שתף קטע נבחר

מרגל, דיפלומט, טרוריסט: האיראני ששולט בעולם

קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס האיראני, מתואר בפרופיל מעמיק של "הוול סטריט ג'ורנל" כאשף ביון, גאון רשע וכיעד המודיעין הראשי של העולם המערבי. "הוא משחק שחמט גלובלי, שנועד לפגוע באינטרסים האמריקניים ולסייע לאויבי המערב". ומתי החליט לשתף פעולה עם ארה"ב?

"גאון רשע", שמשלב באופן קטלני ידע, יסודיות, פרגמטיות ואידיאולוגיה - כך, על פי "הוול סטריט ג'ורנל", צמחה המקבילה האיראנית לאשף הריגול הסובייטי של ג'ון לה קארה. "מתוך ההריסות והעשן שמותיר אחריו המאבק הגיאו-פוליטי בין ארצות הברית ואיראן, עלה רב המרגלים קאסם סולימאני ככוח העיקרי מאחורי מאמצי הרפובליקה האיסלאמית להרחיב את תחומי השפעתה ולהטריד את המערב", תיאר היום (ד') העיתון את פרופיל מפקד כוח קודס ויעד המודיעין הגדול ביותר של העולם המערבי.

 

בין ארה"ב, ישראל ואיראן - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות:

 

על פי האמריקנים, תלויות כל פעולות כוח קודס ברחבי העולם באישורו של גנרל סולימאני. בתחילת 2008, תיאר העיתון, שלח סולימאני - באמצעות פוליטיקאי עיראקי - הודעה לגנרל דיוויד פטריוס, מי שהיה אז מפקד הכוחות האמריקנים במדינה. "אתה צריך לדעת שאני, קסאם סולימאני, שולט במדיניות איראן ביחס לעיראק, לבנון, עזה ואפגניסטן", התרברב.

 

 

ישראל וארצות הברית מאשימות בפומבי את כוח קודס בניסיונות ההתנקשות הרבים בדילפומטים ברחבי העולם. בין היתר, קשרו האמריקנים לפני כחצי שנה את צוותיו של סולימאני למזימה לפגוע בשגריר סעודיה בארצות הברית. איראן הכחישה את ההאשמות באופן גורף, אך גורמים רשמיים בארצות הברית הצליחו לקשור את אנשי המודיעין מאיראן גם להתקפות הטרור האחרונות בבנגקוק ובניו דלהי.

 

הכוח, שנחשב לאיכותי ביותר באיראן, הוקם בשנות ה-90, ומפקדו הראשון היה אחמד וחידי, מי שמשמש כיום כשר ההגנה של המדינה. בין הפיגועים הקשים שבהם היה מעורב הכוח תחת פיקודו, ניתן לציין את ההתקפה על בניין הקהילה היהודית בארגנטינה ב-1994, שבה נהרגו 85 בני אדם. הפיגוע יצא לפועל בשיתוף מנגנון הפיגועים בחו"ל של חיזבאללה, שבראשו עמד אז עימאד מורנייה, מי שחוסל ב-2008 בדמשק.

 

העיתון מצטט גורמים רשמיים בארצות הברית ובעולם הערבי, שטוענים כי סולימאני נפגש לפני כחודשיים בדמשק עם נשיא סוריה, בשאר אסד, והבטיח לו לשלוח סיוע צבאי נוסף למדינה המשוסעת - בצעד שאישר את קשרי הידידות העמוקים בין המדינות. כחודש לאחר מכן, איתרו האמריקנים ארבעה מטוסי מטען שהובילו תחמושת לסוריה. כצעד נגדי, הודיעה ארצות הברית על אספקת אמצעי תקשורת לכוחות המורדים. שלב נוסף נרשם במלחמה השקטה בין הצדדים.

 

אף שקשה לקבוע בוודאות מהם יחסי הכוחות הפוליטיים בתוך איראן, מעורבותו של סולימאני בנעשה בסוריה ממצבת אותו כאחד הגורמים המשמעותיים ביותר בקביעת מדיניות החוץ שלה. על פי אותם גורמים, הגנרל עמד גם מאחורי "מדיניות הדימום האמריקנית בעיראק", והיה זה שחימש את הכוחות השיעים במדינה במשך שנים.

 

"הוא אסטרטג גדול, שחושב כי עליו למות כקדוש מעונה עבור ערכי המהפכה האיסלאמית באיראן", אמר לעיתון היועץ לביטחון לאומי בעיראק לשעבר, שפגש את סולימאני בטהרן שלוש פעמים בעבר. 

 

סולימאני בן ה-55, בעל זקן שלובש לעיתים קרובות מדי צבא או חולצות עסקים נטולות צווארון, מתואר כבעל מזג רגוע, על פי סביבתו הקרובה ואנשים שנפגשו עמו. אנשי מודיעין מהמערב השוו אותו זה מכבר לקרלה, המרגל הסובייטי שמככב בספריו של ג'ון לה קארה. כמו הדמות הפיקטיבית, גם סולימאני עוסק בפעילות אחת עיקרית: "משחק שחמט גלובלי, שנועד לפגוע באינטרסים האמריקניים ולסייע לאויבי המערב", כהגדרת אנשי מודיעין.

 

מעמדו כמנהיג כוח קודס, הזרוע הבינלאומית החשאית של משמרות המהפכה באיראן, סיפק לו קבלות מגוונות ומוניטין רב כאיש מודיעין, דיפלומט, אסטרטג מדיני, מפקד צבאי וכן כמתכנן פעולות טרור. הוא זכה בתקופה האחרונה להערכה ולאזכורים רבים בתקשורת האיראנית, ובעצרת לציון 33 שנים למהפכה האילסאמית, הופיעה תמונתו בקהל לצד תמונת מנהיג איראן, אייתוללה עלי חמינאי. "אני רואה בו גאון רשע שעומד מאחורי כל פעולות הכוח ושלוחותיו האיראניות ברחבי העולם", אמר לעיתון ריצ'ארד קלארק, מי שהיה ראש המחלקה למלחמה בטרור בתקופת נשיאותם של ביל קלינטון וג'ורג' בוש.

 

ילדות ענייה, עבודה בבנייה

סולימאני גדל במשפחה איראנית ענייה במחוז הדרומי קרמאן. הוא עבד בצעירותו כפועל בנייה זוטר, לפני שהצטרף למשמרות המהפכה - ולכוח קודס. ילדותו באזור, שידוע כבסיס לפעילות שבטית משמעותית, שימשה אותו בהמשך דרכו, כשנטמע במערכים החברתיים המורכבים של עיראק ואפגניסטן.

 

בשנותיו הראשונות בארגון, לחם סולימאני במבריחי סמים ממרכז אסיה ובשלטון הטליבאן באפגניסטן. בסוף שנות התשעים, לאחר שכוכבו דרך בעקבות לחימתו במלחמת איראן-עיראק, הוא נבחר לפקד על היחידה.

 

לאחר התקפות הטרור על ארצות הברית בספטמבר 2001, הפך סולימאני במפתיע לבן-ברית, ודחף לשיתוף פעולה עם המערב - כדי להביא להפלת שלטון הטליבאן באפגניסטן. דיפלומטים מאיראן ומארצות הברית ניהלו אז סדרת פגישות, שבהן בחנו דרכים להעלות לשלטון את חמיד קרזאי, פשטוני אתני, תושב דרום המדינה. האחרון מנהיג את אפגניסטן מאז שכוחות אמריקנים וזרים הביאו להפלת המשטר - במה שנחשב להצלחה נוספת בפעילותו של סולימאני.

 

חמינאי מנופף לתומכיו בטהרן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמינאי מנופף לתומכיו בטהרן(צילום: רויטרס)
 

תרגיל של משמרות המהפיכה באיראן ()
תרגיל של משמרות המהפיכה באיראן
 

הברית השבירה בין איראן לארצות הברית התמוטטה במהירות, זמן קצר לאחר פלישת האמריקנים לעיראק ב-2003. למרות ששתי המדינות שאפו להפלת סדאם חוסיין, השקפות שונות בנוגע ל"יום שאחרי" הביאו ליצירת מתח - ולפיצוץ בלתי נמנע.

 

מתחילת 2004, זיהו אנשי מודיעין בעיראק ובארצות הברית לוחמים עיראקים שחוצים את הגבול לאיראן, כדי לעבור שם הכשרה ואימונים על ידי כוח קודס ולוחמי חיזבאללה - מומחים למטעני חבלה וללחימה במסגרת יחידות קטנות. בסופו של תהליך, הפכו פעולות אלה למקור ההרג העיקרי של צבא ארצות הברית במהלך שהותו במדינה.

 

עם סיומה של הלחימה בעיראק, והתפשטות "האביב הערבי" באזור, הקונפליקט בין האמריקנים לסולימאני התרחב לטריטוריות חדשות. ארצות הברית מאשימה את כוח קודס בפומבי במאמצים להביא לקריסת שותפיה בתימן, לבנון ובחריין, ובשנה האחרונה, רחובותיה המדממים של סוריה מסמלים יותר מכול את השלכות המאבק בין הצדדים. "סולימאני הפך לאויב הציבור מספר 1 של תומכי ההתקוממות העממית", סיכם גורם אמריקני רשמי שפועל בדמשק.

 

זירת הפיצוץ בבנגקוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת הפיצוץ בבנגקוק(צילום: רויטרס)

 

אזור פיצוץ המכונית בניו דלהי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזור פיצוץ המכונית בניו דלהי(צילום: רויטרס)
 

"קסאם הוא מפקד מאוד פרגמטי", אמר לעיתון חוסיין מוסביאן, ששירת יחד עם סולימאני במועצה הצבאית העליונה באיראן. "הוא מוכן לשתף פעולה עם המערב, אם זה ישרת את האינטרסים של טהרן". הוא הוסיף כי סולימאני חותר להכרת ארצות הברית במעמדה של איראן כמעצמה אזורית, אולם מומחים ומכרים אחרים טוענים בתוקף כי הגנרל לעולם לא יתמוך

בחידוש יחסי הידידות עם האמריקנים - "השטן הגדול", כהגדרתו.

 

ככל שחולף הזמן, מתבררת מידת השפעתו של סולימאני על המערכת הגיאו-פוליטית העולמית. קולות בכירים בארצות הברית קראו לקונגרס "להגביר את המאמצים לתפוס אותו או להרוג אותו". בתגובה, חתמו מאות מחוקקים מאיראן על עצומה המתנגדת לפקודת המעצר של האינטרפול נגדו. "כולנו קסאם סולימאני", נכתב שם, בניסוח שלא הותיר מקום לספק באשר לתהום הפעורה כעת בין הצדדים - ולמעמדו של הגנרל באיראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסאם סולימאני
ספינה איראנית חוצה את תעלת סואץ
צילום: EPA
חמינאי
צילום: רויטרס
עצרת לציון יום השנה למהפיכה האיסלאמית
צילום: MCT
מומלצים