שתף קטע נבחר
צילום: index open

לקלף את הצמחוני: מתכונים טבעונים ודקים

דרור ינאי מכין סלט קישואים ומלפפונים, תפוחי אדמה ברוטב בשמל טבעוני, קיש חצילים וג'ינג'ר, אומלט טופו מוקפץ וסלט פירות ואת הכל הוא מכין בעזרת קולפן

כולנו רגילים להשתמש בסכין מטבח כאמצעי לחיתוך מזון. בסלט, בתבשילים ובמאפים החיתוך הוא יחסית קונבנציונלי וצפוי. אך במאמצי לנסות לחשוב מחוץ לקופסה, חתכתי באמצעות קולפן כמה פירות וירקות, מה שגרם לי לחשוב: אילו עוד מנות אני יכול ליצור עם הקולפן? האם המרקם והטעם שונים? ואיך לעזאזל לא חשבתי על זה קודם?!

 

עוד בערוץ האוכל:

אל תבשלו, תאכלו: רו פוד צמחוני

איך אומרים טבעוני באיטלקית?

 

התשובות: כן להכל! הטעם: עדין יותר. המרקם: אורירי יותר. ובשילוב הנכון של רטבים אפשר לשנות את המתכון הכי פשוט, כמו צ'יפס, למנה עם מראה יוקרתי וכמובן טעים. לפירות וירקות לדוגמה יש טעם ומרקם שונה ומיוחד כאשר מכירים אותם לקולפן. הם נעימים וקלים יותר בפה ואולי ככה תצליחו לשכנע את הילדים לאכול אותם? אשמח לתגובות על כך.

 

ליהנות מהדקיקות - קולפנים בכל מיני צבעים (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
ליהנות מהדקיקות - קולפנים בכל מיני צבעים(צילום: ראובן אילת )

 

אך לא רק המראה יותר אלגנטי, יש עוד יתרון אחד קטן דווקא לאלו שבטנם לא כל כך מסכימה עם פירות וירקות טריים. הקילוף עם הקולפן מרכך את המזון הקשה והופך אותו להרבה יותר קל לעיכול. יש מגוון קולפנים בשוק שאיתם אפשר להגיע לרמת חיתוך דקה, עבה, מסולסלת ועוד.

 

במתכונים שלפניכם מוצעים מיטב המנות שבחיתוכן משומש קולפן אחד פשוט וקצת יצירתיות.

 

רצועות קישואים ומלפפונים ברוטב בלסמי ואגוזי מלך

המרכיבים:

2 קישואים

2 מלפפונים

חופן אגוזי מלך

 

לרוטב:

כף חומץ בלסמי

כף חרדל

כף שמן זית

שן שום כתושה

1/2 כפית סוכר חום

 

אופן ההכנה:
  1. קולפים את הקישואים ואת המלפפונים לרצועות ארוכות.
  2. מערבבים את מרכיבי הרוטב ביחד, מוזגים לצנצנת ומשקשקים למשך דקה.
  3. בקערה עמוקה, מניחים את הקישואים ואת המלפפונים ומטבלים עם הרוטב.
  4. לבסוף מוסיפים אגוזי מלך כפי רצונכם.

 

רצועות קישואים ומלפפונים ברוטב בלסמי ואגוזי מלך (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
רצועות קישואים ומלפפונים ברוטב בלסמי ואגוזי מלך(צילום: ראובן אילת )

 

פרוסות תפוח אדמה קריספי ברוטב בשמל ועשבי תיבול

רוטב בשמל רגיל מורכב, בין היתר מחלב, מאחר ואנחנו מעדיפים מנה טבעונית, במקרה הזה נשתמש בחלב שקדים: משרים כ-1/2 1 כוסות שקדים בתוך מים למשך הלילה, מסננים מהמים, שמים במעבד מזון יחד עם כ-1/2 2 כוסות מים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מסננים את הנוזלים דרך בד חיתול לתוך בקבוק לקבלת נוזל אחיד ללא שאריות שקדים. מקררים במקרר.

 

המרכיבים:

2 תפוחי אדמה

תימין

זעתר

רוזמרין

שמן זית

 

לרוטב:

4 כפות שמן חמניות

1/4 כוס קמח לבן

כוס חלב שקדים

1/4 כפית אגוז מוסקט

מלח/פלפל שחור

בצל ירוק

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מראש את התנור לחום של 180 מעלות, את הטיימר מכוונים ל-20 דקות.
  2. קולפים את תפוחי האדמה לרצועות עבות, מסדרים אותם בתבנית אפייה ומורחים בשמן זית. על הרצועות המשומנות מפזרים את הזעתר, התימין והרוזמרין.
  3. אופים את הרצועות בתנור למשך 15 שעה או עד שמתחילות להשחים.
  4. מכינים את הרוטב: מחממים על אש קטנה את השמן ומוסיפים לאט ובבחישה מתמדת את הקמח.
  5. אחרי שהקמח נטמע בשמן מוסיפים במהירות את חלב השקדים ומערבבים.
  6. מוסיפים את האגוז המוסקט וקורט מלח ופלפל שחור. מערבבים את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת במרקם נוזלי.
  7. צורת הגשה: בצלחת שטוחה עם מטבל הבשמל בצד מעוטר בבצל ירוק קצוץ.

 

פרוסות תפוח אדמה קריספי ברוטב בשמל ועשבי תיבול (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
פרוסות תפוח אדמה קריספי ברוטב בשמל ועשבי תיבול(צילום: ראובן אילת )

 

קיש שכבות חצילים וג'ינג'ר

המרכיבים (לתבנית 15X30):

1 חציל גדול

25 עלי ג'ינג'ר כבוש ורוד

2 כוסות קמח מלא

1/4 כוס שמן זית

1/2 כוס מים

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור אפיה ל-200 מעלות, מורחים את תבנית האפייה בשמן זית, תחתית ודפנות.
  2. קולפים את החציל לרצועות עבות.
  3. בקערה עמוקה וגדולה, שמים את הקמח, המים ואת שמן הזית- מערבבים ולשים עד לקבלת בצק.
  4. מרדדים את הבצק וכשהוא שטוח חותכים אותו לגודל 40X20. מניחים בתבנית האפייה ומהדקים את לתחתית ולדפנות.
  5. על הבצק פורסים את עלי הג'ינג'ר הכבוש כך שיכסו את שכבת הבצק, על עלי הג'ינג'ר פורסים את רצועות החציל כך שיכסו את שכבת הג'ינג'ר.
  6. אופים בתנוך למשך 40 דקות.
  7. צורת הגשה: חותכים את הקיש לרצועות עבות ומגישים בצלחת שטוחה.

 

קיש שכבות חצילים וג'ינג'ר (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
קיש שכבות חצילים וג'ינג'ר(צילום: ראובן אילת )

 

אומלט טופו מוקפץ עם גזר ודלעת בסויה וטריאקי

המרכיבים: 

150 גרם טופו

1 גזר

150 גרם דלעת

שמן זית

נבטים

מלח/פלפל

 

לרוטב:

2 שיני שום

2 כפות רוטב סויה

1 כף רוטב טריאקי

 

אופן ההכנה:

מחממים במחבת על אש קטנה שתי כפות שמן זית.

קולפים את קוביית הטופו לפרוסות עבות ומניחים במחבת עד לכיסוי התחתית.

קולפים את הגזר והדלעת לפרוסות דקות ומפזרים במחבת מעל הטופו.

מכסים את המחבת למשך 3 דקות.

מכינים את הרוטב: קוצצים את שיני השום דק, לקערה קטנה ועמוקה מוסיפים את מרכיבי הרוטב יחד עם השום הקצוץ וקורט פלפל ומערבבים.

לתוך המחבת מוסיפים את הרוטב וחופן נבטים. מבשלים למשך 10-15 דקות.

אופן ההגשה: מגלגלים את אומלט הטופו יחד עם הגזר והדלעת ומגישים בצלחת עמוקה, ממליחים לפי הצורך.

 

אומלט טופו מוקפץ עם גזר ודלעת בסויה וטריאקי (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
אומלט טופו מוקפץ עם גזר ודלעת בסויה וטריאקי(צילום: ראובן אילת )
 

 

סלט פירות, ירקות ואגוזי מלך במיץ תפוז ולימון

המרכיבים:

1 תפוח עץ ירוק

1 גזר גדול

2 צנוניות קטנות

1 תפוז

לימון

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את התפוח, הגזר והצנוניות לרצועות דקות ומערבבים בעדינות בקערה קטנה.
  2. סוחטים לקערה את כל התפוז וקצת מהלימון.
  3. צורת הגשה: בקערה קטנה ועמוקה.

 

סלט פירות, ירקות ואגוזי מלך במיץ תפוז ולימון (צילום: ראובן אילת ) (צילום: ראובן אילת )
סלט פירות, ירקות ואגוזי מלך במיץ תפוז ולימון(צילום: ראובן אילת )

 

 


 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן אילת
קיש חצילים וג'ינג'ר
צילום: ראובן אילת
מומלצים