שתף קטע נבחר

שתה מתנול ונפטר מהרעלה - המעסיקה אחראית?

עובד במפעל דפרון מת מהרעלה לאחר ששתה במהלך משמרת חומר מסוכן מסוג מתנול, שטעה לחשוב כי הוא אלכוהול. ביהמ"ש המחוזי הטיל על החברה את האחריות למותו - אך זו לא וויתרה. מה נקבע בערעור שהגישה?

פועל ייצור שעבד במפעל דפרון כשבוע ימים, שתה במהלך משמרת נוזל שהתברר בדיעבד כי הוא מכיל חומר מסוכן מסוג מתנול, ומת כתוצאה מהרעלה. ביהמ"ש המחוזי קיבל תביעת פיצויים שהגישו עזבון המנוח, אשתו ובנו הקטין בגין מותו, וקבע כי המנוח נפטר בשל התרשלות החברה, שלא נעלה את החומר המסוכן ולא הדריכה את המנוח באשר להתנהלות עם חומרים מסוכנים, ופסק למשפחה פיצוי.

 

עוד במדור עבודה ועולם המשפט:

 

על קביעה זו הגישו הצדדים ערעורים הדדיים לביהמ"ש העליון - חברת דפרון ומנהל הייצור שלה ערערו על הקביעה כי התרשלו והם האחראים למות המנוח, ואילו המשפחה ערערה על גובה הפיצוי.

 

בערעורם, טענו דפרון ומנהל הייצור כי לא מוטלת על החברה חובה לנעול חומר מסוכן ודי בכך שהורחק ממתחם העבודה, מה גם שנוכח השימוש השוטף בחומר, לא היה זה ישים לנעול אותו. עוד נטען, כי משהעובד שתה כמות נכבדה של אלכוהול במהלך העבודה, יש להטיל עליו את האחריות למעשיו.

 

המשפחה טענה מנגד כי החברה הפרה את חובתה לספק סביבת עבודה בטוחה לעובדיה כשלא אחסנה את החומר המסוכן במקום סגור ונעול, וכי המנוח כלל לא ידע ששתה חומר שמסכן את חייו, אלא חשב שמדובר בוודקה.

 

לחילופין טענה כי המנוח היה שתיין ולפיכך נפגע כושר השיפוט שלו, כך שלא הבחין שמדובר ברעל, ועל כן לא ניתן להטיל עליו את האחריות למותו.

 

לא ראוי לשתות לשוכרה במהלך העבודה

השופט רובינשטיין קיבל את ערעור החברה בחלקו ודחה את ערעור המשפחה. נפסק, כי אין חולק כי לחברה אחריות כלפי עובדיה, והיא נדרשה ויכולה הייתה לצפות כי שתיית המתנול, שהינו חומר רעיל שמשתמשים בו בעבודה באופן שוטף, עלולה לגרום למות העובד.

 

עוד נקבע כי החברה לא נקטה באמצעי זהירות סבירים כשלא נעלה את החומר ואף לא הדריכה את העובדה באשר לסיכונים הטמונים בחומרים המסוכנים שבסביבת העבודה ולא היה די בכך שאחסנה אותו מחוץ למתחם העבודה.

 

כן נקבע כי נוכח העובדה כי המנוח לא התכוון להביא למותו, אלא טעה לחשוב כי המתנול הוא אלכוהול, אין בהתנהגותו כדי לשלול את הקשר הסיבתי בין התרשלות החברה לנזק שנגרם לו.

 

עם זאת ולמרות שכשמדובר ביחסי עובד-מעביד הנטייה היא להימנע ככל האפשר מהטלת אשם על העובד, קבע השופט, כי בנסיבותיו של מקרה זה, בו העובד החליט לשתות אלכוהול במהלך שעות העבודה, מוצדק להטיל עליו מעט מן האחריות לאירוע המצער.

 

"אדם מן היישוב יודע כי לשתיית אלכוהול משמעותית השפעה על יכולת העבודה. אין היא מן הדברים שעובד סביר ראוי לו שיעשה בשעות העבודה", כתב השופט וקבע, כי למנוח אשם תורם של 25 אחוז, ועל כן יש להפחית את סכום הפיצוי שפסק למשפחה ביהמ"ש המחוזי בהתאם. הוצאות לא נפסקו.

 

ב"כ המערערים: עו"ד יורם קמין, עו"ד גלית גורן, עו"ד אמיר סילש

ב"כ המשיבים: עו"ד מרטין אנגל, עו"ד ריקי זלצמן

 

לקריאת פסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין" - www.psakdin.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשב שזה בקבוק וודקה
צילום: AFP
מומלצים