ואתרי המשק הישן קמו לתחייה: הנפחייה, המאפייה, אסם התבואה וסככת המכונות, שבה מוצגים כלים חקלאיים מימי קדם ועד ימינו. בנוסף, בעין שמר פועלים בית בד וטחנת קמח, בהאנגרים הגדולים מוצג אוסף המכונות הגדול בארץ-ישראל, ובמקום פועלת סדנת שימור.

 

פעילות בחול המועד פסח: תצוגה חדשה של טרקטורים וציוד חקלאי מראשית המאה. הדרכות מגוונות לכל הגילאים, פינת סיפור לילדים, פעילויות יצירה ומשחקים לכל המשפחה.מוזאון בנושא ראשית ההתיישבות וראשית הקיבוץ, כולל סרט אור קולי קצר. הפעלת חלוצים: כביסה בגיגית וקרש כביסה, הקמת אוהל, ריצוף בניה ועוד. סיור בעגלה רתומה לטרקטור בקיבוץ של היום כולל ביקור ברפת.

 

שעות פעילות: 8-14/4, כל יום מ- 10:00-15:00.

עלות: ילד ומבוגר (מ- 2 ומעלה ) 25 שקל, אזרח ותיק - 20 שקל

לפרטים ותאום הגעה: טל' 04-6374327


עין שמר (צילום: המועצה לשימור אתרי מורשת)

 

המוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת

חשיבות המקום: המוזיאון מציג את סיפורם של חלוצי העלייה השנייה והשלישית שהתיישבו בעמק יזרעאל, את אורחות חייהם, כלי עבודתם, האוהלים, הבתים, חיי הילדים והמבוגרים באותה תקופה, ההתמודדות עם הקשיים - סיפורים אישיים מרתקים ומרגשים.

פעילות מיוחדת לפסח: תערוכת אמנות "בהתאם לכללי הטקס". מציגים: ענת מסד, ישראל רבינוביץ'. אוצרת: מיכל שכנאי יעקבי ענת מסד מציגה עבודות הניזונות מהנוף התרבותי הטקסי בישראל. ישראל רבינוביץ' יוצר "כתובות אש" ובהן הוא מצטט משירי העמק של נתן אלתרמן ועוד.

עלות: ללא עלות בימיי חול המועד, בסופשבוע: 24 שקל למבוגר, 12 שקל לאזרח ותיק, 20 שקל לילד עד גיל 18

לפרטים והרשמה: שרה אבידב , ברקת כהן 04-6548974

 

תחנת כפר יהושע - אתר רכבת העמק  

חשיבות המקום: תחנת כפר יהושע הינה אחת התחנות הגדולות והמרשימות בתוואי רכבת העמק. באתר שבעה מבני אבן מרשימים בסגנון טמפלרי, שלושה מתוכם שוקמו ושומרו על ידי המועצה לשימור אתרים.

 

מלבד המבנים ששומרו ישנם באתר עוד ארבעה מבנים שונים, ביניהם: מגדל המים, מבנה שירותים, חצר פחם וכן באר מים. בשטח האתר שני קרונות של רכבת ישראל משנות החמישים, שרידי קרון משא אותנטי של רכבת העמק ושני שרידי קרונות עגלה מרכבת העמק, אותם מתכוונת המועצה לשימור לשפץ ולהשמיש להסעה על שרידי המסילה.

 

בנוסף, תצוגה מרהיבה המספרת את סיפורה של רכבת העמק ותחנותיה העיקריות ואת ההווי שאספה סביבה עם השנים.

 

פעילות בחול המועד פסח: סיורים מודרכים בחול המועד: ימים א'-ה' 8/4- 12/4 וטיול אופנים בעקבות רכבת העמק (מגיל 13) בתאום מראש.

שעות פעילות: 09:00-15:00 מחיר כניסה: 10 שקל לאדם

לפרטים נוספים: 04-9534226


כפר יהושע (צילום: יואב גרפיקה ותערוכות)

 

מצודת טיגארט משטרת נהלל

חשיבות המקום: מצודת משטרת נהלל, היושבת בנקודה אסטרטגית על קו התפר שבין נצרת ליגור, נחנכה בשנת 1936, בעיצומם של מאורעות הדמים שהתרחשו ברחבי הארץ.

 

תפקידה של המצודה היה להגן על האוכלוסייה האזרחית בעמק - יהודית וערבית - ועל אנשי השלטון הבריטי. על התחנה פיקד ברוב שנותיה סרג'נט יצחק שבילי, מפקד סמכותי ובעל אישיות מרשימה, שהיו לו יכולות יוצאות דופן בקשירת יחסי רעות עם כל תושבי העמק. סרג'נט שבילי היה נאמן לתפקידו ולמפקדיו הבריטיים, אך גם לאידיאולוגיה שלו, וסייע ליישוב העברי במאבקו להקמת המדינה. תחת מסווה של פעילות משטרתית שגרתית עזרו הוא ושוטרי התחנה שבפיקודו לפעילי ה"הגנה" בפעולות מבצעיות רבות ומגוונות.

 

ביוזמת המועצה לשימור אתרי מורשת שוקמה התחנה והוקם בה מרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ-ישראל. את אווירת אותה תקופה אנו מעבירים במפגש הבלתי אמצעי עם התצוגה החזותית, הממחישה את הקשר שבין הנוטרים של ימי המנדט לשוטרי התחנה של היום.

 

פעילות מיוחדת לפסח: קוֹלְפָּאק, בָרֶט וכובע אוֹסטרלי - סיפורה של משטרת נהלל ההיסטורית, סיורים מודרכים באתר בתאום מראש.

הגעה: כביש 75 בכניסה למנשיה זבדה אזור צומת נהלל

לפרטים נוספים: 04-6415073, ובדוא"ל  

עלות: 10 שקל לאדם


משטרת נהלל (צילום: באדיבות המועצה לשימור אתרים)

 

חצר כנרת

חשיבות המקום: החצר הוקמה בשנת 1908 על אדמות דלייקה ואום-ג'וני, במטרה להכשיר בה פועלים חקלאיים יהודים להתיישבות קבע. חצר כנרת הייתה מעין מעבדה, כור היתוך בו התגבשו הניצנים הראשונים של רעיונות חברתיים, כמו הקבוצה והמושב.

 

כאן חיו ופעלו אישיים מרכזיים בתולדות היישוב בארץ: א.ד. גורדון, רחל המשוררת, האגרונומית חנה מייזל, ברל כצנלסון, זלמן שז"ר ועוד. במקום פועל מרכז הדרכה ומבקרים - העלייה השנייה וההתיישבות בעמק הירדן. מבני החצר, חדר האוכל, האסם, חוות העלמות, החאן העתיק וסרטון על רחל המשוררת. לאחרונה התחדשה החצר בתצוגה מרהיבה וכן הסתיים שימורם ושיקומם של רוב המבנים.

 

פעילות מיוחדת לפסח: פעילות לכל המשפחה סיור בעקבות חלוצים ויצירות ספרותיות, פעילות חוייתית המחייה ספורים מקומיים וסרט באסם "מחלונה של רחל".

שעות פעילות: ימים א' - ה', 9.00 - 16.00

לפרטים נוספים: 04-6709117.

עלות: כניסה והדרכה - 20 שקל למבוגר, 15 שקל לילד עד גיל 18. כניסה רגילה: 18 שקל למבוגר, 13 שקל לילד עד גיל 18.


חצר כנרת (צילום: חצר כנרת)

 

חוויית נהריים באתר גשר הישנה

בין הירמוך לירדן הוקם הסטארט אפ של ראשית המאה הקודמת - מפעל חשמל הידרואלקטרי. באתר חוויית נהריים - מיצג אורקולי יוצא דופן להמחשת פעילותה של תחנת הכוח. סיפורם של אנשי בראשית שהתיישבו במקום, נאחזו בקרקע, הפריחו את השממה והגשימו את חזונם. 63 שנה לקרבות גשר אל מול הלגיון הירדני וכוח הפלישה העיראקי. תצפיות נדירות על גשרי הירדן והציפורים בנדידתן, מפגש נוסטלגי עם רכבת העמק.

 

פעילות מיוחדת בחול המועד פסח: סיורים מודרכים ומייצגים אורקוליים מרהיבים. סדנאות פעילות אתגרית מהנות לכל המשפחה ,פינה לקטנטנים ,סיור רגלי קצר ונוח אל טיילת גאון הירדן, שלושת גשרי הירדן ההיסטוריים וחאן ממלוכי מהמאה ה-14.

פעילות: 8-11/4, לפרטים נוספים: 04-6752685 ,04-6753336 דוא"ל.

עלות: 29 שקל למבוגר, 25 ש"ח לילד, פעילות אתגרית למשפחה ללא תוספת תשלום, טיול רגלי מודרך תוספת 15 שקל למשפחה.


תחנת החשמל בנהריים (צילום: פארק נהריים, אשדות יעקב)

 

ירושלים

 

בית ילין במוצא

חשיבות המקום: בית ילין הוא ביתו של יהושע ילין ( 1843-1924) בנו של דוד טביא, מאנשי הישוב הישן הפרושים, שהגיע לירושלים בתחילת המאה ה-19 והשתקע בה. יהושע ילין היה בין יוזמי הקמת המושבה מוצא ב-1894 והיה בין הראשונים אם לא הראשון ממש, שיזם, תכנן וביצע מהלך של "יציאה מן החומה". ביתו נבנה במוצא ב-1890 והוא התגורר בו עם אשתו עד שלהי מלחמת העולם הראשונה.

 

פעילות בחול המועד פסח: 8-10/4 בשעות 10:00-16:00 ניתן לשלב פיקניק משפחתי בסיור מודרך, אין צורך בהרשמה מראש, 15 שקל לאדם מגיל 6 ומעלה.

לפרטים נוספים והרשמה: 02-5345443, 052-4257345 בשעות הבקר.


בית ילין (צילום: איציק שוויקי)

 

מרכז

 

מכון איילון ברחובות

תחת עינם הפקוחה של הבריטים ששלטו בארץ, הקים ארגון ה"הגנה" מפעל תת-קרקעי לייצור כדורים לתת-מקלע "סטן" בגבעת הקיבוצים בצפונה של העיר רחובות, בסוף שנה 1945. כינוי הסתר של המפעל, בפי אנשי "ההגנה" היה "מכון איילון". המכון התת-קרקעי ששטחו כ - 250 מ"ר, כוסה בשכבת אדמה בעובי של כ - 4 מ'.

 

מעל המכון וסביבו הוקמו מבני מגורים, חדר אוכל, לול, רפת, מסגריה וגן ירק – קיבוץ תמים למראה. המכונות לייצור הכדורים נרכשו בפולין על ידי ה"הגנה" והוברחו בדרכי סתר לבירות ומשם לארץ - ישראל, סיפור בלשי בפני עצמו. מכון איילון היה המפעל הגדול של תעש במחתרת, בו יצרו יותר משני מליון כדורי 9 מלימטר לתת- מקלע "סטן" מתוצרת תעש.

 

פעילות מיוחדת לפסח: סיורים מודרכים בתאום מראש בכל שעה עגולה, ערב בסגנון פלמ"ח - כולל סיור במוזיאון, קומזיץ, מספר צ'יזבטים, שירה בציבור בלוית מנגן באקורדיון וארוחת ערב ישראלית (לקבוצות מעל 35 איש). ב- 21/4 תתקיים צעדת השימור לאורך מסלול של 7 ק"מ. ההרשמה והיציאה לצעדה בשעות 7:30-10:00 מאתר הפרדסנות במינקוב.

שעות פעילות: חול המועד: 16:00-08:30, ימי ו': 13:00 סיור אחרון, בשבתות וחגים ב-15:00 סיור אחרון.

לפרטים נוספים: 08-9406552  

מחיר: 20 שקל למבוגר, 15 שקל לילד ואזרח ותיק


מכון איילון (צילום: רני אורן)

 

פרדס מינקוב ברחובות

חשיבות המקום: בשנת 1904 פרדס מינקוב היה הפרדס הראשון ברחובות, ולימים זה שיניע את האזור להפוך למרכז פרדסנות, שימשוך אליו אנשים כמו רחל המשוררת, א. ד. גורדון וחברי קבוצת כנרת. חלק מפרדס מינקוב הפך לאתר מורשת ומרכז מבקרים הפתוח לציבור הרחב ומציע הכרות עם כל זני פירות ההדר, באמצעות פעילות חינוכית וחוויתית מיוחדת. עם בוא האביב הפרדס שלנו מתמלא בניחוחות פריחה וזה זמן נפלא לבקר באתר, לשמר, למחזר ולבלות יום מהנה בחיק הטבע.

 

שעות פתיחה: 8-11.4.2012 בין השעות 9:00-14:00, אתר הפרדסנות ע"ש מינקוב ברחובות. הפנינג פסח לכל המשפחה - פעילות ייחודית לכל המשפחה בנושאי שימור ומחזור, כולל סיורים מודרכים באתר המשוחזר וסדנאות יצירה לאביב מחומרים בשימוש חוזר - בקבוקים, גלילי נייר טואלט, שקיות ניילון ופרטי לבוש משומשים. (נא להביא חולצות טריקו שאין בהן צורך).

עלות: 30 שקל לילד, 10 שקל למבוגר.

לפרטים ולהזמנת כרטיסים: 08-9469197 או בדוא"ל.


פרדס מינקוב (צילום: המועצה לשימור אתרי מורשת)

 

בית הספר החקלאי מקווה ישראל בחולון

חשיבות המקום: מקוה ישראל הוא בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר בשנת 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. המוסד, חולש על שטח של כ-3,000 דונם. כיום לומדים בבית הספר 1,500 תלמידים.

 

מרכז המבקרים במקווה ישראל מספק מסלול סיור באתר, וכולל את האתרים הבאים: בית הכנסת - מהראשונים שנבנו בארץ בסוף המאה ה- 19; בית נטר - המבנה הראשון במקום; מרתפי היקב - החצובים בסלע הכורכר; בית המורים-המשמש כמודל לשחזור מבנים היסטוריים; 'מכניקה' - המסגרייה בה תוקנו ושופצו כלי העבודה ובה יוצרו כלי נשק; הפיקוס הבנגלי - עץ נדיר בארץ ישראל; הגן הבוטני; קברו של קרל נטר.

 

פעילות לפסח: סיורים מודרכים,הפעלות חינוכיות, פסלו של הרצל והסרט "לאורך שדרת הדקלים" - תחילת הסיור בשער ירושלים, מבט על תל אביב ומבט על גבעת הפסלים,לראשונה נבקר בפסלו של הרצל והקיסר הגרמני וילהלם השני סיפור פגישתם, במקוה ישראל. הליכה בצוותא לאורך שדרת הדקלים עד הפיקוס הבנגלי, עץ עתיר שורשי אויר ויופי.

 

שעות פעילות: ימים שלישי ורביעי 10.4.12 - 11.4.12 10:00-16:00 . סיורים בשעה 10:00 בתאום מראש.

עלות: 30 שקל לילד מגיל 4 וגמלאי/ת ,35 שקל למבוגר.

הרשמה ופרטים נוספים: 03-5030489 או בדוא"ל


מקווה ישראל (צילום: יפה רזיאל)

 

בית בן-גוריון

בית בן-גוריון נבנה בשנים 1930-1931 על אדמת הקרן הקיימת, בתוך מה שהוגדר כשכונת הפועלים הראשונה (פועלים א') על ידי המהנדס דוד טוביה ז"ל. היה זה ביתם הקבוע של פולה ודוד בן-גוריון עד להתיישבותם בשדה בוקר. לאחר מכן שמש אותם הבית לסירוגין ביחד עם צריפם בשדה בוקר. בביתו זה בו עבד בן-גוריון ושם שכנה לתקופה הנהגת היישוב העברי.

 

פולה ודוד בן גוריון הורישו את ביתם, שבו לוטשה מגילת העצמאות ונכתב נוסחה הסופי, למדינת ישראל. מכאן יצא בן גוריון לבית דיזנגוף להכרזה על הקמת המדינה בה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948. הביקור בבית בן גוריון מאפשר "נגיעה" אמיתית, מוחשית ואישית באירועים המכוננים בתולדות מדינת ישראל, כמו גם מפגש בלתי אמצעי עם דמותו ואורח חייו של דוד בן-גוריון.

 

פעילות מיוחדת לפסח: הבקור ישלב פינות יצירה, הקרנת סרטים וקטעי ארכיון וסיור מודרך ללא תשלום.

שעות פעילות: בית בן-גוריון ייפתח לצבור הרחב במהלך חול המועד פסח בימים א-ד 10:00-16:00, אין צורך בהרשמה מראש.

לפרטים נוספים: 03-5221010

עלות: ללא תשלום


בית בן-גוריון (צילום: המועצה לשימור אתרי מורשת)

 

בית לח"י (יאיר שטרן) בתל-אביב

מוזיאון לח"י הוא אתר התרחשות אותנטי המציג ומתעד את קורות מחתרת לח"י. בדירה בקומת הגג, ברחוב מזרחי ב', בשכונת פלורנטין, נתפס ונרצח ע"י הבולשת הבריטית, מחוללה ומפקדה של לח"י אברהם שטרן - 'יאיר'. הדירה בה התגורר בימיו האחרונים נשתמרה על רהיטיה המקוריים. בחדר מוקרנת תכנית אור-קולית על חייו, פועלו, הישגיו והירצחו של 'יאיר'.

 

במהלך חול המועד פסח תוצג 'אהבה בין השורות' - מחזה מקורי המבוסס על סיפורים ומכתבי אהבה,זוהי חוויה תיאטרלית ייחודית בה השחקנים הם חלק מהקהל, ההצגה איננה על במה והמוזיאון הוא התפאורה.

 

זמני ההצגה: שני 9/4 בשעות: 11:00,13:00 ו-15:00. יש לקנות כרטיסים מראש.

מחיר כניסה: 30 שקל

להזמנת מקומות ופרטים נוספים: 03-6820288 , 03-6837582, רחוב שטרן 8 תל-אביב.

 

 פרטים נוספים על אתרים שפתוחים בפסח - באתר המועצה לשימור אתרים  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחנכה בשנת 1936. משטרת נהלל
באדיבות המועצה לשימור אתרים
מומלצים