שתף קטע נבחר

צילום: AP

ידיח את סרקוזי? הולנד רוצה לכבוש את צרפת

קראו לו "הלברדור של מיטראן" ו"חסר חוט שדרה", אבל כשהסקרים לצדו וסרקוזי מפגר מאחוריו, מנהיג הסוציאליסטים מתעלם מהכינויים ושועט לעבר האליזה. ביום ראשון יעמוד בפני המשוכה הראשונה. הכירו את המועמד המוביל לנשיא צרפת הבא

ז'אק שיראק כינה אותו "הלברדור של פרנסואה מיטראן " ו"פוליטיקאי שמסוגל לעבור למפלגה אחרת אם צריך", מרטין אוברי כינתה אותו "חסר חוט שדרה" ואחרים כינו אותו "מיסטר נייס" בשל היותו אדם שמסתדר עם כולם ומשתדל להימנע מסכסוכים. ביום ראשון הקרוב יילכו אזרחי צרפת לבחור נשיא חדש לרפובליקה, ואם יהיה צורך, ב-6 במאי ייערך סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים בסיבוב הראשון.

 

צרפת בוחרת 2012 - כותרות אחרונות:

 

האם פרנסואה הולנד בן ה-57 מסוגל לעשות את זה ולכבוש את צרפת? האם הוא מסוגל להנחית את הגיליוטינה על הקריירה הפוליטית של הנשיא המכהן ניקולא סרקוזי. רגע לפני שתיוודע התשובה, ynet מציג קווים לדמותו של מנהיג המפלגה הסוציאליסטית בצרפת.  

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הולנד, המועמד המוביל לזכות בנשיאות צרפת, הוא פוליטיקאי חסר ניסיון ברמה הלאומית ומעולם לא החזיק במשרה ממשלתית. רבים מגדירים אותו כאדם חביב ושקט - יש שיאמרו משעמם - דבר העומד בסתירה מוחלטת לאישיות הזוהרת ובעלת העוצמה של יריבו במרוץ לנשיאות, הנשיא סרקוזי ממפלגת המרכז-ימין (UMP) השמרנית.

  

פחות יין, פחות גבינות, פחות שוקולד

עם זאת, תומכיו של הולנד טוענים כי התדמית של האיש הפשוט שנוסע לעבודה בקטנוע מסתירה את נחישות הברזל שלו להנהיג את צרפת. בכדי להתמודד במרוץ לנשיאות כמועמד המפלגה הסוציאליסטית, היה צריך הולנד לעבור בחירות מקדימות מפרכות ביותר בתוך מפלגתו, בחירות שהעמידו במבחן את חייו הפוליטיים והאישיים.

אחד הרגעים הדרמטיים ביותר בבחירות אלה היה כאשר יריבתו למרוץ סגולן רויאל - בת זוגו לשעבר ואם ארבעת ילדיו - הביעה את תמיכתה בו באופן פומבי. 

 

עם כניסתו למרוץ לנשיאות הבטיח הולנד שני דברים: לרדת במשקל ולהפסיק לספר בדיחות קרש משום שהבין שלא יוכל להנהיג את השמאל הצרפתי עם תדמית של מנהל בנק אפור. בהבטחה הראשונה הוא עמד באופן מרשים. הוא שתה פחות יין, אכל פחות גבינות ובעיקר פחות שוקולד והשיל 15 קילוגרמים ממשקלו, דבר שחייב אותו להצטייד במלתחה חדשה. 

 

יניף ידיים גם ב-6 במאי? הולנד בעצרת בחירות בליל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יניף ידיים גם ב-6 במאי? הולנד בעצרת בחירות בליל(צילום: AFP)

 

אולם, את ההבטחה השנייה הוא התקשה לקיים והמשיך לספר בדיחות בנאומים, עימותים והופעות בפני קהל. "מאז שהוא היה קטן הוא נהג להשתמש בהומור שלו כדי להימנע מסכסוכים, כדי להיות הבחור הטוב, כדי להיות חבר של כולם - וכדי להימנע משאלות", אמרה העורכת הפוליטית של תחנת הרדיו "פראנס אינפו" מארי-אב מאלווין לרשת BBC הבריטית. 

 

"צרפת אוהבת מנהיגים חזקים"

מאלווין חתומה על שתי ביוגרפיות - אחת על סרקוזי ושנייה על הולנד שנקראת "פרנסואה הולנד: הכוח של מיסטר נייס". האם אישיותו החביבה תעמוד לזכותו של הולנד בבחירות הקרובות? "זאת השאלה הגדולה", השיבה מאלווין. "בצרפת, אנחנו אוהבים את הנשיאים שלנו חזקים וקשוחים. פרנסואה הולנד חושב שהצרפתים אולי ירצו סוג אחר של מנהיג בגלל המשבר הכלכלי. הוא חושב שאנשים ירצו להתאחד סביב נשיא שהוא אדם נחמד מטבעו". אך לדבריה, ייתכן שבנקודה זו הולנד טועה - למרות הובלתו בסקרים על פני סרקוזי זה תקופה ארוכה ביותר. 

 

"כבר כמה שנים שיש בצרפת דחף טבעי לשינוי השלטון", אומר ל-ynet דניאל שק, לשעבר שגריר ישראל בצרפת ומבכירי המומחים לאירופה בשירות החוץ. לדבריו, "הסוציאליסטים יכלו לתפוס את השלטון עוד בבחירות הקודמות אם היו מציבים מועמד טוב יותר מרויאל נגד סרקוזי. אחרי 12 שנים עם שיראק, צרפת רצתה והייתה בשלה לשינוי, אבל זה לא קרה". 

 

"כבר כמה שנים שיש בצרפת דחף לשינוי השלטון". שיראק וסרקוזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"כבר כמה שנים שיש בצרפת דחף לשינוי השלטון". שיראק וסרקוזי(צילום: רויטרס)

 

הולנד נולד ב-12 באוגוסט 1954 בעיר רואן שבצפון-מערב צרפת. הוא למד בבית הספר הגבוה ללימודי תעשייה וניהול בפריז, במכון למדע המדינה בפריז, (שידוע בכינוי "סיאנס פו") ובבית הספר הלאומי למינהל בשטרסבורג (École nationale d'administration), שם הכיר את רויאל וחי עמה במשך כשלושה עשורים. 

 

הולנד "לברדור", שיראק "עצלן"

בשנת 1979 הצטרף הולנד למפלגה הסוציאליסטית והיה יועץ כלכלי בעת תקופת כהונתו של הנשיא פרנסואה מיטראן. הנשיא לשעבר שיראק אמר ב-1981 על הולנד שהוא "הלברדור של מיטראן" ומאז הפכו שיראק ו"עצלנותו" לחלק מרכזי בבדיחות שסיפר הולנד בהופעות פומביות ובקרב חברים. 

 

בין השנים 1993-1988 הוא שימש נציג מחוז הבחירה קורז (Corrèze) באסיפה הלאומית של צרפת וחזר להחזיק בתפקיד זה מאז 1997. בשנת 2008, לאחר תבוסתה של רויאל לסרקוזי בקרב על נשיאות צרפת ב-2007, פרש הולנד מתפקיד המזכיר הראשון של המפלגה הסוציאליסטית המפלגה, שבו החזיק מאז 1997 עם פרישתו של ליונל ז'וספן. 

 

היא נכשלה ב-2007, הוא יצליח ב-2012? הזוג לשעבר רויאל והולנד (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
היא נכשלה ב-2007, הוא יצליח ב-2012? הזוג לשעבר רויאל והולנד(צילום: איי אף פי)

 

גם החיים המשותפים של בני הזוג הולנד-רויאל באו לסופם לאחר שהשניים הודיעו על פרידתם. מאוחר יותר התברר כי הולנד ניהל רומן עם העיתונאית ואלרי טרירוויילר, בת זוגו הנוכחית. הקרע בין הולנד לרויאל הביך זה תקופה ארוכה את המפלגה הסוציאליסטית, אך שערוריית המין בניו יורק שבה היה מעורב עמיתם למפלגה והמועמד המוביל לזכות בנשיאות צרפת - דומיניק שטראוס-קאהן - הסיטה מהם את אור הזרקורים. 

 

מועמד מתון: "לא רוצה לגרום לפילוג"

אחרי שמועמדותו של שטראוס-קאהן, שזוכה מאישומי אונס ותקיפה מינית, ירדה מהפרק, רבים בצרפת החלו לראות בהולנד את המועמד הטוב ביותר בנמצא לנצח את סרקוזי במרוץ לנשיאות צרפת. 

 

דעותיו הפוליטיות של הולנד מתונות יחסית ובעימות הטלוויזיוני האחרון שניהל עם מרטין אוברי, מנהיגת הסוציאליסטים לשעבר, אמר הולנד: "אני לא רוצה להיות שמאל קיצוני. אנחנו רק יוצאים מחמש שנים של נשיאות ברוטלית. האם אנחנו רוצים מועמד שיגרום לפילוג? אני לא רוצה בכך. אנו זקוקים לשמאל סולידי". 

 

שערוריית המין בניו יורק עלתה לו כנראה בנשיאות. שטראוס-קאהן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שערוריית המין בניו יורק עלתה לו כנראה בנשיאות. שטראוס-קאהן(צילום: רויטרס)

 

על רקע המשבר הכלכלי הגדול שפוקד את צרפת, הציע הולנד לפני חודשיים להטיל 75 אחוזים מס על העשירים ביותר בארצו. כמו כן, הוא התחייב לבטל את המדיניות שהנהיג יריבו, הנשיא סרקוזי, שלדבריו מיטיבה עם העשירים. מיסוי העשירים היה נושא "חם" במסע הבחירות בצרפת, בייחוד לאור החששות מהעלייה באבטלה, ששיעורה עומד כיום על שלושה מיליון בני אדם. 

 

לצרפתים נמאס מסרקוזי הרועש?

"הצרפתים רוצים איש רגוע שעושה פחות רעש מהנשיא סרקוזי. יש גרעין מאוד קשה של שמאל בצרפת, של אנשים שמאמינים בסוציאליזם, בחלוקת רכוש ובשוויון חברתי", אומר דניאל שק ל-ynet. "בתקופה של משבר כלכלי, אין דבר כזה מנהיגים פופולרים ולכן הצרפתים רוצים להעיף את סרקוזי. התחושה בקרב אזרחים רבים בצרפת היא שאם יש קשיים במשמרת שלך, אז לך הביתה ותן הזדמנות למישהו אחר". 

 

בעצרת בחירות שקיים השבוע בפריז בהשתתפות כ-100 אלף בני אדם, אמר הולנד כי הוא חש שהמדינה נמצאת על סף שינוי: "אני מרגיש שתקווה גדולה צומחת ממעמקי ארצנו. תקווה רגועה, חזקה ובהירה של שינוי לטובה. אני פונה אליכם היום. אתם חייבים לצאת ולהצביע. תנו לי את הכוח לנצח בבחירות ב-6 במאי".

 

"מעמד המהגרים הלא חוקיים יוסדר על בסיס קריטריונים קבועים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מעמד המהגרים הלא חוקיים יוסדר על בסיס קריטריונים קבועים"(צילום: רויטרס)

 

כיצד תיראה צרפת בעידן הולנד אם האחרון ייבחר לנשיא צרפת? הצצה על מצע הבחירות שלו משיבה על השאלה - מדינה ליברלית יותר ושוויוינית יותר עם דגש על שמירה על איכות הסביבה ודאגה להסדרת מעמדם של המהגרים הזרים.

 

המצע של הולנד - נקודות מרכזיות:

הגירה. המועמד הסוציאליסטי תומך בקיום דיון פרלמנטרי מדי שנה שבו יחליטו כמה מהגרי עבודה לאשר ובאילו מקצועות. הוא גם תומך בעידוד סטודנטים זרים, בטיפול בבקשות למקלט מדיני תוך שישה חודשים ולהסדיר חוקית את מעמדם של מהגרים לא חוקיים על בסיס קריטריונים קבועים.

 

גרעין. מאז שנות ה-60 הוקמו בצרפת 19 תחנות כוח גרעיניות, בהן פועלים 59 כורים מסוגים שונים. כורים אלה מייצרים כ-57 אחוזים מהחשמל במדינה - השיעור הגבוה בעולם – ומספקים תעסוקה לכ-400 אלף בני אדם. 18 אחוזים מכמות החשמל שמיוצרת בכורים הגרעיניים מיוצאת לאיטליה, גרמניה, בריטניה, הולנד ומדינות נוספות.

 

צרפת תאבד את הזוג הנוצץ שלה? סרקוזי וברוני (צילום: AP) (צילום: AP)
צרפת תאבד את הזוג הנוצץ שלה? סרקוזי וברוני(צילום: AP)

 

הולנד הציע בקמפיין הבחירות שלו לקצץ בייצור החשמל מכורים גרעיניים מ-75 אחוזים ל-50 אחוזים עד שנת 2025. הוא התחייב לסגור את תחנת הכוח הישנה בעיירה פסנהיים אם ייבחר לנשיא. מצד אחד, תוכניתו זוכה לתמיכה - בעיקר בקרב ירוקים - שחוששים מאסון גרעיני כמו זה שהיה בפוקושימה ביפן. אולם מצד שני, תחנת הכוח בעיר הגובלת עם גרמניה דווקא הביאה לפיתוח התשתיות במקום, להגעה של אוכלוסייה איכותית ולמיליוני אירו לקופת פסנהיים מתשלומי המסים שלה. וכמובן - לייצור מקומות תעסוקה רבים. סגירת התחנה רק תוסיף עוד מובטלים לשיעור הגבוה ממילא בצרפת.

 

חינוך. הולנד הציע שימי הלימודים בבתי הספר יהיו קצרים יותר ושהתלמידים ישובו ללמוד בימי רביעי בבוקר בעוד שכיום אין לימודים ביום זה. הוא גם הציע לקצר את החופשות של הצרפתית ולהוסיף 60 אלף משרות הוראה. לא בטוח שהצרפתים ירצו שמישהו ייגע להם בחופשות הקדושות שלהם, אבל ימים יגידו.

הרי היה זה סרקוזי שהצליח לפני כשנתיים, למרות התנגדות עזה, להעלות את גיל הפנסיה במדינה מ-60 ל-62.

 

חברה. על פי מצע הבחירות של הולנד, יש לעגן בחוק עד 2013 נישואים הומוסקסואליים ואימוץ ילדים על ידי זוגות חד-מיניים ולאשר לזוגות לסביות לעבור טיפול הפריית חוץ-גופית בדומה לזוגות הטרוסקסואליים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם יזכה, יקבל לידיו מדינה במצב כלכלי קשה. הולנד
צילום: AP
"קשיים במשמרת? שיעוף הביתה". סרקוזי
צילום: AP
הבוס לשעבר. מיטראן
צילום: אפי שריר
"מועמד בלי חוט שדרה". אוברי
צילום: EPA
חיה לצדו כ-30 שנה. רויאל
צילום: איי אף פי
מומלצים