שתף קטע נבחר

כחלון: נתמוך רק בעמותות שלא ישפילו נזקקים

שר הרווחה ממשיך להיאבק בעמותות הסיוע והצהיר כי מעתה, כל עמותה שתרצה תמיכה תידרש להצהיר שאינה משפילה נזקקים. "השיטה שבה זורקים ארגזים צריכה לעבור מהעולם"

"יש לי הרבה כבוד לעמותות ואנחנו מוכנים לשתף איתן פעולה, אבל השיטה המשפילה הזאת שבה זורקים ארגזים צריכה לעבור מהעולם", כך אמר הבוקר (יום ג') שר הרווחה משה כחלון במהלך מסיבת עיתונאים שבה הושקה לקראת חג הפסח, התוכנית לחלוקת 31 אלף כרטיסים לרכישת מזון למעוטי יכולת.

 

המאבק בעמותות הסיוע - דיווחים אחרונים ב-ynet:

כחלון נגד העמותות: 'מבורך' או 'פגיעה בנזקקים'?

תחליף לעמותות? כרטיסי מזון יחולקו לנזקקים

 

במסגרת השקת המיזם שנערך בשיתוף הקרן לידידות, הוסיף השר כחלון כי "זה לא אומר שהעמותות צריכות לעבור מהעולם, אלא השיטה צריכה להשתנות". כחלון הצהיר כי מעתה, עמותות שיבקשו לקבל סיוע ממשרד הרווחה יידרשו להצהיר כי אינן מצלמות ומשפילות נזקקים.

 

אך ראשי העמותות לא נורו חייבים. עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל לתת, הסביר: "מי שיצר את העוני והפערים החברתיים הן לא העמותות אלא המדיניות של הממשלה. העמותות נכנסו לוואקום שהותירה הממשלה בטיפול בשכבות המוחלשות, ובמקום לומר לנו תודה, בא כחלון ותוקף בצורה מבישה וחסרת תקדים את הפעילות שלנו".

 

עוד טען וינרוב: "זה אבסורד, הממשלה יצרה את הבעיה ועכשיו היא באה בטענות לעמותות שמנסות לתת לה מענה חלקי". לגבי המיזם לביטחון תזונתי אמר וינרוב: "בעקבות העתירה שלנו לבג"ץ הוקמה ועדת איצקוביץ שהמליצה להקציב 50 מיליון שקל בשנה. המסקנות מ-2008 לא יושמו. כך שהמיזם לביטחון תזונתי שמקדם משרד הרווחה הוא ריק מתוכן, כי הוא לא כולל תקציבים חדשים לסיוע במזון לנזקקים". 

 

להחליט על מה יוותרו ניצולי שואה

גם נשיא הקרן לידידות הרב יחיאל אקשטיין התייחס לנושא. לדבריו, "העמותות חשובות מאוד לחברה הישראלית ואנו מעריכים את עבודתן. חשוב לנו שהתרומות יינתנו בצורה אנונימית ומכבדת. עם זאת, אנו טוענים שכבוד האדם לא מתבטא רק ב'איך לחלק' אלא בדאגה אמיתית לאורך כל השנה לנזקקים. זאת בושה שניצולי שואה וקשישים צריכים להחליט על מה לוותר על מנת שיחיו בכבוד. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותעשה יותר כדי לעזור לנזקקים". 

 

מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ' סיפר על המיזם לביטחון תזונתי ותקף אף הוא את ארגוני הסיוע: "העבודה של העמותות לא עושה הבחנה בין קבוצות שונות. אנחנו מקדמים מיזם שמורכב מבניית תקן איכות של עמותות שרוצות לעבוד איתנו ואשר חייבות להיענות לדרישה של לא להשפיל אנשים".

 

איצקוביץ' הוסיף כי "כמעט השלמנו תהליך של מחשוב שבו נעשה מעקב על מקבלי הכרטיסים כך שיהיה צדק חברתי בהקצאה. מלבד זאת תהיה רגולציה גם בתוך הרשויות המקומיות, כדי לעבוד מול מערכות הרווחה של הרשויות המקומיות. בנוסף, נחלק את הכרטיסים המגנטיים ונביא סלי מזון לבתים של אנשים שלא מסוגלים לצאת ולקנות מזון – כמו קשישים ונכים ללא המצלמות והתורים המשפילים". 

 

"שימוש ציני בתמונות הנזקקים" 

בתחילת השבוע השמיע כחלון דברי ביקורת חריפים נגד השימוש שעושות העמותות בפונים אליהן, לצורך גיוס תרומות. דבריו של כחלון התקבלו בחלק מהעמותות בברכה. "השימוש הציני בנזקקים ובתמונות שלהם עומדים בתור לחלוקת מוצרי מזון הוא צעד פסול", אמרה רחלי איבנבוים, מנכ"לית עמותת "מאיר פנים".

 

איבנבוים הביעה תמיהה על כך שעמותות רבות, "כאלו שבמשך שנים זעקו חמס וקבלו על כך שהממשלה מסירה אחריות מהטיפול בנזקקים, ממשיכות לתקוף ולקטר גם כאשר שר הרווחה אומר שהוא לוקח אחריות ושבכוונתו לפעול לטובת הנזקקים. זה מהלך מבורך שלו חיכינו וייחלנו במשך שנים". היא הדגישה שהעמותה בניהולה מקפידה בשנים האחרונות על "מתן בסתר", בין היתר באמצעות כרטיסי אשראי טעונים לשימוש ברשתות מזון, שמועברים לבית המשפחה.

 

לעומתה, מנכ"ל עמותת "תכלית" אהרון כהן, תקף את כחלון ואמר כי "הוא פגע בנזקקים. האמירות האלו עושות עוול למי שרוצה לתרום, דווקא עכשיו, כשמתנדבי העמותות לא ישנים בלילות ועושים הכול כדי לספק כמה שיותר מזון לאנשים". כהן הדגיש את האבסורד שנוצר, לדבריו, בפעולת הרשויות - "יד אחת בלשכות הרווחה שולחת אנשים עם תלושים לעמותות, ויד שנייה פוגעת בנו".

 

לפי נתוני משרד הרווחה, במהלך השנה הנוכחית משקיע המשרד 90 מיליון שקלים עבור מזון לנזקקים. לצורך מימון רכישת סלי מזון ל-400 בני אדם, תקצב המשרד שמונה מיליון וחצי שקלים. בנוסף, 12.5 מיליון שקלים יושקעו במיזם המשותף עם הקרן לידידות ו-1.3 מיליון שקלים ישמשו לרכישת סלי מזון לניצולי שואה לקראת החג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר כחלון
צילום: אבי חיון
"העמותות לא עושות הבחנה". איצקוביץ'
צילום: אבי מועלם
מומלצים