שתף קטע נבחר

איך הגיעו מומיות מצריות לעיר העתיקה בירושלים?

אנשי רשות העתיקות מצאו מכסים של ארונות קבורה מצריים במהלך פעילות בבירה. הפריטים האותנטיים, בני אלפי שנים, הוברחו ממצרים לדובאי ומשם הגיעו לישראל דרך מדינה שלישית

ההיסטוריה חוזרת: אנשי רשות העתיקות תפסו באחרונה שני מכסים של ארונות קבורה מצריים המכונים "סרקופגים" במהלך פעילות בשוק בעיר העתיקה בירושלים. המכסים שתפסו מפקחי היחידה למניעת שוד עתיקות ברשות, הכילו מומיות עתיקות. המכסים עצמם עשויים עץ ומצופים בשכבת טיח ועליה עיטורים וציורים בכתב מצרי עתיק.

 

לאחר בדיקות מומחים, שכללו בין השאר בדיקת תיארוך לקביעת גיל העץ, נקבע שמדובר בפריטים אותנטיים בני אלפי שנים: מכסה אחד מתוארך בין המאה ה-8 ל-10 לפני הספירה (תקופת הברזל), והשני מתוארך בין המאה ה-14 למאה ה-16 לפני הספירה (תקופת הברונזה המאוחרת).

 

סוחרים ניצלו פרצות בחוק. אחת המומיות (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
סוחרים ניצלו פרצות בחוק. אחת המומיות(צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)

 

כיוון שמדובר בפריטים נדירים העשויים חומר אורגני, הם מוחזקים בשלב זה למשמורת במעבדות רשות העתיקות בירושלים בתנאי בקרת אקלים. ארונות קבורה מעץ מהסוג הזה נמצאו עד כה רק במצרים, והשתמרו הודות לאקלים המדברי היבש השורר שם.

 

ברשות העתיקות מעריכים כי שודדי עתיקות מצרים בזזו קברים עתיקים באזור המדבר המערבי במצרים, ולאחר מכן אלמונים הבריחו את מכסי העץ ממצרים לדובאי, ומשם הם מצאו את דרכם לישראל דרך מדינה שלישית באירופה. עדות להברחה היא ניסור המכסים לשני חלקים, תוך גרימת נזק בלתי הפיך לפריטים העתיקים וזאת ככל הנראה כדי להקטין את ממדי המכסה ולהקל על הסתרתו והובלתו במזוודה סטנדרטית.

 

מרשות העתיקות נמסר כי עד לאחרונה ניצלו סוחרי עתיקות וגורמים אחרים פרצות בחוק - באמצעותן הכניסו עתיקות לישראל במטרה "להלבין אותן". ברשות אמרו כי "עתיקות אלו - שעל פי החשד נבזזו במדינות המזרח התיכון והוצאו מתחומן שלא כחוק, יובאו לישראל על ידי סוחרי עתיקות מקומיים. בישראל קיבלו הפריטים העתיקים הגנובים מסמכים שאפשרו את יצואם למכירה בחו"ל - לכל המרבה במחיר".

 

שי בר-טורא, המפקח על המסחר בעתיקות ביחידה למניעת שוד ברשות, אמר כי "החל מ-20 באפריל, המציאות של הסחר בעתיקות בישראל תשתנה. התיקון החדש ייתן לנו כלים כדי למנוע הכנסה לארץ של עתיקות שנגנבו או נשדדו בארצות אחרות. כך נוכל לסכל את מעגל השוד והסחר הבינלאומי בחפצים ארכיאולוגים גנובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
פריטים אותנטיים. אחת המומיות העתיקות
צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים