שתף קטע נבחר

מבצע החלפת המקררים - לא מה שחשבתם

חשבתם לחסוך 600 שקל בשנה עם מקרר מהמדינה? תחשבו שוב - לקוחות טוענים כי החיסכון בחשבון החשמל קטן הרבה יותר, על מחסור בדגמים המבוקשים ויש כאלה שמצאו אפילו מבצעים משתלמים יותר ברשתות השונות. משב רוח צונן

כגודל עוצמת הפרסום של הקמפיין של משרד האנרגיה - הקורא לציבור להחליף את המקרר הישן במקרר חדש ולחסוך בחשמל - כך גם גודל מבול הפניות של צרכנים ל-ynet המדווחים על כשלים במבצע.

 

 

מנתוני האגף לשימור אנרגיה במשרד האנרגיה והמים עולה, כי עד כה נמכרו כ-26,400 מקררים יעילים וחסכוניים באנרגיה - כמחצית מכמות המקררים שהוקצבו לפרויקט להחלפת המקררים. עם זאת, גולשים מתלוננים על פרסום מנופח ומנותק מהמציאות בעניין החיסכון השנתי בחשבון החשמל המוערך, על מחסור בדגמים המבוקשים, ויש כאלה שמצאו אפילו מבצעים משתלמים יותר ברשתות השונות. יצאנו לבדוק.

 

600 שקל? לי יצא 70!

"ברצוני להבין כיצד מבוצע החישוב של החיסכון בחשמל (כ-600 שקל לשנה) על פי הפרסום הרשמי של משרד האנרגיה והמים", כתב ערן הורוביץ מראשון לציון ל-ynet במייל האדום. "מבדיקה שעשיתי לגבי המקרר שברשותי (מקרר בנפח 493 ליטר של אלקטרה בן 12 שנה), מדובר בחיסכון של כ-70 שקלים לשנה בלבד".

 

מאחר שתנאי המבצע מאפשרים להחליף מקררים שגילם מעל 7 שנים ובנפח של מעל 300 ליטר - הורוביץ ניגש לבחון מה החיסכון שיתאפשר לו. "צריכת חשמל בו (במקרר הקיים - א.ש.) היא 2 קוט"ש ליממה, 730 קוט"ש לשנה, כך שהעלות השתית היא 372 שקל לשנה", הוא פירט. "מקרר מהמבצע בנפח 511 ליטר, הוא עם צריכת חשמל של 1.62 קוט"ש ליממה, שהם 591 קוט"ש לשנה, כך שהעלות השנתית היא 301 שקל לשנה. לסיכום: ההפרש בצריכת החשמל הוא 70 שקל לשנה, ולא כ-600 שקל".

 

כך גם עלה מבדיקות נוספות שבוצעו. מחירו של קילו-ואט עומד על כ-59 אגורות ( 58.96 אגורות כולל מע"מ וכ-51 אגורות לפני מע"מ). משום כך, אפילו במקרה קיצוני בו המקרר המוחלף הוא בן 20 או אפילו 30 שנה, עם צריכת חשמל גבוהה מאד של כ-4 קילו-ואט ביום - במקרה של החלפה למקרר בינוני שבמבצע החיסכון יעמוד על 2.4 קילו ואט, שהם כ-500 שקל.

 

לפי אתר חברת החשמל, מקרר בן 500 ליטר משפחתי רגיל ממוצע צורך עד 2.67 קוט"ש ליום, ואז יעמוד החיסכון השנתי על כ-150 שקל בשנה.

 

דגמים מבוקשים אזלו תוך 3 ימים

אך זו רק ההתחלה, שכן מתברר שמשרד האנרגיה לא ערך סקר מקדים באשר לדגמים המבוקשים מבחינת הקהל הישראלי. התוצאה: הדגמים המשפחתיים, בהם הציבור מעוניין, פשוט אזלו תוך פחות משבוע.

 

"במסגרת מבצע להחלפת מקררים ישנים שמשרד האנרגיה פרסם לפני מספר ימים. מתברר שאחד המקררים לרכישה במבצע : LG דגם GM749 511 ליטר, אזל במלאי שמשרד האנרגיה סיפק לחנויות בכל הארץ תוך שלושה ימים", סיפר יעקב, שגם הוא פנה למערכת ynet.

 

"לא ברור לי איך דגם מסוים אוזל בחנויות תוך מספר ימים?", הוסיף יעקב. "כמובן שבחנויות יש מלאי של הדגם הנ"ל, אך במחיר גבוה יותר. פניתי למוקד החלפת המקררים במשרד האנרגיה, אך אין להם תשובה. ביקשו שאשלח פקס בנושא ויחזרו אלי בתשובה.

 

תנאים קשוחים

עוד מתלוננים אזרחים, על התנאים הנוקשים שמערים משרד האנרגיה לקבלת המקרר, ככל הנראה עקב חששות לניצול לרעה של המבצע. כך בפועל, אזרחים שאין בידם לקנות מקרר חדש ושביקשו לשדרג את המקרר הישן שברשותם למקרר "צעיר וחסכוני" יותר של משפחה אחרת שקנתה מקרר במסגרת המבצע - גילו שהם אינם יכולים לעשות זאת.

 

"רציתי לקבל את המקרר של אימי, מכיוון שיש לי מקרר ישן בן 25 והיא רוכשת מקרר חדש במבצע, אבל במשרד האנרגיה סירבו בתוקף לאסוף את המקרר הישן מביתי", סיפר עמי ל-ynet. "חבל, המקרר שלי הרבה יותר מבזבז אנרגיה וישן. אין לי 3,000 שקל להוציא".

  

עוד מתברר, כי הזרמתם של המקררים שבמבצע לשוק הביאה חלק מהיבואנים שלא זכו במבצע, להציע מבצעים אטרקטיביים יותר. כך למשל, רשת חשמל גדולה פרסמה בסוף השבוע מבצע לפיו מקררים עם נתונים דומים נמכרים במחירים דומים. בנוסף, מי שברשותו מקרר ישן, יכול למכור אותו כמשומש ובכך אף לצאת עם מקרר במחיר נמוך יותר מזה שממשלת ישראל משווקת.

 

ולסיום - אם חשבתם שכפי שהצהיר שר האנרגיה, עוזי לנדאו, כי המדינה תסבסד לכם 30% ממחיר החדש ובסך הכל תשקיע 50 מיליון שקל - גם כאן תופתעו לגלות שהמציאות שונה לחלוטין, ולמעשה המדינה כלל הנראה לא תשקיע אפילו שקל אחד בפרויקט. הסיבה: שיעור המס על מקררים במדינה עומד על 30%, הכוללים מס המגיע ממכס ועומד על 12%, ומע"מ בן 16% על מוצר צריכה. האחוז המצטבר מעמיד את שיעור המס על 29.92%. כך שבפועל, משרד האוצר גובה על כל מקרר שנרכש מס, ואת אותו שיעור מס מעניק משרד האנרגיה.

 

משרד האנרגיה: יש מגבלות תקציביות

בעניין הצגת החישוב המנופח המצביע על 600 שקל חיסכון שנתי בחשמל, נמסר ממשרד האנרגיה: "בינואר 2005 נכנסו לתוקפן תקנות יעילות אנרגטית ודירוג אנרגטי במכשירי קירור שקבעו מינימום צריכת אנרגיה למקררים. לגבי מקררים בני 500 ליטר, דרישת המינימום הייתה שלא יעלו על 2.8 קילוואט שעה ליממה. הדרישות נבעו ממחקר שעשה מכון התקנים עבור המשרד, לאור מדידה של נתוני צריכת חשמל במקררים במשך ארבע –חמש שנים שלפני כן.

 

"מרבית המקררים מלפני כניסת תקנות לתוקף היו בעלי צריכת אנרגיה של כ- 4.5 קוט"ש לנפח של 500 ליטר, אמנם היו דגמי מקררים חריגים, אך הם לא הכלל אלא היוצא מן הכלל. חישוב פשוט מראה כי צריכה של 4 קוט"ש בממוצע למקרר מהדור הישן היא 2 שקלים ליממה, שהם 60 שקל בחודש ו-720 שקל בשנה.

 

בנוגע לעובדה כי דגמים אטרקטיביים אזלו תוך ימים, נמסר:"מכסת המקררים (5,000) בכל דגם נקבעה מלכתחילה במכרז להחלפת מקררים. בשלב מאוחר יותר אישרה ועדת המכרזים הגדלת מכסה בשניים מן הדגמים (בדגמים הגדולים) ל-7,000 מקררים".

 

לשאלה, מדוע המשרד לא מאפשר להחליף מקרר מכתובת אחרת ובכך להטיב עם אוכלוסיות חלשות, נמסר: "המבצע להחלפת מקררים ישנים זוללי אנרגיה במכשירים חדשים וחסכוניים יותר, מיועד לכל בית אב בישראל המבקש להחליף מקרר ישן ולרכוש מקרר בסבסוד חלקי ממבחר הדגמים שזכו במכרז.

 

"לאור המגבלה התקציבית בפרויקט, הוחלט לאשר לכל משפחה (אחת) לרכוש מקרר אחד בסבסוד חלקי. למשרד אין עניין לאשר מספר רכישות (בסבסוד) לאותה משפחה (גם אם יש ברשותה מספר דירות מושכרות) על חשבון משפחות אחרות. על כן, הוחלט לדרוש מן הלקוח להציג בעת הרכישה, תעודת זהות לאימות פרטים אישיים וכתובת מגורים". 

 

במשרד מוסיפים כי המקררים הישנים הולכים להליך גריטה בחמישה אתרי גריטה המפוזרים ברחבי הארץ - חיפה, עטרות, שניים באשדוד ופתח תקווה - המאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה

 

לדברי שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, "המבצע שיזמנו נוחל הצלחה רבה. אנו שמחים להיווכח כי הציבור מבין את חשיבות החיסכון בחשמל, ונרתם לצמצום הצריכה. זהו צעד נוסף במאמץ הכולל להתייעלות במשק האנרגיה בכלל, ולקראת בצורת החשמל הצפויה בקיץ הקרוב. אנו נוקטים בצעדים נוספים שיקלו על הציבור לקחת חלק פעיל במאמץ הלאומי לשמירה על יציבות משק החשמל. צעדים אלו יועילו לא רק למשק החשמל ולסביבה, אלא גם לכיסו הפרטי של כל אזרח בישראל."


פורסם לראשונה 30/04/2012 17:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן, ידיעות אחרונות
מומלצים