שתף קטע נבחר

האו"ם: שוק העבודה העולמי לא מתאושש

ארגון התעסוקה של האו"ם מאשים חלק ניכר מממשלות העולם בכך שהקיצוצים והרפורמות בשוק העבודה לא מסייעות מספיק, ואף צופה שמספר המובטלים יגדל בשנים הקרובות. לפי הארגון, רק 6 מדינות בעולם המפותח רשמו שיפור באבטלה מאז 2007: אוסטריה, גרמניה, לוקסמבורג, מלטה, פולין וישראל

שוק התעסוקה העולמי לא מראה סימני התאוששות. למרות הקיצוצים הפיסקאליים והרפורמות בשוק העבודה מאז המשבר הכלכלי של 2008, הממשלות לא הצליחו לייצר משרות חדשות כפי שקיוו; כך לפי דו"ח שפורסם אמש (א') על ידי ארגון התעסוקה הבינלאומי של האו"ם - International Labour Organization) ILO).

 

 

לפי הארגון, כ-196 מיליון אנשים בעולם היו מובטלים נכון לסוף השנה שעברה, והנתון צפוי לגדול ל-202 מיליון בשנת 2012. במדינות המפותחות, במיוחד באירופה, התעסוקה לא צפויה להתאושש לרמות של שנת 2008 עד לסוף שנת 2016 - שנתיים מאוחר יותר מהתחזיות הראשוניות.

 

בספרד, למשל, הגיע שיעור האבטלה ל-24% במהלך הרבעון, הנתון הגבוה ביותר מזה שני עשורים ואחד הנתונים הגרועים בעולם המפותח. בצרפת הגיע שיעור האבטלה לגבוה ביותר מאז ספטמר 1999.

 

רק 6 מדינות בעולם המפותח רשמו שיפור באבטלה מאז 2007: אוסטריה, גרמניה, לוקסמבורג, מלטה, פולין וישראל.

 

"יותר משרות חוסלו מאשר נוצרו"

"הקיצוצים לא הובילו לשיפור הצמיחה הכלכלית", אמר ריימונד טורס, מנהל המכון למחקר התעסוקה של ה-ILO. "גם הרפורמות השגויות מיסודן שנעשו לטווח הזמן הקרוב, לא יכולות לעבוד. רפורמות שכאלו בתקופה של משבר נוטות לחסל יותר משרות מאשר לייצר אותן, לפחות בטווח הזמן הקרוב", אמר טורס, ממחברי הדו"ח.

 

תור בלשכת אבטלה בארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
תור בלשכת אבטלה בארה"ב(צילום: AP)

 

על פי נתוני הדו"ח, 40% ממחפשי העבודה במדינות המפותחות בגילאי 49-25 מחוסרי עבודה כבר יותר משנה. שיעור האבטלה בקרב צעירים נמצא בנסיקה, מה שמגדיל את הסיכון למחאות אלימות, במיוחד בחלקים של אפריקה ובמזרח התיכון.

 

הנתונים הכלליים של שוק העבודה העולמי רשמו התדרדרות ב-6 החודשים האחרונים, עם האטה משמעותית במדינות אירופה, על פי טורס. האבטלה צמחה בשני שלישים ממדינות אירופה במהלך השנה האחרונה. "ההתמקדות הצרה של רבות מהמדינות בגוש האירו בקיצוצים פיסקאליים, מעמיקה את המשבר בשוק העבודה והיא עשויה להוביל למיתון נוסף ביבשת", לדבריו.

 

"בנוסף, גם בחלקים נוספים של העולם יש פחות התקדמות, כמו בארצות הברית שם יש האטה מתמשכת בקצב הפעילות להפחתת האבטלה", אמר טורס. ההתאוששות בשוק העבודה נעצרה גם ביפן, והנתונים לא מזהירים גם בסין, הודו וערב הסעודית. עם זאת, מספר מדינות באמריקה הלטינית, עם זאת, כמו ארגנטינה, ברזיל ומקסיקו, רשמו שיפור לאחרונה.

 

האו"ם: להגדיל את שכר המינימום באירופה

"הדו"ח מורה באופן ברור כי השילוב של צעדי צנע וקיצוץ, יחד עם רפורמות שנהגו באופן שגוי, הם הסיבה להתדרדרות המתרחשת באירופה וזולגת אל חלקים אחרים של העולם", לדברי טורס.  

 

הדו"ח ממליץ למדינות לפעול יותר להגדלת איכות המשרות וחיזוק המוסדות, במקום הקלה של הרגולציה בשוקי העבודה. הוא גם מציע להשתמש בקרנות של האיחוד האירופי להגדלת שכר המינימום במדינות היבשת 'כדרך לשים רף תחתון למיתון באירופה'".

 

"אנחנו מבינים שהגירעונות הפיסקאליים לא יכולים להישאר גבוהים לאורך זמן. חשוב ליישם אסטרטגיה לטווח הזמן הבינוני להפחתת הגירעונות הממשלתיים. אבל מדובר בשאלה של קצב ותוכן האסטרטגיה. הקצב חייב להיות מציאותי", לדברי טורס. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת מובטלים מול לשכת המסחר בוושינגטון, ארה"ב
צילום: AFP
מומלצים