שתף קטע נבחר

היום: מושב הקיץ של הכנסת נפתח בסימן בחירות

החרדים נגד הגיוס, הימין נגד פינוי יישובים, האופוזיציה נגד התקציב, סיעת קדימה נגד ועדת הכלכלה, הקואליציה נגד המחליף של לינדנשטראוס וכולם נגד נתניהו. כשברקע מאווררת מדינת ישראל את הקלפיות, חוזרת הכנסת לקיץ חם במיוחד

הכנסת ה-18 חוזרת היום (ב') למושב קיץ חם במיוחד. כשברקע אווירת הבחירות והתחזיות להקדמתן, יכלול המושב הזה שורה ארוכה של מוקשים שראש הממשלה, בנימין נתניהו, יצטרך לנטרל בעדינות ובתחכום: חוק טל, תקציב המדינה שטומן בחובו קיצוצים עמוקים, פינוי יישובים כגון מגרון וגבעת האולפנה וכן הקרב על ועדת הכלכלה.

 

בינתיים באופוזיציה, סיעת העבודה מתכוונת להגיש בשבוע השני של המושב הצעת חוק לפיזור הכנסת וסיעת מרצ תגיש הצעה שכזאת כבר ביום רביעי הקרוב. בזמן שעל הפרק עומדים נושאים כבדים כל כך, ובמקביל השותפות של נתניהו מצהירות בפומבי שהן לא מחויבות עוד לקואליציה, נראה שהמרחק לפיזור הכנסת קצר מתמיד.

 

מליאת הכנסת. השותפות לקואליציה לא מחויבות לנתניהו (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
מליאת הכנסת. השותפות לקואליציה לא מחויבות לנתניהו(צילום: נועם מושקוביץ)

 

המכשול העיקרי – ואולי הדרמטי מבין אלה שעומדים בפני ראש הממשלה – הוא נושא השירות לכולם, או בשפה הפרלמנטרית "חוק טל". את שתי הגישות הקוטביות לנושא מייצגות דווקא שתי השותפות הבכירות של נתניהו בקואליציה: ש"ס וישראל ביתנו. מפלגתו של אביגדור ליברמן מתריעה כבר חודשים ארוכים כי מדובר באחד מדגלי המפלגה שעליו ינהלו קרב עיקש – אפילו עד פירוק הממשלה.

 

עם פתיחת המושב תונח על שולחן הכנסת הצעת חוק שגיבשה הסיעה שאמורה לחייב גיוס או שירות לאומי גם לחרדים ולערבים. הצעת החוק קובעת שלחרדים תינתן מכסה קטנה וקבועה של פטורים על בסיס "תורתם אומנותם", ובשיעור דומה גם לחילוניים המצטיינים בתחומים כגון ביולוגיה, כימיה, ספורט וכדומה.

 

ליברמן טוען שכל חברי הכנסת והשרים במפלגה לא יתמכו בנוסחים מעודנים של חוק טל, שאמורים להנציח את האפליה בגיוס לצה"ל ובשירות הלאומי. בימים האחרונים הביע שר החוץ תקווה שסיעות הבית יתמכו בהצעת החוק הזאת, ואף נקב בתאריך - 9 במאי - אז יתברר אם יש לה תמיכה. אם לא, תראה בכך ישראל ביתנו עילה ללכת לבחירות.

 

המכשול העיקרי: חוק טל וגיוס לכולם (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
המכשול העיקרי: חוק טל וגיוס לכולם(צילום: Gettyimages)

 

לצד ישראל ביתנו, מתכוונות גם סיעות קדימה והעצמאות להגיש הצעות חוק דומות שיחייבו שירות לכולם ויזכו לתמיכה של סיעות האופוזיציה. בש"ס, לעומת זאת, מתנגדים מן הסתם להצעות מן הסוג הזה ומעוניינים להנציח את המצב הקיים לפיו ניתנים פטורים ללא מכסה לתלמידי ישיבות.

 

אם נתניהו ירצה בכל זאת לשמור על שלמות הקואליציה, הוא ייאלץ להגיש חלופה לחוק טל שתהיה מקובלת על כולם עד 31 ביולי, מועד פקיעתו של החוק. כך או כך, חוק טל הוא האיום הגדול ביותר על פירוק הקואליציה הנוכחית, אבל הוא בהחלט לא היחיד.

 

תקציב, התנחלויות, ועדת הכלכלה

גורמים בקואליציה טוענים כי גם סוגיית תקציב המדינה החדש היא מכשול שקשה יהיה לדלג מעליו. הוא טומן בתוכו קיצוצים עמוקים מאוד במשרדים שונים, וחלק מהשותפות בקואליציה ייאלצו להסכים לבצע ויתורים כואבים, שייתכן שלא יתקבלו בהבנה כשנה לפני המועד המקורי לבחירות.

 

גבעת האולפנה. נתניהו "קורץ" למרכז (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
גבעת האולפנה. נתניהו "קורץ" למרכז(צילום: באדיבות Lowshot)

 

סוגיה נוספת שעומדת לפתחו של נתניהו היא פינוי היישוב מגרון וגבעת האולפנה. בימין טוענים כי נתניהו "קורץ" באחרונה למרכז וממתן את עמדותיו בנושא ההתיישבות ביהודה ושומרון. בנושא הזה התבטאו בעבר גם אנשי ישראל ביתנו וגם סיעת הבית היהודי, שהודיעה כי אם יפונו היישובים - יפרשו מידית מהקואליציה. את ההודעה הזאת, אגב, מסרו חברי הסיעה גם לנתניהו באופן אישי.

 

קרב יצרי נוסף צפוי במושב הקיץ על ועדת הכלכלה של הכנסת. מדובר באחת הוועדות החשובות בפרלמנט, ובהנחה שמדובר בשנת בחירות, היא תוכל לשמש פלטפורמה למפלגה העומדת בראשה. על פי הסכם ועדה מסדרת, בתחילת מאי אמורה הייתה הוועדה לעבור במסגרת רוטציה אל סיעת קדימה, ובמקומה יחזיר שאול מופז את ראשות ועדת החוץ והביטחון לליכוד. מופז אמנם התבטא בהזדמנויות שונות וטען שהוועדה תוחזר לידיה של קדימה, אולם עד כה לא הגישה הסיעה בקשה רשמית ליו"ר הקואליציה, זאב אלקין, ולכן גם לא התקיים כל הליך בעניין.

 

בשבועות האחרונים טוענים גורמים בכירים בליכוד שהחזרת הוועדה לקדימה בתקופה רגישה כל כך עלולה להיות הרפתקה מסוכנת ויש להימנע ממנה. בינתיים, וכל עוד קדימה לא הודיעה רשמית שהיא מעוניינת בה, בליכוד יכולים כנראה להיות רגועים.

 

מיכה לינדנשטראוס. מחפשים יורש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מיכה לינדנשטראוס. מחפשים יורש(צילום: גיל יוחנן)

 

גורמים בכירים מאוד בקדימה אמרו בימים האחרונים כי בין שייקבע תאריך לבחירות ובין שלאו, פעילותם במושב הקיץ תתבצע בהנחה שהתאריך נקוב והבחירות כבר כאן. הדבר יתבטא בעבודה בוועדות, בהגשת הצעות חוק חברתיות המשקפות את המצע המתחדש של המפלגה ובניסיון לייצר אחדות ושיתוף פעולה בין סיעות האופוזיציה השונות.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

בכירים בש"ס: אנחנו לא רוצים בחירות בקיץ

אולמרט: פתאום דגן ודיסקין הפכו לאויבים?

שטייניץ: הצלנו את ישראל מאסון, מוכנים לבחירות

"סבירות גבוהה לבחירות באוגוסט-ספטמבר"

 

שאלת מבקר המדינה

ובין הקרבות הפוליטיים הקשורים בחקיקה עומד תלוי עוד נושא אחד: מליאת הכנסת תצטרך להכריע בהצבעה חשאית עד 14 במאי מי יהיה מבקר המדינה הנכנס במקום מיכה לינדנשטראוס. עד כה, בהסתמך על צוות שהוקם בהסכמת קדימה והליכוד, נראה היה ששופט בית משפט המחוזי בירושלים, יוסף שפירא, הוא המועמד הסופי. אלא שאז התחילה מפלגת העבודה, בתמיכת גורמים בקואליציה, לקדם את השופט אליעזר ריבלין, שהביע גם הוא עניין בתפקיד.

בימים אלה מתקיימות החתמות של חברי כנסת, שחלקם עדיין לא החליטו מי המועמד שלהם.

 

אלא שסוגיית מבקר המדינה, כמו שאלת פינוי היישובים ושלל הצעות החוק והיוזמות הפרלמנטריות – מוטלות כרגע בספק. אם אכן יוחלט להקדים את הבחירות הכלליות, הרי שהצעות החוק יידחו וחברי הכנסת יקדישו את מרב זמנם למאמצים להיבחר שוב. במקרה של בחירות כלליות מוקדמות, נושאים רגישים דוגמת חוק טל וחוק התקציב יידחו, ללא ספק כמעט, עד לאחר הבחירות ועד להקמתה של ממשלה חדשה.

 

לפי שעה, במערכת הפוליטית כולה עוסקים רק בשאלה אחת: מתי יתקיימו הבחירות הכלליות? בשעות אחר הצהריים סיפרו בכירים בליכוד כי נתניהו ביקש לבחון את האפשרות לקיים את הבחירות כבר באוגוסט, אפשרות שנחשבת לבעייתית נוכח העובדה שבישראל לא נהוג לקיים בחירות כלליות בעיצומו של הקיץ.

 

כמה מבכירי הליכוד המקורבים לראש הממשלה והמייעצים לו בנושאים פוליטיים המליצו לו לקיים "בחירות בזק", שיפגעו ביכולותיהם של שאול מופז ויאיר לפיד, או גופים פוליטיים חדשים אחרים, להתארגן כראוי ולהיות מוכנים לבחירות. "אין ספק שנתניהו לא רוצה לאפשר למופז להתרומם", אומרים בכירים בקואליציה. "אם הוא מקדים את הבחירות זה כדי לא לאפשר לו להתארגן ולהתחזק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת. בתמונה: מוקשים שממתינים לנתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
נתניהו. קרב בין השותפות לקואליציה
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. גיוס לכולם או בחירות
צילום: גיל יוחנן
מופז. של מי הוועדה הזאת?
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים