שתף קטע נבחר

פסק דין: צבי שיסל ויוצרי "יב"י" הפרו זכויות יוצרים

בית המשפט המחוזי פסק על צבי שיסל ושותפיו בסרט "יב"י" לפצות בכ-120 אלף שקלים את אגי פרידמן, התסריטאית והשותפה ביצירתו. "מדובר בפסק דין ראשון שמתייחס לשאלה מה היא יצירה דוקומנטרית", אמר בא כוחה

אחרי שנתיים של דיונים נוקבים בבית המשפט המחוזי בתל אביב בנוגע לזכויות היוצרים על סרט תיעודי שמספר את סיפור חייו של המשורר האנרכיסט, יונה בן יהודה (יב"י), הגיע השופט איתן אורנשטיין להכרעה. פסק הדין שהתקבל מחייב את מזמין הסרט, פטקה בן יהודה (אחיו של המשורר), כמו גם את השחקן והבמאי צבי שיסל והצלם חיים רוזנבלוט, לשלם לתובעת, התסריטאית והבמאית אגי פרידמן, פיצויים בהיקף של יותר מ-200 אלף שקלים.

 

השופט אורנשטיין קבע כי הנתבעים הפרו את זכויות היוצרים של פרידמן בסרט, בו היתה שותפה מתחילת העבודה, נישלו אותה מקרדיט של תסריטאית שותפה והוציאו לשון הרע על הנתבעת בראיונות בנוגע לתביעותיה, בהם כינו אותה: "נוכלת בינלאומית", "לוקו" והציגו אותה כמי ש"זקוקה לטיפול פסיכיאטרי".

 

פסק הדין קבע כי התובעת היא הלכה למעשה יוצרת משותפת של תסריט הסרט "יב"י", ובשל כך חייב את הנתבעים להוסיף את שמה כתסריטאית בכל פרסום של רשימת הקרדיטים. בהתאם ניתן בזאת צו מניעה קבוע האוסר על הנתבעים ועל כל אחר להפיץ או להקרין את רשימת הקרדיטים של הסרט שלא בהתאם.

 

בית המשפט חייב במקביל את מזמין הסרט, פטקה בן יהודה, לשלם לפרידמן שכר שנמנע ממנה בסכום של 33,564 אלף שקלים בצירוף ריבית והפרשי הצמדה. על ארבעת הנתבעים לשלם לה כמו כן פיצוי על הפרת זכויותיה בסכום של 75 אלף שקלים. כל אחד מהנתבעים יחויב לשלם במקביל 12 אלף שקלים כפיצוי בגין לשון הרע, וכן שכר טרחת עורך דין בסכום 60 אלף שקלים. סכום נוסף של כ-30 אלף שקלים ישולם לתובעת בגין הוצאות המשפט.

 

באי כוחה של פרידמן, עורכי הדין הדס סימן טוב וברק בר-שלום, אומרים היום ל-ynet: "לכל אורך המשפט זה היה אגי פרידמן נגד כל העולם. נדמה שכל הנוגעים בעשיית הסרט התגייסו נגדה. אנחנו שמחים שבית המשפט קיבל את עמדתה במלואה" 

 

עורך הדין בר-שלום הוסיף והדגיש: "מדובר בפסק דין ראשון שמתייחס לשאלה מה היא יצירה דוקומנטרית. בעוד שהנתבעים טענו כי חלקה של מרשתנו בראיונות ובכתיבת התסריט הוא טכני בעיקרו, השופט אורנשטיין דחה את הטענה, ואמר שמדובר בעשייה יצירתית, ובשל כך יש כאן הפרת זכויות יוצרים. בניגוד לטענותיהם של הנתבעים התסריט והתוצאה הסופית דומים ביותר ולמעשה כל טענותיהם קרסו והם נתפסו בקלקלתם".

 

את תגובת הנתבעים לא ניתן להשיג. עו"ד כוכבי שמש, בא כוחם, אמר בתגובה: "קיבלנו את פסק הדין לידינו רק אתמול בלילה, ועוד אין לנו עמדה ברורה לגביו. נקרא את פסק הדין ונבחן את דרכינו. יתכן שנערער".

 

המשורר יונה בן יהודה, המכונה יב"י, שהלך לעולמו בשנת 2002 ממחלת הסרטן, היה בוהמיין ודמות צבעונית במיוחד. בן יהודה נולד בבוכרה בשנת 1934, והיגר לישראל עם משפחתו כשהיה בן שנה. יב"י היה אנרכיסט ושיריו, בעלי אופי לוחמני, פורסמו בטור קבוע בעיתון הארץ. הוא מת ערירי בגיל 68.  

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי שיסל בבית המשפט
צבי שיסל בבית המשפט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים