שתף קטע נבחר

אפל, מיקרוסופט ואמזון - הכי מזהמות באינטרנט

דו"ח גרינפיס מצייר תמונה עגומה של חברות הענק שמשתמשות בכמויות עצומות של אנרגיה כדי להפעיל שרתי נתונים. מי שזוכות לציון לשבח הן היריבות גוגל, פייסבוק ויאהו שעושות שימוש באנרגיה נקייה. לו רשת האינטרנט הייתה מדינה, צריכת החשמל שלה הייתה מדורגת חמישית בעולם

אמזון, מיקרוסופט ואפל הן החברות הכי מזהמות באינטרנט. כך עולה מדו"ח חדש שהשיק היום (ג') ארגון גרינפיס, הסוקר את 14 חברות המחשבים הגדולות בעולם והאופן בו הן משתמשות באנרגיה להפעלת שרתי הנתונים שלהן.  

 

 

הדו"ח שכותרתו "עד כמה נקי הענן שלך" בוחן את את שרשראות אספקת החשמל של החברות. מהנתונים עולה כי קיים פער גדל והולך בתעשיית האינטרנט בין חברות שעושות שימוש באנרגיה נקייה ובין אלו שעדיין משתמשות באנרגיה מזהמת, להפעלת שרתי הנתונים שלהם ("ענן"). 

 

בין החברות ה"ירוקות" נמצאות גוגל, יאהו ופייסבוק, שעושות שימוש באנרגיה נקייה ובהתייעלות אנרגטית להפעלת חוות השרתים שלהם. מנגד, מייקרוספט, אפל ואמזון, עדיין מפעילות את שרתי הנתונים הענקיים שלהם באמצעות שריפת פחם או תחנות כוח גרעיניות.

  

צריכת חשמל אדירה

בארגון מסבירים שככל שיותר ויותר אנשים בעולם משתמשים באינטרנט לאחסון ושיתוף תמונות, סרטי וידיאו ומסמכים - על חברות המחשבים לבנות עוד ועוד מרכזי נתונים. "מדובר בבניינים כה גדולים שלעתים קרובות ניתן לראותם מן החלל החיצון", אומרים שם.

 

חוות שרתים. לפעמים אפשר לראות מהחלל (צילום: ארגון גרינפיס) (צילום: ארגון גרינפיס)
חוות שרתים. לפעמים אפשר לראות מהחלל(צילום: ארגון גרינפיס)
 

 

"מרכזי נתונים אלו מאחסנים אלפי מחשבים וצורכים חשמל בכמויות אדירות", מוסיפים בארגון. "צריכת החשמל של חלק מהם שווה לזו של 250 אלף בתים באירופה". מהדו"ח עולה כי לו רשת האינטרנט הייתה מדינה - צריכת החשמל שלה הייתה מדורגת חמישית בעולם. עוד מעריכים בו, כי צריכת החשמל של הארגון צפויה לגדול פי שלושה עד לשנת 2020.

 

כשאנשים בעולם משתפים מוסיקה או תמונות באינטרנט, הם רוצים לדעת שהדבר מופעל באנרגיה נקייה ובטוחה", אומרת הילה קרופסקי, מנהלת קמפיין האנרגיה בגרינפיס. "לצערנו, חברות חדשניות ורווחיות, כמו מיקרוסופט, אפל ואמזון, מקימות מרכזי נתונים המופעלים בטכנולוגיה מהמאה ה- 19 וצורכות חשמל שמקורו בשריפת פחם".

 

חוות שרתים. מבט מבפנים. אלפי מחשבים (צילום: ארגון גרינפיס) (צילום: ארגון גרינפיס)
חוות שרתים. מבט מבפנים. אלפי מחשבים(צילום: ארגון גרינפיס)

 

קרופסקי מדגימה כי החברות הנקיות יותר, מקפידות להקים את מרכזי הנתונים שלהן במקומות עם היצע של אנרגיה ירוקה ואף דורשות חלופות נקיות לפחם וגרעין ממקבלי ההחלטות בחברות החשמל ובממשלה. 

 

"חברות גוגל ויאהו מפעילות את המתקנים שלהן בהיקף גדל והולך באמצעות אנרגיה ממקורות מתחדשים – תוך שהן ממשיכות להתרחב", היא מספרת. "חברת פייסבוק הצטרפה למגמה ולפני 5 חודשים הודיעה העדפה של מקורות אנרגיה נקיים עבור תשתיות החברה".

 

בארגון גיבשו רשימת דרישות מחברות המחשבים הכוללת את הגברת השקיפות בכל הנוגע לשימוש באנרגיה מזהמת, קביעת מיקום מרכזי הנתונים במקומות עם היצע לאנרגיה נקייה, השקעה באנרגיה ממקורות מתחדשים, וכן - להציב דרישה כלפי ממשלות וחברות חשמל להגדיל את היקף החשמל ממקורות מתחדשים. בארגון גם מזמינים את הציבור לחתום על עצומה שקוראת לחברות המחשבים להפוך לירוקות יותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חנות אפל
צילום: shutterstock
צילום: ארגון גרינפיס
זיהום כתוצאה משריפת פחם.
צילום: ארגון גרינפיס
מומלצים