שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages

קולטים את הענף: רכיבת סוסים בלונדון 2012

הגענו לענף היחיד באולימפיאדה שבו מותרת הכניסה לבעלי חיים, ולא מפרידים בין גברים ונשים. אז נכון שאין סוסים שמדברים עברית, אבל תאמינו או לא, יש סוסים שנכשלים בבדיקות סמים, וארבעה אפילו נזרקו מבייג'ינג. אז אם אחד המתחרים נראה לכם יותר מדי סוס - צלצלו בפעמון

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: פריז 1900.

מספר אולימפיאדות: 24.

מתי נכנסו נשים: הלסינקי 1952.

 

   

על רגל אחת

רכיבת סוסים שונה מענפי הספורט האולימפיים האחרים משתי בחינות: זהו ענף הספורט היחיד שנוטל בו חלק בעל חיים, ואין כל הפרדה בין גברים ונשים. לא תופתעו לגלות, זה גם הענף האריסטוקרטי מכולם. הנסיכה אן, למשל, בתה של המלכה אליזבת', הייתה פעמיים אלופת אירופה וגם הופיעה באולימפיאדת מונטריאול 1976.

 

פיפה פאנל רוכבת על סופרים רוק, בסידני 2000 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פיפה פאנל רוכבת על סופרים רוק, בסידני 2000(צילום: איי פי)

 

הרכיבה מחולקת לשלוש קטגוריות: דרסאז' (בצרפתית: אילוף), קפיצות ואבנטינג (מעין קרב רב). בכל אחת משלוש הקטגוריות הסיבובים הראשונים מהווים

את התחרות הקבוצתית וכן משמשים כמקצי דירוג לתחרות האישית, כך שרק המדורגים ראשונים ממשיכים הלאה לסיבובים נוספים.

 

הדרסאז', המכונה לעיתים "בלט סוסים", מורכב מסדרת תרגילים שהרוכב וסוסו נדרשים לבצע בארגז חול שמידותיו 60X20 מטר. בשני הסיבובים הראשונים מדובר בתרגילי חובה, והסיבוב האחרון הוא תרגיל רשות, לצלילי מוזיקה. בכל סיבוב מעניקים חמישה שופטים ציון על פי קריטריונים כמו דיוק בתנועה, רוגע וגמישות. המנצח הוא מי שיש לו את הניקוד הכי גבוה בשני הסיבובים האחרונים.

 

זארה פיליפס, נכדת המלכה, רכובה על סוס עם הלפיד האולימפי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
זארה פיליפס, נכדת המלכה, רכובה על סוס עם הלפיד האולימפי(צילום: gettyimages)

 

בתחרות הקפיצות, הרוכב חייב להפגין טכניקה מושלמת בזינוק מעל 12 עד 14 מכשולים לאורך המסלול. כל "שגיאה" (סירוב של הסוס לזנק, הפלה של המכשול, חריגה מהזמן המוקצב) גוררת עונש של נקודות שליליות, והמנצח הוא מי שצבר הכי פחות נקודות שליליות.

 

חגיגה אולימפית ב-ynet ספורט:

     

תחרות האבנטינג נמשכת שלושה ימים ומשלבת בתוכה שלושה ענפים: סיבוב דרסאז', סיבוב קרוס קאנטרי (מרוץ הכולל עד 45 מכשולים בשטח טבעי) ושני סיבובי קפיצות. את הציון בדרסאז' ממירים לניקוד שלילי על פי נוסחה מסוימת (עזבו, לא ניכנס כאן לפרטים), וגם כאן המנצח הוא מי שצבר הכי מעט נקודות שליליות.

 

באתונה היו כמה סוסים שסירבו לשתף פעולה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באתונה היו כמה סוסים שסירבו לשתף פעולה(צילום: רויטרס)

 

אגב, לא רק הרוכבים עוברים בדיקות רפואיות. גם הסוסים חייבים להיבדק כדי לוודא שיוכלו לעמוד בתחרות. ולא רק זה – בעבר כבר התגלו מקרים בהם הסוס קיבל חומרים לא חוקיים, ובבייג'ינג 2008 ארבעה סוסים הורחקו בגלל שימוש בסמים.

 

 

המטרה: בדרסאז' - לצבור את הניקוד הגבוה ביותר. בתחרות הקפיצות ובאבנטינג זה בדיוק להפך - לצבור כמה שפחות נקודות שליליות.

 

אין סוסים שמדברים עברית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אין סוסים שמדברים עברית(צילום: רויטרס)

 

החוקים:

• דרסאז': מרגע צלצול הפעמון, על הרוכב וסוסו להיכנס לזירה תוך 45 שניות או שייפסלו. פסילות נוספות: התנגדות של הסוס במשך 20 שניות במהלך התחרות, או יציאה מהמסלול של ארבע רגלי הסוס.

 

• קפיצות: הפלה של מכשול מקנה 4 נקודות שליליות. סירוב ראשון של הסוס לקפוץ – 4 נקודות. סירוב שני – 8 נקודות. סירוב שלישי – פסילה. נפילה ראשונה של הרוכב – 8 נקודות. נפילה שנייה – פסילה. נפילה של הסוס – הדחה מיידית.

 

הפלה של מכשול - 4 נק' שליליות (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
הפלה של מכשול - 4 נק' שליליות(צילום: gettyimages imagebank)

 

• אבנטינג: עונש של 20 נקודות על סירוב ראשון של הסוס לעבור מכשול, 40 נקודות על סירוב שני והדחה מהתחרות על סירוב שלישי. נפילה ראשונה של הסוס או הרוכב – 65 נקודות שליליות. נפילה שנייה – הדחה מהתחרות. חריגה

מהזמן המוקצב – עונש של 0.4 נקודות עד נקודה על כל שנייה של חריגה. סיבות אפשריות לפסילה: רכיבה ללא ציוד מתאים, פספוס מכשול, מעבר מכשולים בסדר לא מדויק או בכיוון הלא נכון, קפיצה נוספת מעל מכשול שכבר נעבר.

 

• שומרים רזרבות: בקפיצות ובאבנטינג מותר לכל קבוצה להשתמש בסוס חלופי אחד. בדרסאז' אין דבר כזה.

• תעודת זהות בבקשה: חל איסור על השתתפות סוסים שטרם מלאו להם שבע שנים.

 

המעצמות הגדולות

גרמניה היא המעצמה מספר 1 בעולם עם 37 מדליות זהב לאורך השנים בענף, יותר מפי 2 מהבאה בתור, שבדיה (17). צרפת (12), ארה"ב (11) והולנד (10) סוגרות את רשימת המדינות המוזהבות בדאבל פיגרס. לערב הסעודית, אם תהיתם, יש מדליית ארד אחת ברזומה.

 

הרוכב הירושי הוקטסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרוכב הירושי הוקטסו(צילום: AFP)

 

הרוכבים הגדולים

ההולנדית אנקי ואן גרונסבן ההולנדית זכתה בתחרות הדרסאז' בשלוש האולימפיאדות האחרונות. יש לה גם חמש מדליות כסף, ארבע מתוכן בתחרות הקבוצתית. אצל הגרמנייה איזבל וורת המספרים הפוכים (חמש מדליות זהב ושלוש מכסף), אבל טיפה פחות מרשימים, כי רק זכייה אחת הייתה בתחרות האישית בדרסאז'. גרמני אחר, ריינר קלימקה, הוא שיאן מדליות הזהב עם שש בדרסאז', אם כי רק אחת מהן הייתה בתחרות האישית (בתוספת פעמיים ארד). הקריירה האולימפית שלו נמתחה על פני 28 שנה, מ-1960 ועד 1988.

 

תחרויות הרכיבה בלונדון 2012

תאריכים: דרסאז' (2 עד 9 באוגוסט), אבנטינג (28 עד 31 ביולי), קפיצות (4 עד 8 באוגוסט).

מקום: גריניץ' פארק, לונדון.

מספר משתתפים: דרסאז' (50 משתתפים), אבנטינג (75), קפיצות (75).

מספר תחרויות הגברים והנשים: 3 (דרסאז', אבנטינג, קפיצות).

 

רכיבת סוסים, גם בערב הסעודית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רכיבת סוסים, גם בערב הסעודית(צילום: AFP)

 

מבנה התחרויות

בדרסאז', 25 מתוך 50 הרוכבים בעלי הניקוד הגבוה ביותר בסיבוב הראשון (תרגיל חובה) מעפילים לסיבוב השני (גם כן תרגיל חובה). 15 הרוכבים הטובים ביותר בסיבוב השני ממשיכים לסיבוב השלישי המיוחד, שבו הם מבצעים תרגיל

רשות לצלילי מוזיקה. שלושת בעלי הניקוד המצטבר הגבוה ביותר בשני הסיבובים האחרונים זוכים במדליה. כאמור, הסיבוב הראשון מהווה את התחרות הקבוצתית, והמדינה שממוצע ציוני שלושת הרוכבים שלה הוא הגבוה ביותר – זוכה בזהב.

 

תחרות הקפיצות מורכבת מחמישה סיבובים. שלושת הסיבובים הראשונים מהווים מוקדמות לתחרות היחידים, ו-35 הרוכבים הטובים ביותר (כלומר, בעלי כמות העונשים המצטברת הנמוכה ביותר) ממשיכים לסיבוב הרביעי. 20 הראשונים בסיבוב זה ממשיכים לסיבוב האחרון. האלוף הוא מי שהשיג את התוצאה המצטברת הנמוכה ביותר בשני סיבובי הגמר.

 

הנסיכה זארה על הסוס. 200 משתתפים בסה"כ בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנסיכה זארה על הסוס. 200 משתתפים בסה"כ בלונדון(צילום: AFP)

 

לצורך קביעת האלופה בתחרות הקבוצתית נלקחות בחשבון התוצאות המצטברות של שלושת הרוכבים הטובים ביותר מכל מדינה בסיבובים 2 ו-3. תחרות האבנטינג מורכבת מארבעה סיבובים: דרסאז', קרוס קאנטרי ושני סיבובי קפיצות. שלושת הסיבובים הראשונים מהווים את התחרות הקבוצתית, ולאחר מכן רק 25 המדורגים ראשונים (עם הגבלה של 3 רוכבים מכל מדינה) מעפילים לסיבוב האחרון. המנצח הוא מי שצבר הכי מעט נקודות שליליות בארבעת הסיבובים.

 

הזווית הישראלית

מצטערים, אין סוסים שמדברים עברית.


פורסם לראשונה 03/04/2012 21:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנדרו הוי וסוסו בסידני 2000
צילום: איי פי
מומלצים