שתף קטע נבחר

"העתיד 'שחור' - חרדים יצאו לשוק העבודה"

האם הגידול באוכלוסייה החרדית יגרום לירידה באחוז המועסקים בישראל, כפי שמתריע דו"ח משרד התמ"ת? פעילים במגזר החרדי בטוחים שלא: "יש עלייה ברורה בשילוב חרדים בעבודה, המציאות תהייה ורודה בהרבה מהתחזיות הקודרות"

סקר של התמ"ת שפורסם בצהריים (יום ב') צפה כי בעוד 20 שנה תירשם ירידה של שישה אחוזים בשיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה בישראל, בעיקר בשל הגידול באחוז החרדים והערבים באוכלוסייה. אבל לא כולם שותפים לתחזית הכלכלית הפסימית: פעילים במגזר החרדי מזכירים כי בשנים האחרונות נרשמה עלייה באחוז החרדים המועסקים - ושמגמה זו צפויה להימשך.

 

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

"כחרדי שהיה חלק מתהליך האקדמיזציה במגזר, וצפה וצופה על ההתפתחויות בתחומי הלימודים האקדמיים והתעסוקה בו, לא נראה שהתחזיות הפסימיות יגשימו את עצמן", אמר ל-ynet יו"ר עמותת "נוער כהלכה", עו"ד יואב ללום. "משרד התמ״ת צריך לתגבר את אפשרויות התעסוקה למגזר החרדי, ולא להתחבא מאחורי סטטיסטיקות שחורות ובכך לשרת את אותם גורמים חרדים שעושים כל שלאל ידם למנוע את ההתפתחויות הברוכות במגזר".

 

גם מנכ"ל המכללה החרדית ירושלים, עו"ד אריאל דרעי, אומר כי "תחזיות לחוד ומציאות לחוד". לדבריו, בחמש השנים האחרונות נרשמה עלייה חדה וברורה במגמת כניסת חרדים לשוק העבודה, ובמיוחד לזה הדורש השכלה הגבוהה.

 

"התהליך הזה מושפע, בראש ובראשונה, מקיומו של מערך התאמות המאפשר לחרדים להשתלב במערכות אלו מבלי לפגוע באורח חייהם ובהשקפת עולמם", מסביר דרעי. "המשך מגמה זו מצד הגופים הממשלתיים, הציבוריים ומוסדות הלימוד יביא בוודאות לגידול בחלקם היחסי של העובדים החרדים.

 

"יש לזכור כי תהליכים שכאלו מעוררים מטבעם חששות רבים ולכן נדרשת זהירות ומחשבה רבה כדי לא לפגוע בהן. כיום כבר ניתן לראות את הדור השני לשילוב חרדים, כשילדיהם פונים מראש למקומות לימוד איכותיים שיאפשרו להם להשתלב בהמשך בשוק העבודה ובמערכות הציבוריות. כל שעל המדינה לעשות זה לגלות את הפתיחות הנדרשת למאפיינים הייחודיים של אוכלוסייה זו ולאפשר לה לעשות את הצעדים הנדרשים בצורה ובקצב המתאימים לה - ואלו בוודאות יהיו ורודים בהרבה מהתחזיות הקודרות שמציג המחקר".

 

עתיד שחור-ורוד

עו"ד יחזקאל רוזנבלום, בכיר בתנועת טו"ב (חרדים עובדים), אומר כי מילת המפתח במחקר היא "אם". כלומר, "אם" הגידול הדמוגרפי החרדי ימשיך בקצב הנוכחי ו"אם" ציבור זה אכן יימנע מלצאת לשוק העבודה. לדבריו, מדובר בספקולציה.

 

"מגמת ההשתלבות בשוק העבודה הופכת את המחקר ללא רלוונטי", אומר רוזנבלום. "גיל היציאה לעבודה אצל החרדים יורד בקצב מדהים. לפני 15 שנה היה מדובר על תעסוקת חרדים החל מגיל 30. אחר-כך היה מדובר על 28, והנועזים דיברו על 25, והיום זה קורה כבר בגיל 20-21. המוטיבציה 

לצאת לעבודה בקרב הלא-לומדים לא נופלת מהאוכלוסיות האחרות, וגם הלגיטימציה לכך שתלמידי ישיבה שלא באמת לומדים ייצאו לעבוד - גבוהה מאוד כיום.

 

"יותר ויותר חרדים חשים אחריות לאומית, ולא רק מגזרית, וגם בקרב הנשים שיעור העבודה הוא לכל הפחות דומה לזה שבציבור הכללי. יש לבחון את המגמות ולא לשקף תמונת מצב ברגע נתון. בעיני, העתיד אולי שחור - אך לא במובן הפסימי, אלא במובן של התרומה החרדית לאוכלוסייה".

 

בצד זאת, רוזנבלום מעיר כי הסקר החשיב את גילאי 15-64 כעובדים, בהתאם לתפיסה ארכאית וישנה שראתה בנערים כוח עובד - מציאות שאינה נכונה כיום, כשהיציאה לשוק העבודה מתרחשת בעיקר אחרי שירות צבאי ולעתים גם בתום לימודים גבוהים. לדבריו, מכיוון שבגילאי 15-21 מספר החרדים גבוה מאשר החלק היחסי של המגזר באכולוסייה הכללית - נגרמה סטייה בתוצאות הסקר, שהיו צריכות להיות פחות דרמטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר בן נתן
חרדים עובדים. תופעה מתרחבת
צילום: אופיר בן נתן
יואב ללום
צילום: נועם מושקוביץ
יחזקאל רוזנבלום
מומלצים