שתף קטע נבחר

לא רק ב"יו-טיוב": צבא ארה"ב במצוד אחר קוני

בזמן שהסרטון "קוני 2012" מגייס ברשת פעילים נגד מפקד צבא המורדים מאוגנדה, כוחות אמריקניים פועלים בשטח כדי לעצור את אנשיו. מתחילת השנה הם הצילו 15 איש מידיו של קוני, אך את המנהיג עצמו טרם תפסו: "גם לעצור את בן לאדן לקח עשור"

בארה"ב לא חיכו לסרטון "קוני 2012" כדי לשלוח כוחות מיוחדים למרדף אחר מנהיג צבא המורדים באוגנדה, ג'וזף קוני, שהואשם בחטיפת אלפי ילדים. עתה, לאחר שהווידיאו שמתאר את קורותיו זכה לעשרות מיליוני צפיות ברחבי העולם ועורר דרישות לתפיסתו המהירה, מבהירים החיילים כי המשימה אינה כה פשוטה: "אוסמה בן לאדן היה האיש המבוקש ביותר בעולם, וגם איתורו לקח יותר מעשור".

 

עוד חדשות מהעולם:

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שלח כבר באוקטובר האחרון 100 לוחמים אמריקנים לאזור מרכז אפריקה, כדי שיסייעו למקומיים בחיפושים אחר קוני. הם פוזרו בין בסיסים שונים באזור וחלקו עם החיילים האפריקנים את הידע והטכנולוגיה שברשותם, אולם כל הישגיהם נותרו מסווגים. עתה, לאחר שפרסום הסרטון משך תשומת לב עולמית לפעילותם, זכו החיילים בהזדמנות לספר על המאמצים.

 

"קוני 2012": הסרטון שצבר יותר ממאה מיליון צפיות באתרים שונים

 

"המטרה שלנו היא להעלים משדה הקרב את קוני ואת הנהגת 'צבא התנגדות האל' (הארגון שהקים קוני)", הצהיר קפטן קן רייט מיחידת "אריות הים", שהייתה גם אחראית לחיסול בן לאדן לפני כשנה. הכוח שבאחריותו תופס עמדה באזור העיירה אובו שברפובליקת מרכז אפריקה - המטרה הראשונה שתקף צבאו של קוני ב-2008, והיום אחד מארבעת מוקדי הפעילות של הכוחות הרודפים אחריו.

 

לדברי החיילים, את הפטרולים הרגליים באזור הם משאירים בעיקר לכוחות המקומיים שפועלים עמם בשיתוף פעולה, והם עצמם מתרכזים בעבודת המודיעין. "אנחנו מחפשים דפוסים כדי לאתר תנועות של 'צבא התנגדות האל' ואזורים שבהם פעלו בעבר, כדי שנוכל לנבא לאן הם הולכים ולהקדים אותם", הוסיף ג'פרי, חייל נוסף בכוח האמריקני.

 

אחד הילדים שנחטפו."עדיין מפחדים, קוני אי שם בחוץ" (מתוך הסרטון "קוני 2012") ()
אחד הילדים שנחטפו."עדיין מפחדים, קוני אי שם בחוץ" (מתוך הסרטון "קוני 2012")

 

"זה לא הכרחי שנתחבא בשיחים", הבהיר לוחם אחר בשם גרגורי. "מה שאנחנו עושים זה לחלוק את הניסיון שלנו עם זה של המדינות השותפות, בתקווה לפתור את הבעיה הזו. קל מאוד להאשים את צבא המורדים בכול", הוא הוסיף, "אבל יש עוד שחקנים באזור. יש גנבים וציידים ועלינו לנפות אותם כדי להגיע לאנשיו של קוני".

 

עוד 35 מיליון דולר למימון הפעילות נגד קוני

קוני, אזרח אוגנדה, הקים בסוף שנות ה-80 את "צבא ההתנגדות של האל" (LRA), ארגון שהושתת על אמונות דתיות משיחיות ושפעל במספר מדינות באפריקה. קוני מואשם בחטיפת יותר מ-30 אלף ילדים, שאותם גייס כחיילים לצבאו במשך כמעט 30 שנה.

 

נלחמים ברשת בפושע מלחמה:

 

בין השאר, אנשיו והוא הכריחו את הילדים להרוג את הוריהם והפכו את הבנות לשפחות מין. הוא אחראי למקרים אין ספור של רצח, התעללות ואונס. לפני שבע שנים קבע בית הדין הבינלאומי בהאג כי קוני מבוקש בגין ביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, אך הוא עדיין מצליח לחמוק מידי הרשויות.

 

בשנים האחרונות הצליח ארגונו של קוני להרחיב את פעילותו גם לדרום סודן ולקונגו, אולם המגמה התהפכה מסוף השנה שעברה, אז נכנסו הכוחות האמריקניים לפעולה. ביחידה האמריקנית סיפרו כי מאז חודש ינואר, הם הצילו 15 חטופים מידי אנשיו של קוני, בהם חמישה ילדים. הם גם הרגו שבעה חמושים ולקחו אחד בשבי.

 

חלק ב' של הסרטון: היוצרים ענו לביקורת

 

מתחילת 2008 הקצה הבית הלבן 50 מיליון דולר לתמיכה בצבא אוגנדה ובפעולות נגד ה-LRA, והשנה התחייב משרד ההגנה האמריקני להעביר עוד 35 מיליון דולר למימון המאמצים ללכידת קוני. הגורמים האפריקניים, מצדם, שמחים על מעורבות המעצמה המערבית. "הסיוע של ארה"ב באספקת מידע מודיעיני יאפשר לכל הכוחות לפעול בתיאום רב יותר ולהביא לתוצאות טובות יותר", אמר סגן שר הביטחון ברפובליקת מרכז אפריקה, ג'ין פרנסיס בוזיזה.

 

באפריקה חוששים: קוני עוד ישוב לפעול

כוחות הביטחון, לרבות החיילים האמריקנים, מסתמכים בעיקר על התושבים המקומיים שיספקו להם מידע ורמזים בנוגע למקום הימצאם של כוחות קוני, ולובשי המדים גם פועלים רבות כדי להבטיח את שלום האזרחים המסייעים להם. חרף כך, מפקד צבא המורדים ואנשיו לא נצפו מאז חודש מרס. לדברי גורם בצבא אוגנדה, המורדים, שמספרם נאמד בין 150 ל-300 לוחמים, עברו למצב הישרדותי: "הם מתחבאים, הם לא מסוגלים לפעול".

 

גם בארצות הברית הבהירו כי הפעילות לאיתור המורדים עשויה להימשך זמן רב, אבל כמו המאמצים ללכידתו של מנהיג אל-קאעידה, גם הם יצליחו בסופו של דבר. "המבצע העולמי ללכידת בן לאדן נמשך עשור, חרף המאמצים יוצאי הדופן", אמר גנרל קרטר האם, מפקד הכוחות האמריקניים באפריקה. "זה היה בעדיפות העליונה עבור הקהילה הבינלאומית ועדיין זה לקח זמן, כך שמדובר במשימה לא פשוטה".

 

עם זאת, כל עוד קוני בסביבה, קיים חשש כי הוא ישקם את צבאו. גורם פוליטי במשלחת האו"ם לקונגו ואחד החוקרים בתיק נגד קוני בבית המשפט בהאג אמר כי השקט באזור מדומה: "יש תקופות שבהן המורדים ישמרו על שקט, כשהלחץ מהצבא גבוה מדי או כשהם נתקלים באיום לא מוכר, כמו הנוכחות האמריקנית. אחרי שהם יסתגלו ויבינו מה קורה, ייתכן שהם ינסו לשוב לפעול. זה רק עניין של זמן עד שהם יחזרו. קוני תמיד אמר: 'גם אם יש לי רק עשרה אנשים, אני יכול לבנות מחדש את הצבא'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוני. מבוקש בהאג כבר שבע שנים
צילום: AP
מומלצים