שתף קטע נבחר

ברק לא חיכה: בית המכפלה בחברון פונה

נתניהו ושריו החליטו לפנות את בית המריבה תוך 3 שבועות, אבל היועמ"ש פסק כי יש לעשות זאת ללא דיחוי - ושר הביטחון לא המתין: יממה אחרי פקיעת האולטימטום, פרצו כוחות יס"מ לבית. ברק: "פינינו את הפולשים". כוחות צה"ל פרושים בכל הגזרה

ראש הממשלה ושריו הבכירים הודיעו כי בית המכפלה בחברון יפונה עד 26 באפריל, אבל שר הביטחון החליט כנראה לא לחכות: כוחות יס"מ פרצו לבית והחלו לפנות את השוהים בו, במהלך שהסתיים תוך דקות ספורות, בצורה שקטה וללא עימותים מיוחדים - למעט מספר אנשים שסירבו לצאת מהבית, הותקפו והוצאו בכוח על ידי השוטרים. כשעה קלה לאחר מכן הגיעו כמה בני נוער יהודים מחברון לשכונת אבו סנינה בעיר והתעמתו עם תושבים ערבים. כוחות מג"ב הגיעו למקום במטרה לפנותם. צה"ל פרוש בכל הנקודות האסטרטגיות ביהודה ושומרון וערוך לכל תרחיש.

 

הכוחות מחוץ לבית. הפינוי הסתיים במהירות (צילום: איתמר פליישמן) (צילום: איתמר פליישמן)
הכוחות מחוץ לבית. הפינוי הסתיים במהירות(צילום: איתמר פליישמן)
 
על גג בית המריבה. לא היו עימותים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
על גג בית המריבה. לא היו עימותים(צילום: רויטרס)
 

שר הביטחון אהוד ברק אמר לאחר הפינוי: "אמשיך לפעול לשמירת החוק והדמוקרטיה תוך הבטחת מרות המדינה על אזרחיה". השר הוסיף כי הבקשה להיתר עסקה וכן חוקיות הרכישה ימשיכו להתברר באופן מקצועי וללא פניות, "אך לא ניתן לאפשר מצב בו ננקטות פעולות המנוגדות לחוק במטרה לקבוע או להכתיב לשלטון עובדות בשטח".

 

דיווחים אחרונים על בית המריבה ב-ynet:

נתניהו על רקע סערת חברון: להסדיר 3 התנחלויות

יעלון: להפקיע מברק את הטיפול בבית המריבה

הפלסטינים מבית המכפלה: "לא מכרנו כלום"

 

פינוי הבית בחברון נעשה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מסר את עמדתו לראש הממשלה ולשר הביטחון, לפיה יש לבצע את הפינוי ללא דיחוי. וינשטיין עמד על כך שאין צורך בהחלטת ממשלה לביצוע הפינוי וכי הפינוי מתחייב לאלתר נוכח החשיבות בשמירה על שלטון החוק.    

 

מצלמים את הפינוי. היום בחברון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצלמים את הפינוי. היום בחברון(צילום: רויטרס)
 

על רקע סערת בית המריבה, החל עימות בין שר הביטחון אהוד ברק לשרי הליכוד. המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון דרש להפקיע מברק את הטיפול בבית המכפלה בפרט ובהתנחלויות בכלל. כבר אתמול נהרו שרי הליכוד לבית, והתבטאו בגנות שר הביטחון שפעל לטענתם בניגוד לעמדת שרי הממשלה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה לשר הביטחון וביקש ממנו לעכב את הפינוי וכן לאפשר למתנחלים למצות את ההליך המשפטי כדי להוכיח שהבית נרכש כדת וכדין. אך מלשכתו של ברק נמסר כי "הפרשנות שניתנה לבקשת ראש הממשלה לא נכונה. זה לא נכון שהצו בוטל. למתנחלים ניתן זמן להוכיח את שעליהם להוכיח. אם לא יצליחו להוכיח זאת, החוק ייאכף בהתאם לשיקולים המבצעיים".

 

בית המכפלה (צילום: lowshot.com) (צילום: lowshot.com)
בית המכפלה(צילום: lowshot.com)

 

כוחות משטרה בחברון, אתמול (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כוחות משטרה בחברון, אתמול(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"ברק לא פותר בעיות"

בדיון אמש ובשיחות סגורות הבוקר אמר יעלון כי "שר הביטחון לעומתי לממשלה ולהתיישבות ביהודה ושומרון. כל מה שהוא עושה זה להבעיר מדורות. צריך להפקיע מידיו את המנדט בטיפול בהתיישבות ביהודה ושומרון לטובת צוות שרים". השר לעניינים אסטרטגיים המשיך ותקף ואמר כי "ברק לא פותר בעיות ולא חותם על תב"עות".

 

בית המכפלה הפך בשבוע האחרון למוקד מתיחות בעיר האבות. עשרות מתנחלים נכנסו אל הבית, הסמוך למערת המכפלה, בשעת לילה בשבוע שעבר, והסבירו כי רכשו אותו מאדם פלסטיני. הפלסטינים מצדם טענו כי עסקה כזו לא הייתה. המקום הוכרז כשטח צבאי סגור, ובצו נטען עוד כי "בחברון נשמר סטטוס קוו עדין בין האוכלוסייה הישראלית לפלסטינית כדי למנוע חיכוך בין האוכלוסיות שעלול להביא לפגיעה בנפש".

 

המתנחלים שנכנסו אל הבית דחו טענות אלה, ואמרו כי המינהל האזרחי כלל לא בדק את חוקיות הרכישה של המבנה. לטענת דרי הבית, פקידים בכירים במינהל האזרחי אמרו להם כי מסמכי הרכישה חוקיים. אבל על רקע הסערה הציב אתמול המינהל האזרחי אולטימטום למתנחלים, לפיו עליהם לפנות את הבית עד אתמול ב-15:00 בצהריים, בטענה ששהותם במקום מפרה את הסדר הציבורי ושלא קיבלו אישור מהמינהל להתיישב במקום. 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבית בחברון. פונה תוך דקות ספורות
צילום: lowshot.com
הכוחות בחברון, אחרי הפינוי
צילום: רויטרס
דיירי הבית - לפני הפינוי
מומלצים