שתף קטע נבחר

צילום: AP

איראן אמרה לא לאובמה: "תגובה טובה לישראל"

בירושלים מרוצים שטהרן חשפה את פניה האמיתיים ודחתה את המתווה: "אובמה יצטרך להחריף את הסנקציות". אחמדינג'אד קיבל חולצת מדען שחוסל: ההתנקשויות לא יעצרו אותנו. מחקר: תקיפה מהאוויר לא תהיה יעילה, ייתכן שישראל תשלח קומנדו

הרפובליקה האיסלאמית דחתה את מתווה אובמה לפתרון משבר הגרעין - ובירושלים לא מסתירים את שביעות הרצון: "מבחינת ישראל התגובה האיראנית טובה", אמרו הערב (יום א') ל-ynet גורמים מדיניים, שהעריכו כי הנשיא האמריקני יצטרך "לפעול ולהחריף את הסנקציות" לאחר שטהרן עשתה שריר לקראת השיחות המתחדשות על תוכניתה הגרעינית.

 

איראן בדרך לפצצה - הכתבות האחרונות:

עוד התגרות איראנית: "ננהל את הכור בבושהר"

איראן דוחה את יוזמת אובמה: "לא נסגור את קום"

תוכנית אובמה לאיראן: כך תימשך תוכנית הגרעין

מחוקק איראני: יכולים לייצר פצצה, לא נעשה זאת

 

המשא ומתן בין שש המעצמות (ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, סין ורוסיה) לאיראן יתחדש בשבת הקרובה באיסטנבול אחרי יותר משנה של קיפאון, אולם לפי שעה לא ברור לאן נושבת הרוח לאחר שטהרן דחתה על הסף את התנאים המרכזיים במתווה שגיבש ממשל אובמה, אשר יאפשר לה להמשיך בתוכנית הגרעין האזרחית שלה.

 

המעצמות צפויות לדרוש מאיראן את פירוק המתקן התת-קרקעי להעשרת אורניום בפורדו, הפסקת העשרת האורניום לרמה של 20 אחוז והעברה של האורניום שכבר הועשר לרמה זו למדינה אחרת. אולם, ראש סוכנות הגרעין האיראנית פריידון עבאסי אמר כי הדרישות, שהודלפו לעיתון "ניו יורק טיימס", אינן הגיוניות.

 

גורם מדיני בכיר אמר כי ייתכן שמדובר בניסיון של איראן למשוך זמן והעריך כי אובמה יצטרך להחריף את הסנקציות נגד המדינה. "זו הצעתו האישית - ואין ברירה אלא לפעול ולחנוק את הכלכלה האיראנית", אמר. 

 

גורמים נוספים הסבירו כי "מה שקורה עכשיו עם איראן זה חלק מהמשא ומתן. האיראנים מקשיחים את העמדות שלהם, כי המטרה המרכזית שלהם היא לאתגר את אובמה. נקודת ההשקפה שלהם היא שהבית הלבן לא רוצה להגיע לעימות בשנת בחירות. לכן, הם מקשיחים עמדות - למרות שהם עוד לא גיבשו עמדה סופית. כשתגובש העמדה, נדע עד כמה הם בלחץ כלכלי".

 

אחמדינג'אד עם חולצת המדען שחוסל (צילום: AFP PHOTO / HO/ IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE) (צילום: AFP PHOTO / HO/ IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
אחמדינג'אד עם חולצת המדען שחוסל(צילום: AFP PHOTO / HO/ IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
 

"אם אובמה יראה כי מאתגרים אותו, הוא יצטרך להחריף את הסנקציות באופן חריף וחד-משמעי", הוסיפו הגורמים והבהירו כי "אין שינוי בעמדה הישראלית, כפי שהציג אותה ראש הממשלה, בנימין נתניהו". נתניהו, שאיים בעבר בתקיפה באיראן, אמר היום כי "איראן משתמשת בשיחות בניסיון לעכב ולהוליך שולל. אנחנו נעקוב אחרי השיחות. הדרישות מאיראן צריכות להיות ברורות - להוציא את החומר המועשר, להפסיק את ההעשרה ולפרק את המתקן בקום".

 

ראש הממשלה אמר את הדברים בתום פגישה עם ראש הממשלה האיטלקי מריו מונטי, המבקר בישראל, אשר הביע בעצמו חשש שאיראן תנצל את השיחות כדי להרוויח זמן ולהמשיך להונות את העולם. באיחוד האירופי, מאידך, הביעו באופן רשמי תקווה שהשיחות יובילו להתקדמות משמעותית ו"תהליך מתמשך".

 

קומנדו וטילים במקום F-16? 

המגזין היוקרתי לענייני ביטחון "ג'יינס" פרסם מחקר פסימי לגבי יכולותיו של חיל האוויר לבצע תקיפה מוצלחת באיראן, לאור העובדה שחלק מהמתקנים נמצאים מתחת לקרקע. מומחים שצוטטו במחקר העריכו כי ישראל יכולה במקום זאת להשתמש בטילים ארוכי טווח או לשלוח כוח קומנדו שיפגע במתקנים.

 

ישראל תשלח קומנדו? מפת מתקני הגרעין ()
ישראל תשלח קומנדו? מפת מתקני הגרעין
 

"זאת לא הולכת להיות תקיפה אחת וזהו, כמו בסוריה או בעיראק, שם המתקנים לא היו תת-קרקעיים. הפעם זה הרבה יותר קשה", אמר מלקולם צ'אמרס, מומחה מהמכון הבריטי RUSI. מפקד לשעבר בקומנדו הבריטי העלה את האפשרות שישראל תשלח לאיראן כוח קומנדו של כ-60 לוחמים, שינסו לפגוע באחד ממתקני הגרעין, כנראה פורדו - אך הודה שהוא יהיה מופתע אם ישראל תבחר באופציה המסוכנת הזאת.

 

ישראל תוכל לשלוח את כוח הקומנדו לאיראן באמצעות ספינה, שתישא הליקופטרים מהמפרץ הפרסי או מצוללת. אפשרויות אחרות הן תקיפה באמצעות טילי יריחו עם ראשי נפץ קובנציונליים או טילי שיוט שישוגרו מצוללת.

 

אחמדינג'אד: התעשייה הגרעינית - כמו קטר 

באיראן, בינתיים, ממשיכים לשדר שאין בכוונתם לוותר. הנשיא מחמוד אחמדינג'אד ניצל את "יום הגרעין הלאומי" כדי להעביר מסר לארצות הברית וישראל: "עיוור מי שחושב שאפשר להפסיק את הפיתוח המדעי באיראן באמצעות התנקשות במדענים איראנים. אל תחשבו שאתם יכולים לעצור את הנהר הזה. דעו לכם שאם אתם מתנקשים במדען אחד, מאות ואלפים יתפסו את מקומו".

 

הנשיא האיראני, שקיבל לרגל האירוע חולצה שעליה מודפסת תמונתו של

המדען מוסטפה אחמדי-רושאן שחוסל בתחילת השנה, הוסיף כי "התעשייה הגרעינית היא קטר שיכול לסחוב אחריו תעשיות נוספות. היא כמו תעשיית החלל, שהובילה לפיתוח של עשרות תת-תעשיות נוספות. ברור שעלינו להמשיך בדרך הזאת".

 

בצעד נוסף שנתפש כהתרסה כלפי המערב, החליטו האיראנים להעביר "זמנית" לידיהם את ניהול הכור הגרעיני בבושהר, לאחר שרוסיה ניהלה אותו יחד עמם עד כה. סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי מנהל הכור, מחמוד ג'פרי, אמר לעיתונאים כי העברת הניהול תתבצע באוקטובר או בנובמבר ואחריה הטכנאים האיראנים יהיו אחראים על כל הפעולות בכור.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ניסיון לעכב ולהוליך שולל". נתניהו ומונטי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אחמדינג'אד. חגג את "יום הגרעין"
צילום: EPA
"דרישות לא הגיוניות". עבאסי
צילום: AFP
עוד סנקציות בדרך? הנשיא אובמה
צילום: EPA
מומלצים