שתף קטע נבחר

בית כנסת בנוסח עדות המזרח? לא בנחלים

עשרות מתושבי המושב הדתי נחלים נאלצים לצעוד קילומטרים רבים, משום שרב היישוב מסרב לאפשר להם לפתוח בית כנסת בנוסח עדות המזרח. התושבים: "גישה מיושנת של התעלמות מהשונה". הרב: "שכולם יתפללו תחת קורת גג אחת"

חברים במושב הדתי נחלים טוענים כי בעלי התפקידים הבכירים בו, ובהם הרב המקומי, מונעים מהם הקמת בית כנסת ספרדי, ובכך כופים עליהם תפילה בנוסח אשכנזי, שלא כמנהגם, בבית הכנסת היחיד שבמושב. לטענתם, ההתנגדות מנומקת בשאיפת אנשי נחלים ל"מיזוג גלויות" שיתבטא בנוסח תפילה אחיד, אך בפועל הם מאמצים את מנהגי האשכנזים תוך קיפוח המזרחיים.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

במושב הסמוך לפתח תקווה, ומונה קרוב ל-300 משפחות, בית כנסת מרכזי אחד שהוקם על ידי דור המייסדים, יוצאי אירופה. בשנים האחרונות נקלטו בו משפחות צעירות רבות מבני עדות המזרח, אשר הביעו את רצונם לפתוח בית כנסת לפי נוסח אבותיהם. אלא שהבקשה נתקלה בהתנגדות של הרב המקומי דוד גרינוולד, שהכריז, לפי מקומיים: "לא יקום ולא יהיה".

 

תושבים טוענים כי מדובר במדיניות עקבית של ה"מרא דאתרא", שמנעה בעבר גם הקמת מנייני תפילה אשכנזים, ובגללה נאלצים תושבים רבים לצעוד בשבתות מקצות המושב מרחקים ארוכים ברגל כדי להגיע לבית הכנסת.

 

"כשליש מהמשפחות מזרחיות"

לידי ynet הגיעו מספר עדויות על "כתב התחייבות" שתושבים חדשים מחוייבים לחתום עליו, ובו סעיף "בית כנסת" הקובע כי: "הוקם בית כנסת אחד לכולם, בו מתפללים כל תושבי המושב בנוסח אחיד ומקובל במושב מאז היווסדו", וכן סעיף "רב המושב", הקובע כי "כל תושבי המושב מקבלים עליהם את סמכות הרב כפוסק יחידי".

 

מאבקם של המבקשים עלה מדרגה בחגי תשרי האחרונים, במהלכם דווקא הורשו להתפלל במבנה שהוקצה להם, בנוסח אחר. אלא שהם ביקשו להשתמש בו גם בשבת "שוּבה", שהייתה השנה צמודה לראש השנה אך סורבו, משום ששבת זו איננה חג – והעימות היה בלתי נמנע. אגב, בשני צדי המתרס נמצאים הן אשכנזים והן מזרחיים.

 

"תפיסה זו, של זיהוי שני המושגים 'יהודי' ו'אשכנזי' כשווים, וכל מה שאינו אשכנזי הוא לא יהודי, עבר עליה הכלח", טוענים ראשי המאבק, החוששים להיחשף בשמותיהם פן יבולע להם. "גישה מיושנת זו של התעלמות מהשונה, לא רק שהיא אינה תורמת - אלא מובילה לנזק חברתי ברור. הדרך המושכלת והנכונה היא לתת מקום מיוחד למורשתם התרבותית של כל שבטי ישראל.

 

"מאז ועד היום רוב המערכות זנחו את הגישה הישנה, אך למרבה הצער יש הממשיכים בה... במושב נחלים

אשר כשליש מהמשפחות הם ממוצא מזרחי, וחפצים להתפלל לפי מסורת 'בית אבא' - לא יעלה על הדעת שהנהגת היישוב והרב המקומי לא יצדדו בבקשתם, ולא יסייעו להם בכל הנדרש".

 

רב היישוב, הרב גרינוולד, אמר בתגובה: "איני יודע במה מדובר. נכון הוא שאני מתנגד לפתיחת בית כנסת נוסף, אך הטענות על סיבות עדתיות אינו נכונות. אין שום סיבה לפתוח בית כנסת נוסף במציאות שבה בבית הכנסת מתפללים אשכנזים, ספרדים ותימנים - וכל אחד מהם רשאי להתפלל בנוסח המתאים לו.

 

"ישנה אחווה מדהימה ביישוב, ורק ביום העצמאות האחרון חגגנו כולנו ביחד באווירה מצוינת. מדובר באחד או שניים מתושבי היישוב ולא מעבר לכך, המעוניינים להתפרסם ולא יותר מכך. לכן אני מוצא לנכון שכולם יתפללו תחת קורת גג אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טענות על אפליה עדתית
צילום: shutterstock
מומלצים