שתף קטע נבחר

טרנד חדש בחוף של עזה: נשים ממלצרות

הלקוחות ברצועת עזה מופתעים מהופעתן של מלצריות בבתי הקפה ובמסעדות, מקצוע שהיה שמור עד כה לגברים. "זה לא קל", סיפרה אחת מהן, ואחרת הודתה: "אשה סירבה לקבל ממני משקה"

בישראל העיסוק במלצרות שמור בעיקר לחיילים משוחררים ולסטודנטים קשי יום, וספק אם מישהו מהם רואה בכך אות כבוד. ברצועת עזה, כך מסתבר, הנשים מסתכלות על כך אחרת. לקראת הקיץ הקרוב, גם הן הצטרפו למעגל העוסקים במקצוע - רובם המוחלט גברים - ועתה נאלצות ללמוד להתעלם מהמבטים המשתאים: "מקוות שאנשים יתרגלו לאט-לאט".

 

עוד בחדשות ynet:

 

תופעת הנשים שעובדות כמלצריות היא טרנד חדש ברצועת עזה, שנצפה לראשונה מאז עליית חמאס לשלטון, אך הוא הולך ותופס תאוצה במסעדות ובבתי הקפה הסמוכים לחוף. רנאד אל-עז, צעירה פלסטינית החלה לאחרונה לעבוד במסעדת "השלום", כשהיא לבושה על פי כל כללי הטקס: חולצה לבנה ומכנסיים בצבע כחול כהה. לדבריה, הלקוחות מופתעים לראות אשה מגישה להם משקאות, אך היא מסרבת להתרגש מכך.

 

מלון בעזה שבו מועסקות מלצריות ()
מלון בעזה שבו מועסקות מלצריות

 

"אני מנסה שלא למקד את תשומת לבי במבטים ובהערות של אנשים טיפשים - אני משוכנעת לחלוטין שבחרתי במקצוע הנכון", היא סיפרה. לפני שהגיעה למסעדה, עבדה רנאד, בעלת תואר במלונאות, במשך שלוש שנים כמלצרית באירועים המיועדים לנשים בלבד. לדבריה, בתחילה עסקה בכך כדי לסייע למשפחתה שנקלעה לקשיים כלכליים, אך במהרה התאהבה במקצוע. גם היום היא מגנה על בחירתה: "זה לא קל, אבל אני מקווה שלאט לאט אנשים יתרגלו לזה".

 

כאמור, רנאד היא לא החלוצה היחידה בתחום המלצרות בעזה. גם אסמהאן נסר, צעירה בתחילת שנות ה-20 לחייה ממחנה הפליטים שאטי, החלה לעסוק במלצרות כדי לעזור למשפחתה, ובארבעת החודשים האחרונים היא ממלצרת במלון היוקרתי "אל-דיירה" שממוקם על חוף הים. מבחינתה, לא מדובר בעבודה זמנית, והיא מתכוונת להתחיל בקרוב לימודי תיירות במכללת עזה.

 

"יש מטומטמים שמופתעים ולועגים לי"

עד שתסיים את התואר, כך היא מקווה, אולי ישתפר גם היחס של אנשים לנשים הבוחרות לעסוק במלצרות. "ישנם אנשים מטומטמים שמופתעים לראות שאני מגישה להם מזון ושתייה, ולועגים לי", הודתה. הביקורת גם לא מסתכמת לעתים בלחשושים מאחורי גבה. "באחת הפעמים אשה אחת שישבה עם בעלה, סירבה לקבל ממני את המשקה שהזמינה. היא עזבה בכעס את המסעדה במחאה על עבודתי".

 

הלקוחות מופתעים אבל טרנד המלצריות תופס תאוצה בחוף של עזה (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
הלקוחות מופתעים אבל טרנד המלצריות תופס תאוצה בחוף של עזה(צילום: איי פי)

 

חלק גדול מהתרעומת נובע מהתחושה כי אפיק הקריירה החדש שנפתח עבור נשים פלסטיניות עומד בניגוד למסורת. עם זאת, בכל מקום עבודה בוחרים להתייחס לסוגיה בדרכם. חוסאם לולו, מנהל מסעדה שמעסיקה מלצריות, סיפר כי אינו דורש מהנשים לשים חיג'אב במהלך עבודתן,

אלא אם כן הן מעוניינות בכך, אך הן כן מחויבות לכסות את ראשן.

 

גם במלון "אל-דיירה" המלצריות נדרשות להגיע לעבודה עם כיסוי ראש מתוך כבוד למסורת. המנהל, סמיר סכיכ, הסביר כי שילוב נשים בענף האירוח והתיירות ברצועת עזה נועד לשפר את הענף ולהפוך אותו למקצועי יותר. היוזמה נתמכת על-ידי קרן GIZ הגרמנית, שמסייעת לפליטים ולתושבי רצועת עזה, וגם בה הביעו שביעות רצון משילוב הנשים בתחום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף הים בעזה. "מקוות שאנשים יתרגלו"
המלון שבו מועסקות המלצריות
מומלצים